Sport

Eiking kan bli lagkaptein allerede i 2017

Proffdebutanten fra Askøy er blitt forespeilet en nøkkelrolle i FDJ.

Odd Christian Eiking kan få nøkkelrolle allerede i 2017.
  • Magnus Wikan

— Språket er nytt og apparatet rundt laget er større, men det vi gjør er jo å sykle, stort sett. Det har jeg gjort før.

Slik oppsummerer Odd Christian Eiking (20) den siste uken. Den har han tilbrakt sammen med sine nye lagkamerater i det franske profflaget FDJ, som han signerte for i sommer.

På den spanske solkysten har askøyværingen hatt sin første treningssamling med sykkelstjernene, og blitt kjent med hele apparatet rundt laget.

— Jeg har glidd raskt og lett inn i gruppen. Det har ikke føltes unaturlig, sier Eiking.

Skal satses på

Det er kanskje ikke så rart. For hvis mottakelsen sto i stil til forventningene laget har til ham, må han ha følt seg hjertelig velkommen fra første stund.

I samtalene 20-åringen har hatt med laget, har han mottatt tydelige signaler på at han er en rytter de ønsker å satse på. Faktisk er han forespeilet en kapteinsrolle allerede i 2017. — Hvis jeg har den utviklingen som de ser for seg, så har de gitt meg inntrykk av at jeg kommer til å ha en kapteinsrolle neste sesong. Kanskje som en av to, sier Eiking.

Rittene han først og fremst er tiltenkt en kapteinsrolle i, er Ardenner-klassikerne. Det er samlebetegnelsen på de tre kupperte endagsrittene Amstel Gold Race, Liège-Bastogne-Liège og La Flèche Wallone, som går av stabelen i løpet av få dager i april.

FERSK JULEPODCAST:

Satser på Ardennene

— Det er ritt som Ardenner-klassikerne som passer meg aller best på papiret. Og det er de rittene jeg kommer til å satse på i årene fremover, sier Eiking, som trives aller best i korte, men harde motbakker.

Dem er det mange av i den nevnte troikaen.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener lovordene fra FDJ høres vel offensive ut, men påpeker samtidig at de gir en indikasjon på hvor høyt laget verdsetter Eiking.

— Det er ingen grunn til ikke å tro på at FDJ har gitt Odd Christian signaler om det, men det kan også være noe de sier for å tenne lysten og gnisten i ham – først og fremst, sier den tidligere proffsyklisten.

Han tror likevel ikke det er helt urealistisk med topplasseringer allerede tidlig i karrieren.

Læregutt

— Først må han prøve å fullføre Ardenner-klassikerne, og klarer han en plassering blant de 30 beste, så er det et godt utgangspunkt. Kanskje han er kapabel til en topp 15-plassering i 2017. I så fall ville det vært veldig bra, sier Kaggestad.

Eiking skal også sykle de prestisjetunge rittene sin debutsesong i verdenstouren, men i år vil det være franske Arthur Vichot laget kommer til å kjøre for.

20-åringen er først og fremst med som læregutt.

— Jeg skal prøve å henge på så langt jeg kan. Jeg har en ganske fri rolle, for det viktigste for meg er å bli kjent med løypene. Det er neste år jeg ser på egne muligheter, sier han offensivt.

Får egne muligheter

Men allerede denne våren kan han få kjøre for egne muligheter i mindre ritt. Korte etapperitt, som Tour Haut Var-matin og Baskerland rundt, vil være gi gode muligheter for unggutten til å vise seg frem blant de store.

— Min jobb blir å kjøre seg inn og gjøre en god jobb for laget. Men i enkelte løp finnes det muligheter, og da skal jeg ta dem, sier Eiking.

Kaggestad mener rittprogrammet han har fått, virker fornuftig.

— Det er flere ritt der som passer ham som hånd i hanske. FDJ er flinke til å utvikle unge ryttere, og planen de har lagt for Odd Christian virker god, sier eksperten, som påpeker:

— Men rittplanen er bare et utgangspunkt. Om Odd Christian skal få kjøre alle disse rittene, så må han bevise at han er god nok.