Kristoffs plan etter jubelsesongen: Kan droppe Tour de France

— Laget har vært ekstremt imøttekommende.

Her er Alexander Kristoff med sønnen Liam og kona Maren.

RICHMOND (Aftenposten): — Det er kanskje like greit at han ikke vant VM allerede nå. Da har vi litt å jobbe med fremover, sier trener Stein Ørn.

Alexander Kristoff så at det var umulig i ta igjen Peter Sagan. Da klarte han heller ikke å koble inn vinnerturboen.

Stein Ørn, Alexander Kristoffs stefar og trener.

— Klart det hadde vært hyggelig med en medalje, men det er egentlig bare førsteplassen det handler om, sa en ikke altfor nedbrutt fjerdemann i VM.Han fikk et kyss av kona Maren og en klem fra sønnene Leo og Liam. Nå som Kristoffs sesong er over får de se mer til pappa.

Fikk du med deg dette? TV-tabben fikk kommentatoren til å rase: - Maken til skandale!

Skal bygge sandslott

— Vi reiser rett til Bahamas på ferie. Der gleder jeg til å bygge sandslott, sa han.

Den ekstreme vinneren Alexander Kristoff skulle avslutte den vanvittige jubelsesongen med VM-gull. Han må vente et drøyt år til før den drømmen eventuelt kan gå i oppfyllelse.

Stavangermannen har uansett hatt en drømmesesong på sykkelsetet.

  • Han er verdens mestvinnende. Det har aldri skjedd i norsk sykkelhistorie før.
  • Han har for andre gang vunnet et av sykkelsportens fem monumenter (Flandern rundt). Ingen annen nordmann har vunnet et monument.
Her er Alexander Kristoff i intervjusonen etter fjerdeplassen.
  • Han er den høyest rangerte sykkelrytteren på verdensrankingen av dem som satser på klassikerne. Også det ny norsk rekord.* I løpet av én fantastisk uke i april vant han Tre dager ved Panne, Scheldeprijs og Flandern Rundt. Det har igjen gjort før ham.
  • Han har vist en imponerende jevnhet. På litt over 80 starter har han 30 topp tre-plasseringer.

— Det er kanskje greit at han ikke vant her i dag. Så har vi noe å jobbe videre med til neste sesong, sa trener Stein Ørn med et aldri så lite smil etterpå.

Flere monumenter

I fjor vant Kristoff monumentet Milano – San Remo. I år tok han det neste på kalenderen: Flandern Rundt. Ett av hovedmålene neste sesong blir å ta det tredje: Paris – Roubaix.

— Han kan bli bedre på ganske mye. Han kan forandre egenskaper. Han er en spurter, og det ønsker vi at han skal fortsette å være. Men vil vil også utvikle de egenskapene vi så under Flandern rundt der han selv skapte situasjonen som avgjorde rittet, altså bli enda mer offensive i kjørestilen.

Les også

Første VM uten norsk medalje på fire år

— Det er mye å hente på rasjonalisering, så han kan fortsette til langt utover i 30-årene. Det vil naturlig være noen sesonger som går bedre og noen dårligere. Når han kommer på toppen vil han få litt mer svingninger. Det kan ikke fortsette i det uendelige slik som det er nå. Meningen er å kjøre akkurat det samme vårprogrammet som i år, men så blir det forandringer, forklarte treneren.

- Ut med Tour'en og OL?

— Etter klassikerne drar han til Giro d’Italia. Så får vi se hva som skjer med Tour de France. Det kan hende han får en bedre progresjon av å velge noe annet.

- For Katjusja er det vel viktig at han er med i Tour de France?

— Ja, han er jo ansatt der, og da forplikter det å være med der arbeidsgiveren vil ha deg. Men Katjusja har så langt vært ekstremt imøtekommende for alle behov Alexander har hatt. Så får vi bare se.

-Er avgjørelsen om at han ikke skal sykle OL i Rio endelig?

— Ja. Skulle de endre løypen må man jo revurdere, men slik den er nå er avgjørelsen endelig. Det er en løype som passer bedre for Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug, og det vil være feil av Norge å sende Alexander som ikke kan bidra på en ordentlig måte, sier Ørn.

VM neste år i Qatar får tre uker senere enn vanlig, og det betyr at oppkjøringen dit blir svært forskjellig fra årets.

Tour des Fjords er flyttet til høsten og vil bli viktig i VM-forberedelsene. Kristoff og Ørn ser for seg at rytteren først kjører Arctic Tour, deretter Tour des Fjords og så Eneco Tour. Det aller siste rittet før VM går i Abu Dhabi.

— Slik ser i hvert fall planene ut nå, forklarte Stein Ørn.

Sykkelfrelst? Da anbefaler vi disse sakene:

  • Vincenzo Nibali ble sendt hjem fra Spania Rundt i skam. Årsaken var utspekulert biljuks, som skapte storm i sykkelverdenen. Få med deg reaksjonene her.
  • Kristoffs trener om fylleskandalen: - Vil skape enorme problemer
  • Froome, Quintana og Contador droppet Richmond-VM. Les hvorfor her.