Sport

- Mye tøffere å lykkes i NHL i dag

Mats Zuccarello og New York Rangers er én seier unna finale i NHL-sluttspillet.

HISTORISK: Mats Zuccarello og New York Rangers har tre matchballer i kampen om å nå Stanley Cup-finalen. I så fall blir Zuccarello historisk som første nordmann i en finale. Foto: Digitalsport

 • Kjetil Flygind

Natt til onsdag spilles femte kamp mellom Rangers og Montreal Canadiens. Da kan Zucca bli første nordmann som sikrer en plass i Stanley Cup-finalen.

— Det Mats gjør og er med på, er en veldig stor prestasjon i norsk idrett. Kanskje det største som har skjedd i norsk idrett noensinne. Jeg tror ikke folk skjønner hvor stort det er, sa landslagssjef Roy Johansen til Aftenposten under VM i Minsk nylig.

Ikke for å ta noe vekk fra det Espen leverte, men det er ti år siden.

Og prestasjonen til Zuccarello er stor. For i grunnserien ble 26-åringen New York Rangers' beste poengplukker med sine 59 poeng (19 mål + 40 målgivende pasninger) på 77 kamper. Det er mer enn noen annen norsk spiller i NHL, og seks poeng mer enn Espen "Shampo" Knutsen klarte i sin beste NHL-sesong. I sluttspillet står Zucca med 11 poeng på 18 kamper.

Akklimatisert

Håkan Södergren, ligadirektøren i Get-ligaen og mangeårig svensk landslagsspiller, mener Zuccas prestasjon er langt bedre enn suksessen Espen Knutsen i sin tid hadde i NHL.

— Ikke for å ta noe vekk fra det Espen leverte, men det er ti år siden. Det er mye tøffere å lykkes der i dag. Motstanden er bedre, alle lag er mye bedre organisert defensivt, og tar man ikke sjansen når man får den blir det mindre spilletid. Jeg tror den defensive jobben Mats legger ned har gjort ham til en bedre offensiv spiller. Innsatsen et tegn på at han har akklimatisert seg. Han yter alltid litt mer enn man forventer, det elsker man i NHL, sier Håkan Södergren.

Svensken er blant dem som har fulgt utviklingen til NHL-profilen. Han er imponert over det 26-åringen har vist i år.

— Ja, selvsagt er jeg det. Han spiller i en rekke som viser at han er blant topp seks forwards i klubben, mens han har en kontrakt som skulle tilsi at han er nummer 13 eller 14 i stallen. Det er det man kaller "value for money", sier Södergren til Aftenposten.

Zucca er blitt en av Rangers' aller viktigste spillere, og draktene med "36 Zuccarello" på ryggen er blant de mest populære i den amerikanske storbyen.

Suksessen til den lille, store nordmannen har også nådd spaltene i New York Post. Nylig publiserte avisen en artikkel om Zuccas suksess.

— Han jobber ekstremt hardt, og ekstremt lidenskapelig opptatt av det han holder på med. Han har jobbet seg opp til å bli den spilleren han er, sier Rangers-trener Alain Vigneault til avisen.

Som VM-semifinale

Flere av lagkameratene roser også Zuccas innsats, både på og utenfor isen. Det samme gjør stebror Robin Dahlstrøm, og barndomsvennen Alexander Bonsaksen, som begge er intervjuet i saken.

— Han har alltid vært en spiller for de store anledningene. Han pleier å levere når han er i fokus, sier Bonsaksen.

Skulle Zucca & co. ta seg til finalen, og i tillegg vinne, vil han få muligheten til å vise frem pokalen hjemme i Oslo. Det er nemlig tradisjon for det i NHL.

— Skulle Mats ta seg til en Stanley Cup-finale er det som om landslaget skulle ta seg til en semifinale i VM, sier Södergren.

Les mer om

 1. Ishockey
 2. Mats Zuccarello

Relevante artikler

 1. SPORT

  NHL-ekspert: – Tror Zuccarello spiller VM

 2. SPORT

  - Dette er det største du kan oppleve som hockeyspiller

 3. SPORT

  Ekspertene før NHL-åpningen: - Zuccarello må levere

 4. SPORT

  NHL-eksperter spår nok en opptur for Zuccarello

 5. SPORT

  Zucca: - Dette er større enn OL og VM

 6. SPORT

  Zuccarello hylles i amerikansk storavis: - Han er en komplett spiller