- Armstrong var motoren i et systematisk dopingarbeid

<p>Han har ødelagt sykkelsporten, mener norske sykkeleksperter.</p>

Oslo 20120521. Johan Kaggestad er aktuell med boka "Røff guide til Tour de France".Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Mats Bleikelia
Oslo 20120521. Johan Kaggestad er aktuell med boka "Røff guide til Tour de France".Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lance Armstrong har innrømmet bruk av ulovlige preparater i intervjuet med Oprah Winfrey, som sendes torsdag.

Det skriver nyhetsbyrået AP, som siterer en anonym kilde med kjennskap til innholdet.

Les også:

Armstrong har aldri tidligere innrømmet dopingbruk, men i august i fjor kunngjorde verdens mest profilerte syklist at han ga opp kampen mot de amerikanske antidopingmyndighetene.

Dermed ble han fratatt alle sine syv titler i Tour de France, og samtidig utestengt fra alle sykkelkonkurranser på livstid.

(Artikkelen fortsetter)

Lance Armstrong skal ha innrømmet doping et intervju med Oprah Winfrey. (Foto: NTV Scanpix)

TV 2s sykkelkommentator Christian Paasche vil mer enn noe annet legge hele Lance Armstrong-sirkuset dødt.

— Er det mulig for ham å gjenreise noe av sin anseelse i sykkelsporten gjennom en slik innrømmelse?

— Nei. Dette skjedde på en tid hvor sporten var helt råtten, uten at det forsvarer noe som helst. Han var en av mange, men det virker jo som han har dratt det litt lenger enn konkurrentene også.

Han tror imidlertid en innrømmelse fra Armstrong kan sette en stopper for spekulasjonene og hjelpe sykkelsporten fremover.

— Nå får vi kanskje lukket den boka der. Han gjør ikke dette for sportens del, det er det som er jævlig oppi dette her. Hadde han tenkt på sportens ve og vel hadde han innrømmet dette for lenge side. Sånn sett er det litt patetisk hele greia. Det er utelukkende seg selv han tenker på. Jeg håper vi kan bli ferdig med Lance Armstrong nå. Jeg begynner å bli drit lei hele fyren, egentlig, sier Paasche.

Kollega Johan Kaggestad er enig.

— Jeg blir overrasket om han kommer med en skikkelig og konkret innrømmelse. På meg virker han som en type som har monopol på sannheten og rettferdiggjør alt han gjør. Jeg tipper han havner der hvor han sier: «Vi gjorde bare det vi måtte gjøre, fordi alle de andre gjorde det.»

Uansett er det ikke mulig for Armstrong å gjenopprette sin anseelse med dette, mener Kaggestad.

— Han har bevisst og systematisk bidratt til å ødelegge sykkelsporten. Han har jukset seg til triumfer, og gjennom det bedrevet økonomisk kriminalitet. Han har vært motoren i et systematisk dopingarbeid i US Postal og Discovery, sier Kaggestad.

— Det er en seier for Floyd Landis som påsto at det var systematisk doping i laget. Det var ikke bare Armstrong som skjelte ham ut. Det gjorde også Hein Verbruggen og toppene i det internasjonele sykkelforbundet, som har beskyttet Armstrong. Da får Hein Verbruggen som en konsekvens av dette trekke seg som ærespresident i Det internasjonale sykkeforbundet og Den olympiske komité. Iallfall bør han «hjelpes» ut, sier Kaggestad.

- Hvilke helter har sykkelsporten igjen nå?

— Bradley Wiggins. Han er min helt. Chris Froome. Samt Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.