Sport

- Vi har en historisk mulighet

Oslo ble mandag bekreftet som én av tre søkere til OL i 2022.

IOC-president Thomas Bach (t.v) er her til stede i Lausanne og informerer kandidatene om veien videre.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

På en pressekonferanse i Lausanne mandag bekreftet IOC at Norge er én av tre offisielle kandidater til å arrangere vinter-OL i 2022.

idrettsforbundets Inge Andersen og Oslo2022-sjef Eli Grimsby (midten) poserer for fotografene sammen med abassadører for de to andre søkerbyene Beijing og Almaty.

Pressekonferansens viktighet ble imidlertid kraftig dempet av at det i realiteten kun var tre kandidater til å få de tre plassene — og det var også disse tre kandidatene som ble bekreftet mandag.Beijing (Kina) og Almaty (Kasakhstan) er Oslos konkurrenter.

— Oslo-søknaden legger vekt på ungdom og å bygge på den flotte arven fra 1994-OL i Lillehammer. De håper å inspirere befolkningen til å tilegne seg en sunnere livsstil, sier IOC-president Thomas Bach på pressekonferansen.

— IOC er veldig glade for å se tre veldig forskjellige innganger til prosjektet. Dette gir IOC muligheten til å vurdere tre forskjellige planer for arven etter mesterskapet og tre søknader med forskjellige budsjetter, sier Bach.

Les IOCs rappport om de tre søknaden her.

Seansen varte i under ti minutter.

Her ligger det klart, Oslo2022s folder. Mandag ble det kjent at Norge er en av kandidatene til lekene om åtte år.

— Fint å få det bekreftet

Generalsektretær Inge Andersen, Oslo 2022-direktør Eli Grimsby og langrennslegenden Bjørn Dæhlie representerte Norge på den formelle offentliggjøringen.

– Det er fint å få bekreftet at vår søknad oppfyller de krav IOC stiller til en arrangør av De olympiske og paralympiske vinterleker, sier president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite, sier idrettspresident Børre Rognlien.

– Siden vi også har vært så tydelige overfor IOC om at vi vil arrangere et nøkternt OL, tuftet på bærekraft og etterbruk, er dette også akseptert som et premiss. Det betyr at vi skal stå fast på at vi ønsker oss vinterleker på norsk – bygget på norske verdier og tradisjoner, sier Rognlien.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (Høyre) fryktet heller ikke at Oslo skulle bli vraket.

– Dette var ikke veldig overraskende, men er en bekreftelse på at vår søknad er sterk, sier byrådsleder og leder av søkerkomiteen, Stian Berger Røsland.

– Søknaden har nå passert statens kvalitetssikring og IOCs gjennomgang. Dersom storting og regjering bestemmer seg for at Norge skal sende den, har vi en historisk mulighet til faktisk å bli tildelt lekene etter at mange og sterke byer har trukket seg. Er det ett tidspunkt vi bør søke om OL er det nå, fortsetter Røsland.

Avhengige av statsgaranti

Selv om Norge nå er bekreftet som én av IOCs kanditater, er veien mot Oslo-OL i 2022 fortsatt lang. Arrangørbyen er blant annet avhengig av en statsgaranti fra regjeringen for å kunne gå videre med søknaden. Beslutningen om statsgaranti tas i høst.

I en kommentar publisert lørdag skrev Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle at mulighetene for statsgaranti er såpass lave at det spørs om Oslo i det hele tatt bør regnes som en kandidatby.

IOC tar den endelige beslutningen om hvem som får arrangere 2022-OL i juli 2015. ## Dette er Oslos konkurrenter:

Almaty

Kasakhstans største by, med nesten 1,5 millioner innbyggere

Var landets hovedstad frem til 1997

Mislyktes med et bud om å arrangere vinter-OL i 2014. Kun fire av arenaene er ikke bygd ennå: Én arena for ishockey/curling, én for freestyle/snowboard, én for kunstløp og én for aking.

Ifølge en avstemning sitert i søknaden støtter 65 prosent av landets befolkning Almatys bud.

Beijing

Arrangerte sommer-OL i 2008. Den ikoniske nasjonalarenaen Fugleredet vil eventuelt bli brukt til åpningsseremonien, akkurat som i 2008. Ifølge en avstemning sitert i søknaden støtter 94.8 prosent av landets befolkning budet.

Arenaer for skøyter, hopp, skiskyting, alpint og aking er ennå ikke bygd.

Snowboard og nordiske grener vil bli arrangert i fjellene ved Zhangjiakou, som ligger 200 kilometer nordvest for Beijing.

 1. Les også

  - Norge bør vise verden hvordan OL kan være

 2. Les også

  Oslo-rival trekker OL-søknad

 3. Les også

  Bjørndalen ber Sverige og Tyskland ta OL-ansvar

 4. Les også

  Mandag velger IOC Oslo som offisiell OL-kandidat