Sport

Skrekkvelt rystet Touren: – En av de verste kræsjene jeg har sett

Sammenlagtkandidaten Richie Porte veltet ut av Tour de France på fryktelig vis.

BMCs Richie Porte fikk tilsynelatende kjapp hjelp etter å ha veltet på stygt vis.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

CHAMBÉRY/OSLO: Søndagens 181,5 km lange etappe fra Nantua til Chambéry var på forhånd betegnet som en av årets, om ikke den aller tøffeste i årets Tour de France.

Rigoberto Urán spurtet først over målstreken i duell mot fem andre ryttere, blant andre Chris Froome, som beholder den gule ledertrøyen.

– Et drama uten like, sa TV 2s kommentator Christian Paasche.

Av de seks rytterne som kom sammen til mål, ble det Urán og franske Warren Barguil som gjorde opp om seieren. Det ble nesten en reprise av da Edvald Boasson Hagen tapte spurten med få millimeter på fredag. Barguil strakk armen i være, i det han trodde var triumf, men målfotoet viste at 30 år gamle Urán så vidt var først.

Warren Barguil (til venstre) og Rigoberto Urán spurter om seieren.

Fryktelig velt

Det oppsto stygge scener på vei ned fra det fryktede fjellet Mont du Chat mot slutten av etappen. Sammenlagtfavoritt Richie Porte kjørte ut av veien da han kuttet en innersving i utforkjøringen ned fra fjellet, før han falt inn i veibanen igjen og tok med seg Dan Martin i fallet.

En sint Martin klarte å komme seg av gårde på sykkelen igjen, mens Porte ble liggende med det som så ut som en stygg skade. TV-bildene viste at australieren fikk en skikkelig smell i bakhodet etter å ha sklidd over hele veibanen.

Rittlege Florence Pommery sier at det er vanskelig å si hvor store Portes skader er.

– Men han var ved bevissthet og det er et godt tegn i seg selv. Det er vanskelig å si hvor store skadene er før han har vært på røntgen, sier Pommery.

Porte skal ha pådratt seg en hjernerystelse, i tillegg til en del kuttskader. Trolig er ikke ryggen hans brukket, ifølge den britiske avisen Daily Mail.

Martin klarte på imponerende vis å bli nummer ni på den vanvittige etappen.

– Jeg tror ingen ønsker å ta unødvendig risiko. Men det var glatt. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg er heldig som komme unna på den måten jeg gjorde, sa Martin.

Alberto Contador, Robert Gesink, Manuele Mori, Geraint Thomas og Rafal Majka var blant de mange andre profilerte rytterne som gikk i asfalten. Thomas, Gesink og Mori måtte bryte.

Forbannet Froome

Rytterne falt av på rekke og rad i den fryktede stigningen opp Mont du Chat. Der holdt det på å gå galt for sammenlagtleder Chris Froome. Sky-rytteren signaliserte plutselig at han behøvde teknisk assistanse med rundt 30 km igjen. Da rykket Fabio Aru – til Froomes tydelige irritasjon.

– «Unfair», mente TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen.

Da hadde Froome allerede mistet en av sine viktigste hjelperyttere, Geraint Thomas, etter velten tidligere på dagen.

Les også

Tunge nyheter for Chris Froome: Må klare seg uten viktig hjelperytter

Men Froome lot seg ikke knekke og kom seg opp igjen til Aru. Det så nesten ut som han ga italieneren et irritert puff på etter å ha innhentet han.

– Ingen tvil om at han var forbannet, sa Johan Kaggestad.

Aru endte til slutt på femteplass, mens Froomes tredjeplass sørger for at han leder sammendraget med 18 sekunder ned til Aru. Urán hopper opp til en fjerdeplass.

Vegard Stake Laengen, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff kom seg alle til mål innenfor tidsgrensen. Mandag er det hviledag.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tviler på Rosenborg, hyller Tour de France-hardhausene og slakter overgangsvinduets priser:

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykling