Sport

Laget hun tidenes første selvmål i håndball?

Marit Røsberg Jacobsen kommer til å huske 4. juni og landskampen kanskje så lenge hun lever.

Marit Røsberg Jacobsen kommer til å se tilbake på landskampen med blandede følelser.
  • Arne Hole

Norge-Litauen 36-19

Da scoret hun sitt første landslagsmål og kanskje tidenes første selvmål i norsk håndballs landslagshistorie.

Det blir feil å si at håndballjentenes kamp mot svake Litauen ikke ble minnerik. Har noen tidligere sett et selvmål i håndball?

– Jeg følte meg ikke så veldig høy i hatten da jeg så ballen trille i mål, forteller høyreving Marit Røsberg Jacobsen om situasjonen som ble snakkisen et halvfullt Spektrum lørdag.

På stillingen 25–18 ble Byåsen-jenta dekket opp i sitt eget angrepshjørne da hun skulle kaste ballen tilbake til Marta Tomac. Pasningen ble for høy, Tomac nådde ikke opp og var heller ikke så opptatt av å løpe bakover. Det var jo en keeperball?

Men nei, Norge hadde byttet ut keeper Silje Solberg for å få Nora Mørk inn som en ekstra utespiller. Pasningen fra Marit trillet inn i eget, tomt mål!

– Noe sånt har jeg aldri sett før. Vi satt på benken og skjønte ingen ting. Det blir vel årets mål , sier Solberg, som ikke vil ha det som baklengsmål på sin konto.

Heller ingen andre i Spektrum — av dem som har sett noen hundre håndballkampen - kunne huske å ha sett selvmål.

– Det er godt jeg fikk bevist hvor målet står, fortsetter Marit, som rettet opp blunderen med å score Norges to neste mål.

– I ettertid er det jo sånt man bare må flire av, sier 22-åringen, som neppe kastet seg ut av OL-diskusjonen. Den er hun ikke i.

– Nei, jeg kommer nok ikke dit, men det er lov å drømme og håpe. Jeg er veldig tilfreds med at jeg fikk spille en EM-kvalkamp.

Brattset nærmere Rio?

Andre spillere hadde mer å bevise, for eksempel Kari Brattset, som har slitt med uttellingen på landslaget. Så ikke mot puljejumbo Litauen. Da ble det fem mål på seks forsøk.

– Jeg leverte en av mine bedre landskamper. Dette var moro. Jeg senket skuldrene, klarte å slappe av mer i skuddøyeblikket og å bruke tiden litt bedre sånn som jeg har gjort på klubblaget.

– Kom du nærmere OL?

– Det får være opp til landslagsledelsen å bedømme. Men det er moro å spille på dette laget. De er flinke til å spille inn, sier Glassverket-spilleren som skal til Vipers neste sesong.

Konkurrenten om den andre linjeplassen, Pernille Wibe, har etter tidligere skade bare fulgt laget fra sidelinjen. Når troppen nå drar til to ukers treningsleir i Algarve er hun med igjen i kampen om å bli Heidi Løkes makker. Med i den kampen er også Vilde Mortensen Ingstad.

Les også

Håndballavtale til 50 millioner

Kurtovic fikk bestemannspremien

Amanda Kurtovic fikk bestemannspremien hos Norge – ikke noe dårlig tidspunkt med tanke på at dette var siste offisielle landskamp før OL-uttaket 19. juni. Oppgjørene mot Sverige i Algarve blir treningskamper over 3x30 minutter.

– Jeg føler meg overhodet ikke trygg på at jeg kommer med. Vi er en stor tropp (21), og bare 14 kommer med. Det blir catfight Algarve, sier Kurtovic og smiler.

Thorir Hergeirsson smilte litt innimellom. 36–19 ble EM-puljens største seier. Men i OL venter lag av en helt annen kaliber.

Norge må i alle fall unngå selvmål!

PS! Aftenpostens reporter Arne Hole har dekket håndball i 40 år. Han kan ikke huske å ha sett et selvmål .

Les også

Norges håndballstjerne måtte til MR-test

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Les mer om

  1. Håndball