Sport

Treneren fleipet etter gullet: Sammenlignet Warholm med friidrettslegende

Karsten Warholm kjempet seg inn til EM-gull. Det får treneren til å dra paralleller.

Leif Olav Alnes var knallfornøyd med det Karsten Warholm leverte. Ikke rart, etter EM-gull og norsk rekord.
  • Halvor Ekeland

BERLIN: Utenfor Olympiastadion i Berlin, sang de norske supporterne «Alt for Norge» samtidig som Karsten Warholm sto i pressesonen og svarte på spørsmål etter å ha sikret en ny gullmedalje i samlingen.

Tiden 47,64 var både norsk og nordisk rekord. Warholm gjorde det etter en eksepsjonelt god avslutning. Fra tribunen hadde Leif Olav Alnes sett eleven den nervepirrende oppløpssiden – side om side med konkurrent Yasmani Copello.

– Det var ingen overraskelse at Copello skulle løpe så godt. Han så veldig bra ut i semien. Da sa jeg til Karsten: «Løp som om det ikke er noen morgendag», sier Alnes og fortsetter:

– Jeg tenkte at hvis dette betyr noe for han, så tar han det. Sikker er du aldri. Det hjelper jo ikke å tvile. Jeg hadde veldig troen på at han skulle dra det i land.

  • Fikk Twitter til å koke: Slik hylles Warholm etter EM-gullet

Viktigst å komme først i mål

Dette var Warholms tredje løp på tre dager. Han har bestemt seg for også å løpe 400 meter flatt i EM. Finalen der er fredag. Det betyr at Warholm både mentalt og fysisk begynner å kjenne at dette koster.

Men det er noe spesielt med 22-åringen fra Ulsteinvik. Han har noe spesielt i seg.

– Det var ganske lurt at han avgjorde på slutten, hvis ikke hadde han ikke kommet først i mål. Det er jo mye av poenget med hele konkurransen. Hvis det betyr noe for deg, så er det kanskje lurt å ta i nå, sier Alnes og viser til hva han tenkte på oppløpssiden.

Karsten Warholm kunne juble for gull etter sitt rekordløp.

Så enkelt høres det ut. Bare ta i litt ekstra, så går det bra. For selv om tiden var ett hundredel bedre enn Warholm noen gang har gjort, var det ikke det som betød noe torsdag kveld.

– I et mesterskap er det viktigst å komme først i mål, da får du gulingen. Når du setter personlig rekord, som også ble norsk og nordisk rekord, så er det flott. Han «tok en Bubka», smiler Alnes, og henviser til stavhopperen Sergej Bubka som for noen år siden satte verdensrekord med en og en centimeter i stavhopp.

Som om Warholm kontrollerte det hele på hundredelet.

– Det var en periode han satte norgesrekorder med sekunder. Det blir jo verre og verre etter hvert. Nei da, det var en spøk, han klarer selvfølgelig ikke å kontrollere det. Så vidt jeg kunne se var det et taktisk bra gjennomført løp, og det viktigste er selvsagt å komme først i mål. Det er bra, sier den sindige treneren.

Vurderer å skeie ut med cola

Etter VM-gullet i fjor, ble det snakket mye om et veddemål Warholm hadde hatt med treneren. Alnes skulle virkelig skeie ut dersom 22-åringen tok det gullet: Han skulle ta en boks cola på hotellet. Nå er altså gull nummer to i samlingen et faktum.

– Blir det cola på hotellet i kveld?

– Ha-ha-ha. Nei, det kan vel bli en utskeielse i morgen eller noe. Vi får se. Kanskje vi tar en halv en, lo treneren torsdag kveld.

– En halv en i dag og resten i morgen?

– Ja, men da må det være glasscola, humrer treneren.

– Er det større enn for ett år siden?

– Det er det største i dag. Det er kjempeartig.

– Han har bevist at dette ikke ødela

Inne ved veggen i presseområdet, sto toppidrettssjef i friidrettsforbundet, Håvard Tjørhom og så på oppstyret rundt Warholm. Det betyr naturligvis mye for både han og norsk friidrett med et nytt gull.

For selv om det ikke blir noen feiring på Warholm torsdag, skal de sammen glede seg over det solide løpet.

– Det er ikke hver dag man blir europamester. Man må nyte øyeblikket litt. Samtidig må han sette i gang restitusjonsrutinene. Dette var hovedmålet, dette var det viktigste, sier Tjørhom.

Med det harde konkurranseprogrammet, var det nok litt spenning knyttet til hvor fort Warholm kunne løpe. Derfor var sjefen lettet da gullet var i boks.

– Det var spekulert på forhånd om han ville ødelegge for seg selv. Det har han bevist nå at han ikke gjorde, stråler Tjørhom.

Les mer om

  1. Karsten Warholm
  2. Friidrett