Sport

Gangnes sikret sølvmedalje i VM i skiflyvning

Finaleomgangen er avlyst. Dermed vinner Kenneth Gangnes (26) sølv i VM i skiflyvning. Sportssjefen jubler, men sier: – Gangnes ble kanskje bortdømt fra en gullmedalje.

tace0f51.jpg
 • Fredrik Saltbones
  Fredrik Saltbones

Finaleomgangen i Kulm er avlyst. Dermed blir resultatet etter tredje hopp i VM i skiflyvning gjeldende: Peter Prevc vinner mesterskapet, foran norske Kenneth Gangnes og Stefan Kraft (Østerrike).

Gangnes opplevde aller hopperes mareritt i prøveomgangen. Etter et hopp på hele 238 meter falt han og fikk seg en trøkk i lysken og nakken.

Men 26-åringen viste mental styrke da han svarte med et enda lenger hopp i verdensmesterskapets tredje — og siste – omgang. Gangnes landet på 238,5 meter.

Sett denne?

Les også

Hoppsensasjonen en mester i å undervurdere seg selv

– Helt uvirkelig

Peter Prevc hoppet på sin side utrolige 244 meter og satte med det ny bakkrekord i Kulm. Prevc fikk i tillegg bedre stilkarakterer enn Gangnes, og derfor gikk gullet til Slovenia.

– Jeg har ikke ord. Det er helt uvirkelig. Jeg har det helt fantastisk. Det er en ny guttedrøm som går i oppfyllelsen. En helt sinnsyk dag, sier Kenneth Gangnes til NRK.

Totningen måtte jobbe med seg selv for å nullstille seg etter fallet i prøveomgangen.

PALLEN: Peter Prevc vant VM i skiflyvning foran Kenneth Gangnes (t.v) og Stefan Kraf (t.h).

– Jeg var først ekstremt redd. Kroppen fikk seg en solid runde juling. Så jeg blir nok støl i morgen, tror jeg. Før jeg skulle hoppe i første omgang hadde jeg det egentlig greit, men jeg kjente at jeg måtte mobilisere. Jeg prøvde å holde meg rolig, men det var mye styr, sier han.Likevel forbedret han altså 238 meter. Kun seks meter bak bakkerekorden til Prevc — til tross for at Gangnes startet fra tre avsatser lavere.

– Det går på skinner om dagen, for å si det rett ut. Det er utrolig moro å kunne sette ny pers titt og stadig.

Les også

Drama før VM-hoppfinalen: Gangnes falt på 238 meter

Gangnes om avlysningen: — Litt surt

Han ergrer seg litt over at finaleomgangen ble avlyst, for Gangnes tror han kunne utfordret Prevc.

– Det er klart. Litt surt er det. Jeg vet at jeg er i stand til å hamle opp med Prevc, men alt i alt er jeg utrolig fornøyd.

Clas Brede Bråthen var stolt over Gangnes' prestasjoner, men samtidig rettet hoppsjefen kritikk mot dommerne. Han mener Prevc fikk ufortjent godt betalt sammenlignet med Gangnes.

– Fantastisk gøy å ta medalje i nok et mesterskap, men det er samtidig litt surt å se på resultatlisten og se at Gangnes kanskje ble bortdømt fra en gullmedalje, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Johann André Forfang falt stygt i lørdagens førsteomgang. Han hadde allerede bestemt seg for ikke å hoppe finaleomgangen, som senere ble avlyst.

Bortdømt eller ikke, at Kenneth Gangnes tar medalje er en utrolig prestasjon. Totningen har vært enormt skadeplaget nærmest hele karrièren og måtte vente til han ble 26 år før han virkelig slo igjennom.I 2010 røk han korsbåndet i kneet under en trening i K35-bakken i Gjerpenkollen i Drammen. I 2013 var han uheldig igjen. Under Sommer Grand Prix i Østerrike røk han korsbåndet igjen.

De fleste trodde karrièren var over, men denne sesongen har han kommet seg tilbake — og blitt enda bedre. Mye bedre.

Denne sesongen har han vært blant verdens aller beste hoppere. Lørdag toppet karrièren seg.

– Det er en utrolig prestasjon, sier Clas Brede Bråthen.

Forslått Forfang

Johann André Forfang droppet finaleomgangen i skiflygings-VM etter at han falt på 240 meter i 3. omgang.

Han holdt fjerdeplassen etter tre omganger. Han synes ikke å ha skadet seg, men valgte likevel ikke å starte da det hele skulle avgjøres.

– Jeg var heldig. Det så ikke bra ut. Jeg er forslått og har vondt i hele meg. Det var en god opplevelse likevel. Det skjedde så raskt at jeg ikke rakk å tenke, sa Forfang til NRK.

Tromsø-hopperen klaget mest på smerter i det ene kneet. Men kneet er stabilisert og det avgjøres søndag om han hopper i lagkonkurransen.

Skiflygings-VM ble amputert på grunn av værforholdene i Kulm. Først utsatte man den 4. og siste omgangen, før den ble kansellert.

Dermed beholdt man resultatene fra de tre første omgangene. Der var Peter Prevc best foran Kenneth Gangnes.

HØR SISTE UTGAVE AV AFTENPODDEN:

Les også

Forfang vil ikke kopiere hoppuke-vinner Prevc

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5