Norsk nedtur da Prevc avgjorde Hoppuka

Kenneth Gangnes havnet utenfor pallen sammelagt. Peter Prevc kunne juble for hoppukeseier og viste at hans klengenavn egentlig bør være «Stabilitet».

Peter Prevc hilser til tusenvis av slovenske fans som hadde tatt turen til Østerrike for å følge nasjonens nye helt.

BISCHOFSHOFEN: Lenge var 23-åringen den evige toer, men denne sesongen har han vært den evige ener.

I Bischofshofen fullførte han Hoppuka med glans, vant finalen foran Severin Freund og tre renn til sammen i to land. Bare åpningen i Oberstdorf bød på en tredjeplass. Det måtte bli seier totalt etter anslaget i første omgang på 139 meter.

Severin Freund imponerte i finalen med 139 meter og gikk opp i ledelsen, også med 20 i stil. Men da det kokte på tribunen, klarte Prevc det alle trodde. Hna levde opp til presset.

Les også

Her legger Forfang ogStöckl en ny slagplan

142,5 meter var strålende. Ikke rart at han umidelbart ble tatt opp på skuldrene til to lagkamerater. Det var bengalske lys og høy jubel overalt.

— En fortjent seier på alle måter, sier NRK-kommentator Johan Remen Evensen.

Kenneth Gangnes havnet utenfor pallen i Bischofshofen og i sammendraget.

Kenneth Gangnes endte utenfor pallen. Rivalen Michael Hayböck gikk foran etter tre et sistehopp på 139 meter. Han var 3,9 poeng foran nordmannen.

Tusenvis av slovenske fans

For første gang var det busslaster med fans fra Slovenia, som hadde tatt den to-tre timer lange turen til finalen for å se sin landsmann. Det lå i kortene at det skulle bli ham. 23-åringen har virket trygg, og etter siste trening sa han: — Jeg har masse selvtillit, men vi vet ikke det endelige resultatet før jeg har satt det siste telemarknedslaget.

Les også

NRK-eksperten rakk så vidt fødselen før han måtte dra til Hoppuka

Prevc er første slovener som vinner den gjeve turneringen etter at landsmann Primoz Peterka gjorde det i 1996/97. Samme sesong vant den nå 36 år gamle hopperen verdenscupen sammenlagt, og det meste tyder på at Prevc vil følge opp med å gjøre det samme.

I dag er Peterka, som også har vunnet i Holmenkollen, assisterende landslagstrener for de kvinnelige hopperne i Slovenia. Og der tror alle at Peter Prevcs elleve år gamle søster, Nika, vil komme som et skudd, eller som den slovenske journalisten Miha Simnovec sier:

– Hun vinner alt hun er med på. Jeg er overbevist om at hun er på landslaget innen få år.

Det er for øvrig enda en søster i familien Prevc, der alle de tre guttene har verdenscuppoeng. Bror Domen, som bare er 16 år, har vært den yngste i denne Hoppuka og har gjort det bra. Bror Cene (19 år) hoppet COC i Engelberg før jul, der han ble nummer fem og åtte. Han har allerede hoppet inn verdenscuppoeng han også. Det skjedde i Lahti og Trondheim siste sesong.

Storebror Peter Prevc akter ikke å gi fra seg tronen med det første.

– Han er veldig fokusert og hardtarbeidende, men ikke den som alltid har tiltrukket seg så mye fans. Under ski-VM I Falun, der han var en av favorittene, var den kun fem-ti tilskuere fra Slovenia, forteller journalisten.

Faren har en møbelforretning og var selv ingen hopper. Men idretten er veldig populær i Slovenia, og så fort det kommer snø, bygges det små bakker, og man hopper i dem med alpinski. Slik begynte det i familien Prevc også.

Faren har aldri vært trener for barna sine, men sjåfør. Han ønsker ikke å blande seg inn i trenernes jobb, og sier:

— Jeg stoler fullt og helt på trenerne og det arbeidet de legger ned.

Sakte, men sikkert oppover

Den eldste sønnen var aldri noen barnestjerne, men har tatt jevne steg fremover. Under OL i Vancouver ble han nummer syv i den lille bakken. Da var han 17 år.

Prevc er blitt Årets sportsutøver i Slovenia de tre siste årene, og hoppukeseier er ingen dårlig søknad for 2016, med mindre det skjer store ting under OL i Rio.

- Vi så Domen komme og overta for den syv år gamle broren?

— Han har i alle fall fremtidens hoppteknikk, og det mener mange, sier avisjournalist Miha Simnovec, som også kom til finalen i ens ærend for å skrive om Slovenias store hoppstjerne.

— I starten på hoppuka var det kun jounalister fra TV og radio her.

Tar VM-gull på bare farten?

Anders Jacobsen, som kommenterte rennet for NRK radio, mener at Prevc er et hestehode fora alle andre, og ikke minst i sitt livs form. Klarer han å ta med seg det til Willingen i helgen og til VM i skiflyvning i Kulm uken deretter, kan det bli flere store triumfer.

— Han har hoppet nest lengst i verden og har OL- og VM-medaljer. Han har bare ikke vært på det øverste nivået i det som betyr mest. Han er allrounder, og jeg tror han vil bli det sterkeste kortet i VM, sier ringerikingen.

Slik gikk det med de andre norske

Johann Forfang fikk til et godt svev på 135,5 meter i 1. omgang, men et ustødig nedslag ga mye trekk av dommerne. I finalen ble det 129,5 meter. Han falt dermed fra sjette- til sjuendeplass.

Andreas Stjernen landet på 128 meter i begge sine hopp. Han endte på 13. plass.

Anders Fannemel var relativt beskjeden i 1. omgang. Han vant duellen mot Tom Hilde, men landet bare på 125,5 meter. I finalen strakk Fannemel seg til 131 meter, og han avanserte dermed til 18. plass.

Joachim Hauer hadde 130 meter i 1. omgang, men med 125,5 meter i finalen falt han fra 11. til 19. plass.

Daniel-André Tande har slitt i hoppuken, men fikk til et godkjent hopp på 127 meter i 1. omgang, i finalen slo han av tre meter og endte på 21. plass.

Hildes 119 meter var for dårlig til å komme med blant de fem «lucky losers». Han endte på 40. plass. Hilde vant rennet i Bischofshofen i 2011 og er fortsatt siste norske vinner i bakken.

(Aftenposten / ©NTB)

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her: