Sport

Storhamar om gullduellen: - Presset er på Stavanger

Aleksander Smirnovs Storhamar yppet seg i fjor. I år vil de skremme Stavanger Oilers for alvor.

Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen og Storhamar Dragons-trener Alexander Smirnov (t.h.) under en lagpresentasjon av eliteserien i ishockey for sesongen 2015-16 på Ullevaal stadion i Oslo onsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

ULLEVAAL (Aftenposten): Storhamar har reist seg fra å ligge nede med brukket rygg, til å stå oppreist i det som trolig blir en gullduell med Norges beste ishockeylag de siste årene, Stavanger Oilers.

På Hamar har den russiske verdensmesteren Aleksander Smirnov (51) igjen fått orden på byens hockeylag. Og etter finaletap i fjor, og fem poeng bak i serien, vil russeren ha mer.

Les også

  1. Et helt sirkus alene

  2. Oilers til topps i sin CHL-gruppe

— Vi er revansjelystne

— Mine gutter tapte nok finalen i fjor fordi laget har litt lite rutine i å spille slike viktige kamper. Den rutinen og erfaringen har Stavanger. Petter Thoresen har et voksent og rutinert lag. Men vi har jobbet hardt, veldig hardt, siden mai. Det kommer til å gi resultater. Vi er revansjelystne, og alle drømmer om å vinne gull. Men det er litt tidlig å begynne å snakke om det nå. Vi komme i gang med serien nå, det er vårt fokus, sier Smirnov til Aftenposten på onsdagens sesong-kickoff på Ullevaal stadion.

Her er trenere fra alle lagene under en lagpresentasjon av eliteserien i ishockey for sesongen 2015-16 på Ullevaal stadion i Oslo onsdag. Bak fra venstre: Manglerud Star-trener David Livingstone, Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen, Sparta Warriors-trener Lenny Eriksson, Frisk Asker-trener Sune Bergman og Stjernen-trener Jarmo Tolvanen. Foran fra venstre: Vålerenga-trener Espen "Shampo" Knutsen, Storhamar Dragons-trener Alexander Smirnov, Lørenskog-trener Kenneth Larsen, Kongsvinger Knights-trener Per Lundell og Lillehammer-trener Mikael Kvarnström. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

51-åringen, som omtaler eget lag som «mine gutter», legger favorittstempelet på Oilers, som vant både serie og sluttspill sist sesong. Men mener laget vil nærme seg siddisene.— Vi har som mål å ende blant topp fire. Så kan jo også alt skje. Vi kan vinne, Stavanger kan vinne, men også lag som Lørenskog, Sparta, Vålerenga og Frisk Asker kan vinne. Det er seks lag som kan kjempe helt i toppen. Men vi ønsker å få en god start. Vi må henge med fra start, sier «Sasja», som han kalles.

Les også

Higson om trekningen: - Vi har en fair sjanse

Vil ikke snakke tabell

Han ler og vrir seg litt i skulderpartiet når vi snakker tabell. Aftenposten tror Storhamar, med en bredere tropp og et solid mannskap, kan snyte Stavanger for seriegullet. Smirnov blir ikke med på det.

— Det tenker jeg ikke på, det blir helt feil nå. Som sagt kan seks lag ta dette. På papiret er alle lag gode nå, men det handler om å få det ut på isen. Det er der ting må fungere. Stavanger nok en favoritt ettersom de har vunnet mye de siste årene, men ingen vet hva som skjer utover i sesongen, sier Storhamar-treneren og smiler.

- Handlet som fulle bønder

Petter Thoresen (54), som fortsatt bor på Hamar, men har jobb i Stavanger, smiler også når han hører sin tidligere elev fra tiden som trener i Storhamar snakke om årets sesong.

— Jeg synes det er gøy at Storhamar har kommet tilbake og er blitt gode igjen. Men min jobb er å holde Storhamar og «Sasja» ett hakk bak oss, og det akter jeg å gjøre. Storhamar har en bredere stall nå og mer å spille på enn før. Men jeg har ikke spilt ut alle kortene mine ennå, vet du, sier Oilers-treneren og gliser godt.

Vi er revansjelystne, og alle drømmer om å vinne gull. Men det er litt tidlig å begynne å snakke om det nå.

Fra scenen på Ullevaal kommenterte han Hamar-lagets ti nye spillere inn i sommer på følgende vis:

— De har handlet spillere som fulle bønder. Den fleipete kommentaren ble møtt med latter i salen. Thoresen er åpenbart klar for seriestart.

— Vi ser bra ut, riktig bra ut. Jeg føler meg trygg på at vi kommer til å levere en fin sesong. Vi er kommet dit at vi er med for å være best. Det er ambisjonene våre. Men at Storhamar har meldt seg på igjen forandrer ikke på vår innstilling. Vi skal være best, men vi skal forsøke en litt annen vei til målet i år. Ved å slippe til litt flere yngre spillere, vi har heller ikke fylt opp utenlandskvoten. Det kan hende vi gjør. Jeg og Smirnov er like på én ting: vi liker å vinne, sier Thoresen.

Les også

Storhamar herjet med sveitsere - klare for sluttspill

Gamle venner

Begge er norgesmestere med Storhamar. I 1996 og 1997. Thoresen som trener, Smirnov som spiller.

— Jeg kjenner Petter, og vi er gode venner. Vi har respekt for hverandre. Men når vi møtes i kamp, handler det om å vinne. Det var en veldig morsom finaleserie i fjor med spennende og intense kamper. Og det blir ikke noe mindre spennende i år, tror jeg. Vi skal skremme dem enda litt mer i år, sier Storhamar-treneren.

NYTT GULL: Det begynner å bli en vane å se Oilers feire gull. Foto: LARS IDAR WAAGE

Begge de to trenerne har hatt stor suksess i Champions Hockey League. Lagene skal spille 16-delsfinaler senere i høst.— Mine gutter har lært mye og fått nyttig erfaring fra å spille på et høyere nivå. Det har gitt ekstra selvtillit. Det å smake på internasjonal hockey er nyttig, sier Smirnov.

— Vi har faktisk snakket om den omstillingen det er å spille i Europa og det å spille seriespill hjemme. Vi gikk på en liten smell der i fjor. Men vi er bevisste på det nå. Vi kan ikke fly rundt og tro vi er så mye bedre enn de andre. Det håper jeg vi klarer å vise i løpet av de tre første seriekampene før vi skal ut i CHL igjen. Vi skal være fokuserte på det, sier Petter Thoresen.

Lørenskog: - Målet er 95 poeng

Gjennomgangsmelodien virker å være at det står mellom Stavanger og Storhamar denne sesongen. Med Lørenskog i hælene. Trener for hardtsatsende romerikinger, Kenneth Larsen, sier han ikke føler noe press på å levere seriegull eller NM-gull tilbake til de som øser kroner inn i laget.

— Nei, overhodet ikke. Det vi føler press på er å ta nye steg, utvikle oss i en retning som er riktig for oss og at det går fremover. Det er ingen automatikk i at vi skal klare noe som helst selv om vi på papiret har et godt lag som vi er veldig fornøyde med. Vi har satset i fire-fem år, mens de andre har satset i 100 år. Målet vårt er å ta 95 poeng. Det kan holde til gull eller det kan holde til sølv. Men med litt flyt og hvis vi unngår skader kan det gå hele veien, sier Larsen til Aftenposten.

Storhamars kaptein, Christian Larrivée (33), ser frem til å gi Oilers kamp helt inn også denne gangen. Men er klar på en ting:

— Presset er på Stavanger. Det er de som er favoritter. Vi er fortsatt underdog, både når det gjelder økonomi og det sportslige. Vi var ikke langt unna å ta det i fjor, og vi skal gi alt for å komme enda nærmere denne sesongen. Vi har alt som skal til: vi jobber hardt for hverandre, vi har en god lagmoral og vi har kvaliteter. Men det handler om å gjøre jobben fra dag én, sier han.

Ingen nevner «Shampos» VIF

Vålerenga-trener Espen «Shampo» Knutsens lag nevnes ikke i gullkampen. 43-åringen peker på de to nevnte lagene som favoritter.

— Begge de to lagene har allerede vist at de er veldig gode. Og blir helt sikkert å finne helt der oppe også denne sesongen. Men Lørenskog har et spennende lag på papiret. Men slik er det jo alltid. Om de får det til å funke er en helt annen ting, sier «Shampo».

TV 2s hockeyekspert, Bjørn Erevik, vil vente med å fordele gullet. Men er sikker på at det enten havner i Stavanger eller på Hedemarken.

— Storhamar har en bred tropp, men kommer nok til å merke presset fra omgivelsene nå. Oilers har vært i den situasjonen oftere de siste årene. Men per i dag har kanskje Storhamar et litt bedre mannskap enn Stavanger på papiret. Lørenskog har noe av det beste vi har sett i Get-ligaen når det gjelder forwards. Men det er opp til treneren å holde alle spillerne fornøyde. Vi har sett før at de ikke har levert selv om de har hatt et godt lag på papiret, sier Erevik.

Sesongen droppes i gang på fredag med klassikeren Storhamar-Vålerenga i Hamar OL-Amfi. Stavanger serieåpner borte mot Frisk Asker søndag.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Storhamar
  3. Stavanger Oilers