Sport

Lunde vraket fra den norske VM-troppen: - Noe av det tøffeste jeg har opplevd

– En av de største overraskelsene i moderne håndballhistorie, mener håndballekspert.

VRAKET: Katrine Lunde er ikke med i troppen som skal spille VM i Danmark i desember.
 • Fredrik Saltbones

Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson serverte en bombe da han presenterte VM-laget tirsdag formiddag. Katrine Lunde, som alle trodde var selvskreven, kom ikke med!

I stedet får Kari Aalvik Grimsbø (30) og Silje Solberg (25) jobben med å stenge buret når verdensmesterskapet arrangeres i Danmark i desember.

 • Riktig å vrake Lunde eller ikke? Stem nederst i saken!

– Dette må være en av de største overraskelsene i moderne håndballhistorie, sier TV 2s håndballekspert Frode Scheie til Aftenposten.

REAGERER: TV 2s håndballekspert Frode Scheie.

Han er mildt sagt overrasket og uenig i avgjørelsen til Thorir Hergeirsson.– Hun har vært en av de suverent beste målvaktene i verden de siste ti årene, og hun har vært nærmest en garantist for medaljer – i Norges tilfelle nesten en garantist for gullmedaljer. Kapasiteten hennes er på et annet nivå enn de to andre (Solberg og Grimsbø).

Lunde: – Veldig, veldig skuffet

Overfor NTB beskriver Katrine Lunde VM-vrakingen som noe av det tøffeste hun har opplevd i håndballen.

– Jeg er veldig, veldig skuffet, og det er tungt nå. Dette er nok noe av det tøffeste jeg har opplevd i min håndballkarriere, sier Lunde til NTB.

– Jeg fikk beskjeden i går (mandag kveld). Dersom det skjer noe med de to andre keeperne, er jeg klar til å steppe inn. Jeg er jo nå reserve, legger hun til.

Lunde gikk glipp av EM i fjor da hun var gravid. Utpå vinteren kom den førstefødte, og bare tre måneder senere var hun tilbake i spill for Györ. I høst har hun storspilt etter overgangen til russisk håndball og topplaget Rostov.

Thorir Hergeirsson kom også med en skikkelig overraskelse på utespillerplass da han trakk opp navnet Marta Tomac fra Våg. Hun har aldri spilt en A-landskamp.

I tillegg ville Hergeirsson ha med tre strekspillere, og det ga plss til Vilde Mortensen Ingstad fra Oppsal. Hun står med ni landskamper fra før.

— Magefølelsen avgjorde

— Kare Aalvik Grimsbø og Silje Solberg er det beste paret for oss. Magefølelsen avgjorde. Alle vurderingene som lå bak får dere ikke, sa Hergeirsson etter å ha offentliggjort uttaket som forbløffet alle.

Ekspertene, som altså ikke var eksperter likevel, var sikre på at Lunde – med sine 243 landskamper og status som verdens beste – var banker på laget. Spekulasjonene gikk på hvem av Grimsbø eller Solberg som ville bli vraket – og de fleste trodde Grimsbø ville tape.

Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg blir Norges keepere i VM i Danmark.

— Katrine er topp motivert og er klar til å hoppe inn, forsikret Hergeirsson, som svarte slik på spørsmålet om hvordan Lunde hadde reagert på uttaket:- Det får Lunde svare på selv, men hun er skuffet. Men fattet.

Frode Scheie mener landslagssjefens valg er totalt feil.

– Trenerteamet har gjort sine vurderinger. Og det er klart at Katrine har variert, men jeg ville tatt med henne uansett. Hun har stengt buret for Norge og gjort at vi har kommet lenger i mesterskap en vi hatt spill til. Vi har hatt ekstraordinært keeperspill, sier TV 2-eksperten - og fortsetter:

– Hun er verdens beste målvakt når hun er på sitt beste, og det handler ikke bare om det: Uten Katrine Lunde mister Norge respekten fra motspillerne. Hun nyter så stor anerkjennelse i internasjonal håndball at motspillerne fort kan sette skuddet utenfor bare fordi hun står i mål, illustrerer Scheie.

– Lunde vraket fra VM-troppen. Vanskelig å forstå, skriver hans TV 2-kollega Bent Svele på Twitter.

– Jeg er sjokkert. Jeg forstår det ikke. Jeg tror det er mange i håndballverden som klapper i hendene over at vi kommer til VM uten henne. Hun er den beste målvakten med norsk pass, sier Svele overfor TV 2.

Alstad rakk ikke å overbevise

Av andre forandringer fra laget som tok EM-gull i fjor kan nevnes at Karoline Dyhre Breivang (har takket nei) og Linn-Kristin Riegelhuth Koren (gravid) er ute, mens Linn Jørum Sulland er inne igjen. Hun skadet foten i den siste oppkjøringsturneringen før EM i fjor.

– Jeg kan godt tenke meg hvordan Katrine har det nå. Det er en grusom beskjed å få. Men jeg stoler på at lagledelsen har gjort den riktige vurderingen. Alle de tre keeperne er fantastiske målvakter, sier Sulland til NTB.

Også Amanda Kurtovic er inne i varmen igjen. Hun var på vippen i fjor, men hadde for tynt grunnlag til at Hergeirsson våget å ta henne med.

Ida Alstad opererte akilles i vinter og ble ikke funnet å være klar nok. Heller ikke Emilie Hegh Arntzen og Maja Jacobsen, som var med i EM i fjor, fikk fornyet tillit.

Disse ble tatt ut til VM i Danmark i tiden 5.-21. desember:

Norge innleder i Fredrikshavn, mens finalespillet går i Herning.

Her er VM-troppen:

Kari Aalvik GrimsbøGyör
Silje SolbergHolstebro
  
Mari Molid                Larvik
Veronica KristiansenMidtjylland
Heidi LøkeGyör
Stine SkograndTertnes
Nora MørkLarvik
Stine Bredal OftedalIssy Paris
Linn Jørum SullandGyör
Pernille WibeIssy Paris
  
Betina RiegelhuthEsbjerg
Amanda KurtovicLarvik
Camilla HerremHolstebro
Sanna SolbergLarvik
Marta TomacVåg
Vilde Mortensen IngstadOppsal
 1. Les også

  Skadeskutt Larvik slo Krim

 2. Les også

  Nå skal håndballjentene straffes med blått kort - flere nye regler innføres til VM

 3. Les også

  Ny seier for Lunde og Rostov

 4. Les også

  Larvik besto desibel-testen og vant

 5. Les også

  Scheie: - Larvik ferdig som topplag neste sesong

 6. Les også

  Marerittstart for Larvik i Champions League

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5