Sport

Nå trekker friidrettstoppen rekordforslaget etter krass kritikk: – Vi gjorde for dårlig forarbeid

Svein Arne Hansen, den europeiske friidrettspresidenten, legger seg flat. Men den største kritikeren blir fortsatt skadelidende.

Patrik Sjöberg (t.h) er blant dem som er mest kritisk til forslaget fra Svein Arne Hansen.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Det vekket stor oppstandelse da Det europeiske friidrettsforbundet (EA) med president Hansen i spissen i mai la frem et forslag om å stryke alle gamle europarekorder i friidrett. Flere av de tidligere rekordene mistenkes å ha blitt satt av dopede utøvere.

Forslaget gikk ut på å slette alle rekorder satt før 2005 – og EA oppfordret Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om at også alle verdensrekorder før 2005 skulle strykes.

Flere gikk til frontalangrep på Hansen, deriblant den svenske høydelegenden Patrik Sjöberg som kom med flere sterke påstander mot nordmannen fra hans tid som Bislett-general.

Les også

Norsk friidrettstopp vurderer søksmål etter sterke beskyldninger fra svensk idrettslegende

1991 blir trolig ny grense

Nå skrotes forslaget. I stedet vurderer friidrettspresident Hansen et forslag om at rekordene satt før 1991 skal slettes.

– De har rett, sier Svein Arne Hansen til nettstedet insidethegames.

Les også

Anerkjent dopingjeger vil ha sannheten: Ber om svar etter påstander om juks i Norge

KRITISK: Svenske Patrik Sjöberg langet ut mot Svein Arne Hansen etter det omstridte rekordforslaget.

Han refererer til kritikerne av det første forslaget, deriblant britiske Paula Radcliffe som ville ha fått slettet sin verdensrekord i maraton fra 2003. Radcliffe kalte forslaget for «feigt» og «urettferdig».

En annen som ytret sterk motstand var den britiske tresteghopperen Jonathan Edwards.

Sjöberg vil miste rekord

Nå sier Europa-president Hansen at det ble gjort for dårlig forarbeid.

– Det er mitt ansvar. Vi gjorde for dårlig forarbeid, og vi må lytte til kritikken fra mennesker som Jonathan og Paula, sier han.

Les også

Svensk legende skapte rabalder med dopinganklager. Nå får han støtte av OL-gullvinner.

Svenske Patrik Sjöberg kan derimot miste sin Europa-rekord i høyde på 2,42 meter satt i 1987. Hansen og EA går trolig for at rekordene før 1991 skal slettes.

– Kanskje må vi legge inn noen nye kriterier. For eksempel at vi ikke starter i 2005, men i 1991 da man startet med dopingkontroller utenfor konkurranse. Det vil bli et av mine forslag til de nye anbefalingene, sier Hansen.

Les også

Norsk idrettstopp kan bli gransket: – Jeg har verdens beste samvittighet

EA-presidenten sier til insidethegames at det europeiske forbundet, sammen med IAAF, håper å ha det nye forslaget klart til drøfting i Monaco i november.

Les mer om

  1. Doping
  2. Friidrett