Sport

Hun sa at erkerivalen «ikke engang så på henne». Dette er historien bak det betente forholdet.

Her er årsakene til at to av VMs største stjerner ikke kommer overens.

Lilly King (til venstre) og Julija Jefimova smiler for hver sin medalje i svømme-VM i Budapest. Men bak fasaden skjuler det seg en vedvarende konflikt.
  • Sindre Trygsland

– Vi er konkurrenter og vi liker ikke hverandre veldig godt.

Det sier amerikanske Lilly King ifølge Reuters om det etter hvert så mye omtalte forholdet til russiske Julija Jefimova. De er to av verdens beste brystsvømmere, men rivaliseringen stikker langt dypere enn som så mellom den amerikanske 20-åringen og russeren.

Under OL i Rio fikk feiden mellom de to mye oppmerksomhet. Da amerikaneren tok gull og Jefimova sølv på 100 meter bryst, skal King ha forsøkt å få konkurrenten fjernet fra pressekonferansen. Hun kom også med tydelige stikk mot konkurrenten.

Under VM i svømming som pågår i Budapest, har konflikten fortsatt. Ordkrigen mellom de to stjernene har pågått hele mesterskapet.

Under OL vakte Jefimovas glis avsky blant konkurrentene. Les hvorfor her:

Les også

– Det gjør meg rasende

Bedyrer egen uskyld

Så hva er bakgrunnen for den betente konflikten? Det handler om to positive dopingtester, men også om en pågående duell om å være verdens beste brystsvømmer.

* King og Jefimova har en omfattende bakgrunn som konkurrenter. De har duellert i USA i en årrekke, siden russeren flyttet til statene som 19-åring for å bli trent av anerkjente Dave Salo. Nå har de en pågående kamp om å være verdens beste brystsvømmere.

* I 2013 testet Los Angeles-bosatte Jefimova positivt på stoffet DHEA. Det skal hun ha fått i seg gjennom et kosttilskudd hun kjøpte i USA. Den positive prøven skulle vanligvis gitt to års utestengelse, men russeren fikk straffen redusert til 16 måneder. Årsaken: Russerens overtredelse skal ikke ha vært med vilje. Et uhell.

* I mars 2016, bare måneder før OL i Rio, testet 25-åringen nok en gang positivt på et forbudt stoff. Denne gang på meldonium, som ble satt på dopinglisten så sent som januar 2016.

Julija Jefimova har to ganger testet positivt på forbudte stoffer.

– Det er flere i hans (Dave Salo, journ. anm.) miljø som er blitt tatt for doping. Det forsterker mistanken mot henne, sier Eurosports svømmekommentator Frank Pedersen.

Julija Jefimova har flere ganger bedyret sin uskyld, og hevder hun sluttet å bruke meldonium da det ble forbudt.

– Den andre gangen var ikke min feil. For eksempel om WADA sier at det i morgen ikke er lov med yoghurt, nikotin eller protein, som alle utøvere bruker. Og du stopper, men det forblir i kroppen din i seks måneder, og du blir kontrollert etter to måneder og tester positivt. Er det da din feil?, har hun sagt ifølge Washington Post.

Les også

VM-stjernen tatt på fersken: Her fanger TV-kameraene opp jukset under vannet

Delte meninger

Synet på russeren i svømmemiljøet er delt, mener Pedersen.

– Noen har stor sympati og mener hun har vært uheldig og er blitt tatt for doping hun ikke har vært skyldig i. Andre mener at når hun blir tatt andre gang, så er det planlagt.

Lilly King har derimot vært tydelig på hva hun mener.

– Jeg tror det er spesielt med King og Jefimova. De har hele tiden svømt mot hverandre i ulike stevner i USA. King moraliserer om dette og tar sterkt avstand. Jeg tror nok hun er en av dem som har sterkest følelser og motstand mot Jefimova, sier Pedersen.

Han tror rivaliseringen trigger og motiverer de to involverte.

Amerikanske Lilly King er klar og tydelig i sin tale om den russiske konkurrenten.

Russeren selv fortalte om isfronten dem to imellom.

– Hun prater ikke med meg. Hun ser ikke engang på meg før konkurransene, fortalte russeren om King, ifølge svenske Expressen.

Søndag er det finale i 50 meter bryst i Budapest. Før løpet kommer det meste til å handle om de to rivalene. Både fordi de er de to største favorittene. Og på grunn av historien mellom de to.

Langet ut i Rio

Russeren fikk lov til å delta i OL i Rio, til tross for den positive prøven i mars 2016. Domsutvalget i CAS mente sannsynligheten var stor for at stoffet var blitt tatt før det havnet på dopinglisten. Men konkurrenten Lilly King var klar i sin dom.

– Du er blitt tatt for doping og jeg er ikke en fan. Hvis meldonium er det hun føler hun trenger for å konkurrere, er det hennes sak. Jeg er her for å kjempe rent for USA, var blant det Lilly King sa på en pressekonferanse etter å ha tatt OL-gull.

Et år senere så altså ikke forholdet ut til å ha bedret seg nevneverdig. Det har vært isfront mellom de to profilerte svømmerne. Da Jefimova svømte inn til seier i semifinalen i 100 meter bryst tidligere i mesterskapet, feiret hun med en gest rettet mot King. En kopi av det amerikaneren gjorde i OL i Rio.

King svarte på tiltale, og fosset inn til gull i finalen.

Fredag svømte den russiske 25-åringen inn til VM-gull på 200 meter bryst. Hennes femte i karrièren.

Da hun etter løpet ble gratulert av amerikanske Lilly King, var det en noe overraskende vending i det som har vært en mye omtalt rivalisering mellom to av svømmemiljøets største stjerner. Reuters beskriver hendelsen som at King «la uenighetene til side».

– King gratulerte meg. Jeg så henne ikke underveis, for hun var i bane åtte, men hun var i tankene mine, sa gullvinneren.

En hyggelig gest fra amerikaneren, men det er trolig ikke slutten på konflikten, mener Frank Pedersen.

– Jeg tror ikke de er under betegnelsen gode venner selv om hun gratulerte Jefimova. Og det blir de sannsynligvis ikke heller.

Les mer om

  1. Svømming