Sport

Bjørn Arne (58) har fulgt verdens største idrettsstjerner i 25 år

Sportsjournalist Bjørn Arne Johannessen (58) fra Tromsø er en ekte veteran. I Lahti dekker han sitt niende VM på ski.

MØTET MED EN LEGENDE: Her sitter Bjørn Arne Johannessen i badstua med den tidligere langrennsstjernen Juha Mieto.
  • Øyvind Sivertsen
    iTromsø

LAHTI: Trondheim (1997), Val di Fiemme (2003), Oberstdorf (2005), Sapporo (2007), Liberec (2009), Oslo (2011), Val di Fiemme (2013), Falun (2015) og Lahti (2017). Under alle disse verdensmesterskapene har Bjørn Arne Johanessen jaktet nyheter og gode historier.

I tillegg til ni VM på ski, har han vært på en rekke OL, fotball-EM og -VM og til sammen 18 hoppuker. For VG.

– Jeg har vært heldig. Jeg har en drømmejobb, sier Johannessen til iTromsø.

Han begynte som sportsjournalist i Nordlys da han var 15 år, senere ble det jobb i Bladet Tromsø (nåværende iTromsø). Men «Bjøa», som han kalles av kollegene, tok overgang til VG i 1992.

Der hadde han hovedansvaret for skøyter. Siden har det blitt mer hopp og kombinert. Hopperne har han fulgt tett helt siden 2003 – da Mika Kojonkoski ble landslagstrener.

Men «Bjøa» trekker frem en relativt fersk opplevelse fra hoppbakken som en av sine sterkeste minner:

– VM i Falun med to gull til Rune Velta i normalbakken og for lag, sølv i mix og bronse i storbakken – det var et eventyr. Maken til verdensmesterskap for hopperne. Det skal godt gjøres å kopiere, sier Johannessen, som også trekker også fram Jørgen Graabaks to gull – med til sammen 0,9 sekunders margin i Sotsji-OL.

Les også

Denne Tromsø-musikeren fyrer opp Forfang før VM-konkurransene: – Han nevner jo meg i sangen

Badstu med Mieto

Kolleger av «Bjøa» sier at han alltid har en ny historie å fortelle. Men ikke alle tåler offentlighetens lys, understreker han med et smil.

Før Sotsji-OL valgte han og fotograf Bjørn Steinar Delebekk å legge lista høyt i en reportasjeserie.

På deres egen hjemmebane intervjuet han noen av de største profilene fra vinter-OLs historie: Simon Ammann, Neal Broten (USAs miracle on ice-lag i 1980), Katarina Witt, Alberto Tomba og Juha Mieto.

Sistnevnte gjorde et stort inntrykk – på mange måter.

– Jeg fikk en syk idé om å intervjue Juha Mieto i en badstu i Finland. Dette syntes Mieto selv var en veldig god idé. Han tok meg inn i en badstu der det sikkert var 130 grader, sier Johannessen med et smil.

Tromsøværingen holdt ikke ut veldig lenge i den finske saunaen.

– Han begynte å piske med bjørkeris, og det gikk ikke lang tid før døra føk opp. Det var så vidt hengslene hang igjen! ler Johannessen.

– Det er kanskje det mest spesielle intervjuet jeg har gjort noen gang. Jeg fikk utrolig god respons på det etterpå, legger han til.

– Socrates skrev sang til meg

Han har også kommet tett på fotballstjerner som Pelè og Diego Maradona.

– Det jeg satte mest pris på var intervjuet med Socrates i Sao Paolo. Jeg håpet på 45 minutter, men det ble et firetimers intervju. Vi sluttet tidlig om morgenen da sola kom opp. Til slutt skrev han faktisk en sang til meg. Han ville gjerne møte meg igjen under VM i Brasil. Dessverre døde han før vi kom dit, forteller «Bjøa».

I FINLAND: Her er Bjørn Arne Johannessen på plass ved hoppbakken i Lahti.

Her hjemme i Norge er det Nils Arne Eggen som har gjort aller størst inntrykk.

– En meget spesiell fyr, men raus og god. Et herlig menneske, sier «Bjøa»

– Samtidig kan man ikke komme for nært. Integritet er viktig. Det handler om respekt for hverandres yrke, legger han til.

Bekledning viktig

Han er svært opptatt av å fremstå som seriøs og ordentlig. Da er bekledningen viktig.

– Det gjelder spesielt i portrettintervju-situasjoner. Det er jo legender innen sin idrett og mange av dem er flotte, skikkelige mennesker. Jeg vil også kle meg pent og se ut som jeg er i form - og man kan ikke komme med «sovehår» og skitne sko. Det har med respekten for intervjuobjektet å gjøre. Førsteinntrykket er veldig avgjørende når du skal møte en del folk, slår han fast.

Johannessen har familie hjemme i Tromsø og pendler fra Oslo til Nordens Paris.

– Jeg er Tromsø-gutt så det holder. Når noen begynner å erte meg i VG-sporten bruker jeg å si at jeg er nordnorsk europeer. Da blir det stille, smiler han.

I VM: Her intervjuer Bjørn Arne Johannessen Anders Fannemel.

Som sportsjournalist i VG må man påregne mye reisevirksomhet. Johannessen har «opp mot 150 reisedøgn i året».

Jobben blir en livsstil.

– Det sitter mange andre veteraner rundt omkring i norsk sportspresse. Jeg ser i alle fall for meg at jeg jobber til jeg er 62 år. Så får vi se hva som skjer. Jeg er relativt barnslig og lett i kroppen, sier «Bjøa».

Les mer om

  1. Tromsø
  2. Mika Kojonkoski
  3. Bladet Tromsø
  4. Rune Velta
  5. Skøyter
  6. Fotball-EM
  7. Hopp