Leknessund i tårer etter bragd – leder Giro d’Italia

Andreas Leknessund (23) var nær etappeseier på Giro d’Italias fjerde etappe. Nå er han første nordmann som leder den prestisjefylte touren på 42 år.

FØLELSESLADD: Så mye betyr det for en 23-åring fra Tromsø å kapre den ærverdige rosa trøyen i Giro d’Italia. Det betyr at Andreas Leknessund leder sammenlagt, som første nordmann siden Knut Knudsen i 1981.

Andreas Leknessund fra Tromsø trodde knapt på beskjeden om at han nå sykler i rosa trøyerosa trøyeindikerer at han leder Giro d' Italia sammenlagt. etter den uhyre spennende fjerdeetappen tirsdag. 23-åringen gråt og så sjokkert ut etter andreplassen på etappen bak franske Aurélien Paret-Peintre.

– Hvis det er offisielt så er det utrolig spesielt. Jeg gikk for etappen først, og jeg visste at den rosa trøyen var mulig å ta, sier Leknessund til Eurosport.

Han leder sammendraget nå 28 sekunder foran Remco Evenepoel.

– Det gjorde så vondt en stund der, så at jeg nå har den rosa trøyen er utrolig spesielt, sier Team DSM-syklisten.

– Hørt om Knut Knudsen?

– Jeg har hørt om Knut Knudsen, ja.

Knut Knudsen i 1981 var sist en nordmann satt med rosa trøye i Giro-sammendraget. Det er sammen med Tour de France og Spania rundt det største rittet for syklister.

Det var en rørt Leknessund som litt senere ble ikledd den legendariske trøyen og spratt champagnen i de italienske fjellene.

BLODLSIT: Knalltøffe Colle Molella ble en kamp for både etappeseier og den rosa trøyen i Giro d’Italia for Andreas Leknessund (i midten). Det endte med en historisk ledelse i rittet for 23-åringen fra Tromsø.

– Dette er helt fantastisk, sier Dag Erik Pedersen til VG.

Den tidligere syklisten står selv notert med tre etappeseire i Giroen og en tiendeplass sammenlagt i det tøffe etapperittet.

– Nå tror jeg også han kan holde den rose trøya noen dager, kanskje i fire-fem etapper, tipper Pedersen.

I kamp med Aurélien Paret-Peintre rykket Leknessund i fra opp stupbratte Colle Molella og så ut til å riste av seg franskmannen. Men Paret-Peintre hentet seg inn igjen og kloret seg tilbake opp i ryggen på nordmannen.

Leknessund valgte på oppløpet å sykle inn til rosa trøye i stedet for å gå for etappeseieren. De andre konkurrentene klarte ikke å ta de nødvendige sekundene for å utfordre den norske 23-åringen om sammenlagtledelsen.

Det er fortsatt 14 år siden en nordmann sist tok en etappeseier i Giro d'Italia. Den etappen vant Edvald Boasson Hagen.

Giro d’Italia strekker seg over 21 etapper og 3489 kilometer. Den siste etappen har målgang i Roma den 28. mai.

LEGENDE: Knut Knudsen vant seks etapper i Giro d’ Italia. Her i et intervju med VG fra sommeren 2020.