Sport

Ble aldri vurdert god nok: – Flere veier til å bli best

GRANOLLERS (Aftenposten): Kari Brattset Dale kunne ha vært en landslagsspiller med en lang karriere. Det har hun ikke. Hun valgte sin egen vei ulik alle andres.

Harde tak i kampen mot Russland, men Kari Brattset Dale var ikke lett å stoppe på streken.
  • Mette Bugge
    Journalist

Norge-Russland 34–28

Da Norge tok seg til semifinalen i VM i kampen mot Russland onsdag kveld, viste Dale sin klasse. Østfoldingen er sterk forsvarsspiller, men også tøff som linjespiller.

I første omgang laget hun fire mål på fire forsøk, i tillegg til to straffekast. Til slutt hadde hun seks mål. Samspillet med kaptein Stine Bredal Oftedal var perfekt.

Dale er født i 1991 og holdt i utgangspunktet alderen til å være med på 90/91-landslaget sammen med bl.a. Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen, Silje og Sanna Solberg-Isaksen. Men slik skulle det ikke gå.

– Brattset Dale ble aldri vurdert god nok og fikk ikke en eneste juniorlandskamp. Da hun var 15 år, kom hun ikke engang med i bylagsturneringen. Det er en turnering for de 150 beste i den alderen i Norge, sier Henrik Wilhelmsen.

Han følger VM for håndballprogrammet TettPå.

Ikke helt fornøyd med en dommeravgjørelse.

Var lenge i lokal klubb

Noe av årsaken var at hun var i en lokal klubb. Hun spilte i tillegg i 2.-divisjonsklubben Sarpsborg frem til hun var 20 år.

Hun har fortalt at hun var usikker i starten.

– Det første året spilte jeg både for juniorlaget til Tune og A-laget til Sarpsborg. Det ga mersmak og jeg merket at det var gøy å bli bedre.

Karrieren hennes tok for alvor av da hun gikk til Glassverket i 2014, 23 år gammel.

– Det er veldig moro at det finnes flere veier til å bli best, mener Wilhelmsen og fortsetter:

– Hun har aldri vært den som har fått mest oppmerksomhet, men har utviklet seg gradvis gjennom å være tvers igjennom 100 prosent dedikert og seriøs over mange år. Det lønner seg definitivt og nå er hun en av verdens beste linjespillere.

Han mener hun er et godt eksempel overfor yngre spillerne i Norge som har en drøm om å bli landslagsspiller, men som føler det er litt langt opp til de beste i sin aldersgruppe.

– Den som trener best over tid, blir ofte best.

Fant sin egen vei

Selv sier Kari Brattset Dale at hun tok veien som var naturlig for henne. Lokalklubben IL Tune og venninnene der betydde så mye.

Etter hvert skjønte hun at hun kunne bli god, og valgte å satse. Årene i Vipers ga en billett til ungarske Györ. Der har Norge fire landslagsspillere plass.

For landslagstrener Thorir Hergeirsson er Dale blitt en krumtapp.

Han berømmer hennes profesjonalitet og sier:

– Hun er solid. I tillegg er hun en stille leder. Hun løfter ikke så ofte stemmen, men når hun gjør det, blir hun lyttet til.

Selv gikk Dale mellom TV, radio og trykte medier i pressesonen etter kampen. Hun var ettertraktet, men er sånn sett vant til å uttale seg. Og hun berømmet kapteinen Oftedal. De to spiller sammen både i den ungarske klubben og på landslaget.

– Stine er vanvittig flink til å spille inn og ekstremt farlig selv. Russerne måtte stå og overdekke på henne, og da blir det mer plass til meg.

Innspill med presisjon

Likevel var det små marginer, for Oftedal finner strekspillere der mange andre ikke ville ha turt å kaste den ballen.

– Hun har en enorm presisjon. Jeg må virkelig følge med. Og russerne slipper meg ikke lett til. De var opptatt av å gi meg juling.

Dale og alle de andre på laget gleder seg til fredagens kamp mot Spania.

– Og spesielt at det blir en sånn fin ramme med fullt trøkk.

Det ventes fulle tribuner, men også mange nordmenn ankommer til Barcelona finalehelgen.

Les også

  1. Kaptein Bredal Oftedal: – Nå er vi akkurat der vi skal være

  2. Norge rystet Russland: – Endelig var de ikke snille piker

Les mer om

  1. Håndball-VM
  2. Kari Brattset Dale
  3. Stine Bredal Oftedal