Frankrike til OL-finale etter svensk drama: – Hvorfor ikke møte Norge

TOKYO (VG) (Frankrike-Sverige 29–27) Frankrike slet tungt med å kvitte seg med Sverige. Men til slutt kom de franske favorittene seg til OL-finalen. Norges spiller om den andre finaleplassen mot ROC kl. 14.00.

FRANSK JUBEL: Luringen Olivier Krumbholz har igjen ført Frankrike til en finale. Fra v. jubler Coralie Lassource og Kalidiatou Niakate.

Dermed kan det bli et møte mellom de to forhåndsfavorittene i Tokyo-finalen som avslutter hele OL søndag. Sverige hang med i 50 minutter, men til slutt ble målvakt Cleopatre Darleux, bakspiller Grace Zaadi og strekspilleren Pauletta Foppa for mye for de blågule.

– Ja, hvorfor ikke møte Norge igjen. Vi trenger en revansje, sier Darleux - keeperen som holdt på å velte Norge i EM-finalen for åtte måneder siden.

Frankrike er klar for sin andre OL-finale på rad. I Rio de Janeiro ble det tap for Russland.

Norge måtte slite for å slå Darleux og Frankrike 22–20 i EM-finalen rett før jul i fjor. Frankrike ledet bare seks minutter før slutt. Men med fantastisk keeperspill av Silje Solberg og avgjørende scoringer av Nora Mørk, Henny Reistad og Sanna Solberg-Isaksen, holdt det akkurat til EM-gull.

TIL FINALEN: Frankrike er klar for sin andre OL-finale på rad.
Les også

Bredal Oftedal om sammenbruddet i 2016: – Vi føler det samme

Norge banket Frankrike 31–20 i den første av to OL-oppkjøringskamper i juli. Den andre endte 28–28.

– Men det var bare forberedelser, vi hadde skader og det var annerledes, mener Cleopatre Darleux.

Det rutinert fransk laget har oppnådd mye de siste årene. Etter den tapte OL-finalen i 2016 tok de – overraskende for mange – knekken på et formsterkt Norge i VM-finalen i Hamburg året etter.

I 2018 tok de et bejublet EM-gull på hjemmebane i Paris. Mangeårig trener Oliver Krumbholz ledet Frankrike mot Norge i VM-finalen allerede i 1999. Det eneste han mangler er OL-gull.

– Vi er god form og kan vinne for første gang, mener Darleux.

OL-overraskelsen Sverige startet semifinalen friskt anført av Jamina Roberts. Den internasjonalt erfarne 31-åringen – til daglig i Sävehof – har tatt regien etter at Isabelle Gulldén trakk seg landslaget.

Frankrike tok ikke ledelsen før det var gått 23 minutter av semifinalen og ledet 15–14 ved pause.

Sveriges nøkkelspiller Linn Blohm røk på sin tredje utvisning etter 39 minutter. Dermed måtte svenskene fortsette uten strekspilleren som blir lagvenninne med de norske jentene i Györ etter OL.

Les også

Russlands største stjerne før Norge: – Blir som en finale

Men de svenskene jentene bet seg som en jämthund fast. Midtveis i 2. omgang sto det fortsatt 20–20. Men overmakten ble for stor selv om de franske jentene bommet på alle fire straffekast.

– Fullt fortjent seier til Frankrike, sier NRK-ekspert Håvard Tvedten på direkten.

– Dette var vel ikke akkurat en skrell, medgir Sveriges midtpunkt, Jamina Roberts, til VG.

Hun håper ikke skuffelsen blir dobbel med at Norge taper for russerne.

– Jeg tror alltid på Norge, sier hun før den andre semifinalen. Roberts bekrefter at hun mye heller vil møte ROC enn Norge i bronsefinalen søndag.

– Når vi er så nær så vi vil jo gjerne ha medalje, sier Roberts.

De franske stjernene fikk initiativet og ga det ikke fra seg. Innledende tapte Frankrike både for Spania og ROC og spilte uavgjort mot Sverige.

– Det har vært et spesielt OL for oss. Vi hadde tøff start, spilte ikke bra, vi hadde trøbbel med det meste i laget. Men det er har blitt veldig mye bedre. Vi har fått snakket ut om problemene våre og nå føles OL veldig godt, sier Cleopatre Darleux.

Men nå er franske håndballspillere virkelig på gullsporet i den olympiske håndballarenaen Yoyogi. Lørdag spiller herrelandslanslaget finale mot Danmark.