Dobbelt norsk på Hamar: – Syk avslutning

Ragne Wiklund vant 3000-meteren med 3.59,92 og tok innpå lederen Antoinette Rijpma de Jong. Litt senere overrasket Sander Eitrem og vant 5000-meteren.

Ragne Wiklund vant 3000-meteren med 3.59,92 og tok innpå lederen Antoinette Rijpma de Jong etter to distanser under skøyte-EM allround i Vikingskipet.

Foran søndagens 1500 meter skiller det 2,89 sekunder mellom de to.

– Det er helt rått. Jeg hadde en liten drøm om å gå under fire minutter i Norge i år, og det har jeg nå klart, sa hun i intervjuet med Viaplay etterpå.

– Jeg tenkte underveis at hun holdt veldig lenge. Jeg tenkte: nå må du sprekke snart, men heldigvis holdt jeg helt inn hvert fall.

Antoinette Rijpma - de Jong (t.v), Ragne Wiklund fra Norge og Marijke Groenewoud på pallen etter 3000 meter for kvinner under EM på skøyter

Men det skulle bli mer norsk glede i Vikingskipet. Ingen trodde nederlandske Patrick Roest kunne tuktes på 5000-meteren for herrer. Så kom den norske 20-åringen Sander Eitrem på isen.

Han gikk ut og knuste Beux Snellink i deres par. Roest klarte rett og slett ikke følge opp.

– Det var magisk. Dette løfter meg mye og gjør med tryggere foran morgendagen, spesielt på 10.000-meteren, sa Eitrem i intervjuet med Viaplay etterpå.

– En syk avslutning

Selv tidligere skøyte-profil og OL-gullvinner Håvard Bøkko måtte gni seg i øynene av det Eitrem leverte.

– Det er veldig overraskende og fryktelig sterkt. Roest har vært overlegen i år og går et bra løp, men det der var en syk avslutning av Sander og viser at han er i kalasform, sier han til VG.

– Det blir spennende å se sammendraget nå, men Roest er jo bunnsolid på de to siste distansene, så det skal bli vanskelig å hente han inn i sammendraget.

... og i de større linjene:

– Det er viktig at andre land enn Nederland klarer å hevde seg også. Det er bra at han får litt juling av Sander.

Sander Eitrem i aksjon under 5000 meter for menn under EM på skøyter

Kan bli historisk

Håvard Bøkko synes det er litt bittersøtt etter Ragne Wiklunds seier på 3000-meter.

– Det er bunnsolid det hun gjør der. Da er det litt synd 500-meteren ødelegger litt for sammendragets del.

– Det er ganske store avstander ned til resten der. De har mye å ta igjen. Det går mot medalje nå for Wiklund, konstanterer Bøkko.

Nære banerekord

Wiklund gikk gikk i par med de Jong og lot den store VM-favoritten ta initiativet fra start, men med en solid avslutning gikk hun i fra mot slutten.

Hun leverte blant de raskeste 3000-meterne gått av en kvinne på Hamar noensinne. Det var også rett bak banerekorden til Irene Schouten fra 2022-EM på 3.58,00.

Det var også første gang hun klarte under fire minutter blank i Vikingskipet. Hun leverte et solid løp og holdt jevne rundetider.

Nå gjenstår altså 1500-meter søndag og 5000-meteren, og det er her avgjørelsen skal falle om den norske 22-åringen vinner sammenlagt.