Christiansen sjanseløs på ny EM-medalje: – Rusk i maskineriet

Norges svømmestjerne Henrik Christiansen endte helt nede på 7.-plass i finalen på 400 meter fri i langbane-EM i Budapest. En passiv start ødela medaljejakten.

Henrik Christiansen fikk det ikke helt til å stemme mandagens finale på 400 meter fri i EM

Med tiden 3.46,87 greide Christiansen verken å ta medalje eller å slå sin egen bestenotering. I 2016 satte han norsk rekord med 3.46,37, og romerikingen kom til finalen med et mål om å senke den.

En svak åpning ga ham dårlige forutsetninger til å oppnå det. Likevel klarte Christiansen å ta seg opp på bronseplass da løpet var på vei inn i sluttfasen. Dessverre falt han av i avslutningen mot spurtspesialister.

– I kveld irriterer jeg meg over at jeg sov i timen og ikke var offensiv i starten. Der gjorde jeg ikke arbeidsoppgavene mine. Samtidig er dette mitt første mesterskap på halvannet år og mitt første stevne på seks måneder, så det var litt rusk i maskineriet, forklarer Christiansen til NTB.

Landslagstrener Petter Løvberg ble overrasket over elevens første 200 meter.

– Henrik åpnet altfor passivt. Så sakte som dette har jeg nesten aldri sett ham ut fra start før.

Mandagens finale ble vunnet av Martin Maljutin fra Russland, mens Felix Auböck (Østerrike) og Danas Rapsys (Litauen) tok de øvrige medaljene.

Gullet mangler

Fra tidligere har Christiansen to EM-sølv på 400 meter fri. I 2018 fosset han inn til samme valør på kortbane i VM. Han har i alt ni internasjonale medaljer, men venter fortsatt på sitt første gull.

24-åringen ble klar for finalen etter en bunnsolid kvalifisering tidligere på dagen. Der var kun den sveitsiske overraskelsen Antonio Djakovic bedre med 28 hundredeler.

– Vi hadde en god magefølelse etter at han ble nummer to i morges. Samtidig visste vi at han møtte mange fartsspesialister på kortere distanser, sier landslagstrener Løvberg til NTB.

Får nye sjanser

Mandagens øvelse var den første av flere for Christiansen under EM i Ungarn.

– Dette er ikke den distansen vi har hatt fokus på. Hovedtrykket har vært på 800 og 1500 meter fri. Formen er heller ikke blitt toppet til EM, men til det som skjer i OL, sier Christiansen.

Nordmannens neste oppgave kommer allerede tirsdag. Da er det kvalifisering på 1500-meteren med finale dagen etter. Forsøk og finale på 800 meter skjer henholdsvis fredag og lørdag.

I slutten av juli reiser Christiansen til sommer-OL i Tokyo som et norsk medaljehåp.