Frykter konkursras: «Game over» uten kompensasjon

Ishockeypresident Tage Pettersen og Stavanger Oilers-eier Tore Christiansen frykter at flere av toppserieklubbene vil gå konkurs hvis regjeringens forslag til ny kompensasjonsordning blir vedtatt.

TRANGE TIDER: Kulturminister Abid Raja, ishockeypresident Tage Pettersen og Vålerengas Espen Knutsen (t.h) var sentrale personer da Nye Jordal Amfi endelig - etter et par år utsettelse - kunne åpne i oktober i fjor. Uten publikum. Nå er det helt corona-stengt.
  • VG

– Hvis det blir tilfelle, er det «game over», sier Tore Christiansen.

– Jeg frykter vi vil se flere konkurser hvis kompensasjonen blir endret, sier Tage Pettersen - som også er stortingsrepresentant for Høyre.

Høringsfristen for forslaget til den nye kompensasjonsordningen er førstkommende fredag. Den til nå gjeldende ga klubbene 50 prosent kompensasjon for avlyste arrangementer. Det vil si kamper. De har fått 70 prosent kompensasjon for gjennomførte kamper, i praksis uten publikum som følge av coronasituasjonen.

Hvis regjeringens nye forslag blir vedtatt, vil klubbene få null i kompensasjon for avlyste kamper - som det etter hvert kan bli mange av for de 10 klubbene i ishockeyens toppserie Fjordkraftligaen.

– Vi må påpeke denne inkonsekvensen. Det tas ikke hensyn til at vi setter utøvernes helse først. Det er sårt å se at det økonomiske fundamentet raser fordi vi gjør det, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

STENGTE DØRER: Stavanger Oilers-sjef Tore Christiansen tror at toppserien kan komme i gang igjen om to til tre uker.

Etter et vidtrekkende smitteutbrudd blant toppklubbene, besluttet Norges ishockeyforbund kjapt å sette ligaen på pause fra 8. januar.

Med gårsdagens anbefaling fra regjeringen om en pause på to uker i toppidretten, antar ishockeyforbundets generalsekretær Ottar Eide at toppserieklubbene kan være klare til å gjenoppta seriespillet rundt 3. februar.

Kultur- og integreringsminister Abid Raja uttalte dette til NTB etter gårsdagens anbefaling: – Jeg har stor forståelse for at dette rammer idretten. Men vi må gjøre fortløpende vurderinger av hvor vi kan lette på tiltak og hvor vi må stramme til. Jeg tror at voksne utøvere kan takle dette.

Tage Pettersen viser på bakgrunn av det til et regnestykke «det ikke er mulig å få til»: Kamp hver 2,4 dag for å få avviklet de som er planlagt.

– Vi vil ikke presse noen (spillere) og har et omfattende program for «return to play». Det er strengere enn vanlig. Det som blir en utfordring, er om vi ikke klarer å gjennomføre serien. Vi må ha kompensasjon, understreker Tore Christiansen.

Serien er planlagt gjennomført med 45 kamper. Alternativet, som det går mot, er fire serierunder: 36 kamper. Seriespillet kan også «strekkes» til utover siste planlagte kampdato 13. mars. Deretter kan antall kamper i NM-sluttspillet reduseres. Hittil er i snitt 23 kamper avviklet. Med et antatt totalt antall på 60, gjenstår 37.

Uavhengig av modell, vil det bli avlyste kamper - og livsnødvendig behov for kompensasjon.

– Det begynner å bli voldsomme utfordringer. Vi er fortsatt optimister, men det tærer på, sier ishockeyforbundets generalsekretær Ottar Eide - også med tanke på ishockeylandslagets VM fra 21. mai.

Ottar Eide sier at deadline for avvikling av serie- og sluttspill er 1. mai, slik at Petter Thoresens mesterskapsmannskap får drøyt to uker til forberedelser før avreise til Riga.