Ekspert om sensasjonen «alle» snakker om: – En av de største skrellene i historien

Andy Ruiz Jr. sjokkerte en hel bokseverden da han vant over storfavoritten Anthony Joshua.

Andy Ruiz Jr. slo den store forhåndsfavoritten Anthony Joshua på brutalt vis.

Natt til søndag møtte verdensener Anthony Joshua den mexicansk-amerikanske bokseren Andy Ruiz Jr. i kampen om verdenstittelen i tungvektsboksing.

Joshua, som før kampen sto med 22 seire på 22 forsøk (21 etter knockout), var naturligvis en skyhøy favoritt før kampen.

Ifølge BBC var oddsen for Joshua-seier kun 1.04 på bettingmarkedet.

Kampen rystet en hel bokseverden. Ruiz vant nemlig kampen på teknisk knockout mot den største stjernen i boksesporten.

Søkeord knyttet til boksekampen trender til og med mer på Twitter enn Liverpools triumf i Champions League-finalen i Joshuas hjemland Storbritannia.

Les også

Han lærte sine første kampsportgrep på biblioteket. Nå hylles den norske MMA-stjernen som en av verdens beste.

Var bare en «vikar»

– Jeg ble slått av en god bokser i kveld. Det er kjedelig, jeg hadde et godt team bak meg. Han er mesteren akkurat nå, men jeg skal komme tilbake, sa Joshua til Sky Sports etter kampen.

– Jeg kan fortsatt ikke forstå det. Jeg må klype meg i armen for å sjekke om det er sant, sa Ruiz etter kampen i New York, skriver nyhetsbyrået AFP.

I tillegg skulle ikke Ruiz engang bokse kampen.

Joshua skulle egentlig ha gått i ringen mot den amerikanske bokseren Jarrell Miller, men en dopingtest satte en stopper for Miller. Dermed ble Ruiz hentet som erstatter til kampen i Madison Square Garden.

Anthony Joshua slet stort mot Ruiz natt til søndag. Briten gikk på sitt første tap i sin profesjonelle boksekarriere.

– Undervurderte motstanderen

– I boksing kan en telefon forandre hele livet ditt. Til en slik kamp burde du minst ha åtte uker på å forberede deg til kamp, men Ruiz fikk beskjeden seks uker før han skulle i ringen. Det er helt vilt, sier den tidligere norske proffbokseren, Roar Petäjämaa.

Petäjämaa er bokseekspert for Viasat, og så naturlig nok den historiske kampen natt til søndag.

Han tror Joshua undervurderte Ruiz før tittelkampen.

– Dette er en megasensasjon. Det er dette som er det flotte med boksing, du skal aldri undervurdere motstanderen din. Joshua er blitt rystet før, i kampen mot Vladimir Klitsjko, men da beholdt han fokuset og kom tilbake. Nå hadde han ikke fokus. Han har aldri opplevd å bli truffet så mange ganger før. Han var ikke på toppen av sitt beste, og klarte ikke å mobilisere, mener Petäjämaa.

Les også

Tidligere norsk proffbokser reagerer sterkt på dopingdom: – Det er livsfarlig

Viasat-ekspert og tidligere proffbokser Roar Petäjämaa, mener at Ruiz-seieren er en av de største skrellene i boksehistorien.

– En av de største skrellene i historien

Etter seieren tar Ruiz over alle tittelbeltene til Joshua. Mexicaneren innehar nå verdensmesterbeltene i fire av de fem bokseforbundene: WBA, IBF, WBO og IBO.

– Dette viser at Joshua ikke er uovervinnelig. Jeg har sett mange skreller i boksesporten, men denne kommer høyt på listen. Dette er en av de største skrellene gjennom boksehistorien, ikke bare i tungvektsboksing, sier Petäjämaa, som blant annet drar en sammenligning til bokselegenden Mike Tysons sensasjonelle tap for Buster Douglas i 1988.

Etter planen skulle Joshua bokse Tyson Fury eller WBC-mester Deontay Wilder i kampen etter Ruiz. Men etter sjokktapet er planene endret. Nå blir det returkamp mot Ruiz i november eller desember, ifølge Joshua.

Landsmannen Fury uttrykte sin støtte til Joshua etter kampen:

Les også

Havnaa er ubeseiret: Dette blir hans neste kamp

Slik var kampen

Det var Ruiz som først ble sendt i bakken, i tredje runde. Men Ruiz svarte med samme mynt og sendte Joshua i gulvet senere samme runde.

Ruiz fulgte senere opp med en rett høyre og fikk ned Joshua for andre gang, også det i den tredje runden.

Etter å ha blitt slått ned også en tredje og fjerde gang spyttet Anthony Joshua ut tannbeskytteren i den syvende runden og dommeren avbrøt kampen.

Sensasjonen var et faktum.

(100 % Sport/NTB)