Sport

Hadde en sterk overbevisning

Golf som terapi? Olav Marcussen mente idretten kunne være en katalysator for mennesker med psykiske problemer.

Olav Marcussen (t.v.) og Kjell Kran er to av Kjetil Mørkveds støttespillere.
  • Mette Bugge
    Journalist

Hvam: Den tidligere direktør i Handelsdepartementet, nå pensjonist, var overbevist om at golf kunne være en katalysator for mennesker med psykiske problemer. 74-åringen hadde tro på at det å ta kontakt med institusjoner og tilby et opplegg, kunne være nøkkelen.

— Det begynte med at jeg var styreformann på Golfsenteret på Sandaker i Oslo. Vi hadde relativt dårlig belegg på formiddagen, og ville få inn nye grupper. Jeg henvendte meg til Norges Handicapidrettsforbund. Året var 2003, og da vi laget en samling med folk med psykiske og fysiske lidelser, håpet vi på 50–60 deltagere. 150 møtte opp. Det var enormt.

Flere med

Marcussen traff psykiater Leif Roar Falkum, tidligere landslagsutøver i høyde, som ble med på oppstarten året etter, i likhet med Jacob Berger, gammel håndballspiller og Iver Husum, som hadde spilt ishockey.

Les også

Golf som terapi

Deretter henvendte «Skipper'n» som er Marcussens klengenavn, til sin gode venn Kjell Kran. Den tidligere presidenten i Norges Idrettsforbund, med en fortid som landslagsspiller i bandy, sa ja på visse betingelser:— Jeg kunne bli med hvis jeg slapp å sitte i styret, og jeg ville ikke samle inn penger.

Enden på visa var at han tok en styreplass, med innsamling av penger som sin hovedoppgave.

I dag er 73-åringen styreformann.

Bred støtte

Kran spiller ikke golf selv, og har aldri gjort det, men synes prosjektet gir mening. Og det gjør tydeligvis mange bedrifter, forsikringsselskaper, Gjensidigestiftelsen, kommuner og privatmennesker. Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvåg er blant dem som har gitt over en million kroner fra sitt private selskap.

Hittil har Golf som Terapi fått inn over syv millioner kroner.

Den tidligere rektoren på Hvam videregående, Iver Husum, var sjef for en skole med grønn profil. Der kom den første gruppen i gang. Nå er 15 grupper i aktivitet flere steder i Sør-Norge og på Vestlandet, som Sarpsborg, Bærum, Jæren og Stavanger,

— Vi nærmer oss 500 brukere, opplyser Marcussen, som er i ferd med å ta opplegget nordover i landet. Trondheim og Bodø står for tur.

— Det koster 50.000 kroner å ha en gruppe på årsbasis. Det er egentlig en liten sum når man ser det fra et samfunnsmessig synspunkt, sier Marcussen.

Halvparten av dem som deltar er blitt, eller ønsker å bli, medlemmer av golfklubber.

Les mer om

  1. Golf