Sport

Her startet eventyret for det norske supertalentet. En kommentar fra amerikansk legende ble avgjørende

Alle idrettstopper har vært små. Verdensenerne Anders Mol (21) og Christian Sørum (22) ble som yngre inspirert av stjernene.

2014: Anders Mol (t.h.) var 16 år gammel da han debuterte i verdensserien sammen med fetter Mathias Berntsen (den gang 18) i Stavanger.
  • Mette Bugge
    Journalist

Duoen har mulighet til å vinne verdensserien sammenlagt i Hamburg lørdag. Fredag tapte stortalentene for første gang på 23 kamper mot nederlandske Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen, men vant likevel gruppen og er klare for semifinale.

Mol og Sørum er norsk idretts suksesspar akkurat nå. Under NM-veka i Stavanger, der Svein Solhaug og Lars Retterholt tok gullet, var flere inspirert av dem som på kort tid har tatt det store steget.

  • Leste du om volleyballvideoen som tok helt av? Faren skulle bare filme ungene: Videoen er sett flere millioner ganger

Selv forteller Anders Mol og Christian Sørum hvor mye det betydde for dem at de fikk være med familiene sine nettopp til Stavanger, som i 16 år hadde en runde i verdensserien, i tillegg til VM i 2009. Turneringen ble avviklet med den siste turnering med den statusen i Stavanger i 2015, men hadde OL-kvalifisering året etter.

Anders Mol (t.v.) og Christian Sørum vant turneringen i Østerrike for ikke lenge siden.

Foreldre og fem barn på tur

Anders Mol var alltid med pappa Kåre Mol, landslagstrener i mange år, og resten av familien. Mamma Merita hadde også, i tillegg til pappa, spilt for Norge i en årrekke. De har tilsammen 161 landskamper.

Derfor var det naturlig å dra med alle de fem ungene til den årlige begivenheten i Stavanger.

– Vi brukte hver eneste ledig bane til å trene da vi var der. Jeg husker godt at mange av de store gikk forbi og ga en kommentar til pappa. Én av dem var legenden Kerri Walsh Jennings, som er trippel olympisk mester. Hun skrøt av oss og sa at vi kom til å bli gode, dersom vi fortsatte. Det var inspirerende, husker unge Mol.

Kerri Walsh Jennings (t.v.) fra USA har vært en av de store stjernene i sandvolleysirkuset. Her sammen med April Ross under bronsefinalen i OL i Rio.

Høydepunktet i året

Han forteller at dagene i Rogaland hver sommer var den kjekkeste uken i løpet av hele året. Unggutten gledet seg stort. Den gangen var det som oftest han og bror Henrik som trente sammen.

Henrik (24) har også oppnådd mye som sandvolleyballspiller, og er ranket som nummer 42 i verden. Han spiller i dag med Mathias Berntsen.

Det var for øvrig i Stavanger at Anders som 16-åring, sammen med fetter Mathias Berntsen (da 18), ble tidenes yngste deltagere i verdensserien.

Denne helgen spiller den norske duoen i Hamburg.

– Jeg hadde sittet på tribunen og sett de andre spille fra jeg var ni år, kommenterer Mol.

Den gangen kom paret med via et wild card-kort, etter å ha vunnet en turnering i Norge.

  • Fått med deg denne saken om den norske superduoen?
Les også

Risikerte familieøkonomien på volleysatsingen. Nå troner duoen øverst på verdensrankingen

Fikk motivasjon til å stå på

Christian Sørum synes han var heldig som også fikk komme nær de som var de største for noen år siden. Han dro hvert år til turneringen i Stavanger sammen med sine foreldre Marianne og Espen, som også var veldig volleyballinteressert og hadde møtt hverandre i dette miljøet.

– Reisen og oppholdet i Stavanger var alltid en del av sommeren. Jeg kom tett på stjernene og fikk se hvordan det var å være med i dette sirkuset. Da tenkte jeg at jeg ville bli verdens beste selv, ler han.

Christian Sørum i aksjon.

Sørum var også god i fotball og spilte på hjemplassen Rælingen, men måtte velge idrett som 13-åring. Da ble det sandvolleyball og ulike makkere før han og Anders Mol fant hverandre i 2016.

De har vokst sammen

– Akkurat den sammensetningen er perfekt. De er taktisk og teknisk gode og utfyller hverandre. Det har et solid spill og det må alltid ligge i bunn. Dessuten elsker de sandvolleyball og å stå på banen, sier pappa og trener Kåre Mol.

Han mener det at de vant 22 kamper på rad (før seiersrekken ble brutt fredag), foreløpig to verdensserieturneringer og ett EM-gull, har gitt stor selvtillit.

– Fører det til at de er i flyten og føler seg uovervinnelige?

– Selvtilliten er en forsterkende faktor som bidrar til at det går bra. De er trygge på det de holder på med. Samtidig må vi være ydmyke. Det er ikke noe selvfølge å vinne.

Kåre Mol fremhever også årene i Stavanger som avgjørende for motivasjonen.

– Jeg merket at dette ga Anders mye. Han ble inspirert av den «hypen» der, sier 56-åringen.

  • Fått med deg denne?
Les også

Norges nye gullduo har sikret en halv million i pengepremie

Lenge siden sist

Bjørn Maaseide og Jan Kvalheim er de eneste norske hittil som har vunnet verdensserien. Det skjedde i februar 1995. Da var det et litt annet system, for de kunne også kalle seg verdensmestre.

Nettopp de to spilte i Stavanger og fikk opp interessen der, i likhet med Kathrine Maaseide, Susanne Glesnes, Ingrid Tørlen, Nila Håkedal, Tarjei Skarlund, Martin Spinnangr og Iver Horrem.

Sistnevnte jobber i dag i Norges Volleyballforbund, og vet at Stavanger betydde mye for å få opp en ny generasjon.

– Det ble et gap etter at våre største la opp for flere år siden, men de yngre fikk se hva det dreide seg om og fikk smaken på sandvolleyballivet. Nå er det mange som står bak at Norge har fått frem så gode utøvere, utenom dem selv: Familiene, klubbene, støttespillere og forbundet. Men Stavanger var på et vis avgjørende også.

– Hadde ikke Norge hatt turneringer i Stavanger fra 1999, hadde heller ikke sandvolleyball hatt så stor plass i mediene. Vi spilte 99 prosent av tiden i utlandet. Ingen visste hva vi drev med, sier Horrem.

Les mer om

  1. Sandvolleyball
  2. Christian Sørum
  3. Stavanger
  4. Bjørn Maaseide