Sport

Kristoffersen på vei mot rekordsesong : - De andre gir nesten opp på forhånd

Finn Christian Jagge mener Henrik Kristoffersen er like suveren som det Alberto Tomba var.

VANT IGJEN: Henrik Kristoffersen kunne nok en gang juble for seier. Foto: NTB scanpix

  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Henrik Kristoffersen (21) vant tirsdag kveld sin sjette slalåmseier for sesongen. Det har ingen klart siden Alberto Tombas supersesong i 1994/95. I 1994/95 (Henrik Kristoffersen ble født i 95) vant den italienske legenden syv verdenscupseire i slalåm.

Med tre slalåmrenn igjen denne sesongen, kan Kristoffersen sikte seg opp mot en annen milepæl: Syv verdenscupseire i slalåm samme sesong. Det er rekord, og den deles av Tomba (1994/95), Ingemar Stenmark (1976/77) og Marc Girardelli (1984/85).

— Det virker som at han har det gøy. Han kjører med fantastisk teknikk og er veldig sterk mentalt. Når han kjører så fort, setter han de andre ut av spill. De andre gir nesten opp på forhånd. Du ser det på dem. Marcel Hirscher virker stresset. Og Felix Neureuther kjørte ut i 2. omgang. Han visste at han måtte kjøre bra, selv ikke ett sekund føltes som en trygg ledelse, sier Finn Christian Jagge til Aftenposten.

Les også

Kristoffersen best siden legendens supersesong: - Tomba er stor altså!

Sammenlignes med Tomba

Slalåm-legenden Alberto Tomba delte ut førstepremier til Nina Løseth tidligere i vinter. Foto: NTB Scanpix

Jagge konkurrerte på den tiden Tomba var den suverene slalåmeneren. Han vet hvordan det er å jage etter en som dominerer totalt.— Jeg får litt tilbakeblikk til tiden med Tomba. Henrik er like suveren. Han har den lille flyten, den lille gleden og det lille overskuddet som gjør at han hele tiden er hakket foran, sier Jagge.

Kristoffersen lå som nummer tre etter første omgang i slalåmklassikeren i Schladming, 1,10 sekunder bak Felix Neureuther, men halvannet sekund foran erkerivalen Marcel Hirscher.

Østerrikeren lå som nummer 22 etter første omgang, men klinte til i finaleomgangen og klatret helt til andreplass. Det var Hirschers tid Kristoffersen kjempet mot. Kristoffersen avsluttet meget sterkt og kjørte inn til ledelse, 61 hundredeler foran Hirscher. Da Neureuther kjørte ut, sto nordmannen igjen som vinner for sjette gang denne sesongen. Det var hans syvende pallplass.

— Hva skal jeg si? Tomba er stor altså. Han er svær! Han er en sånn som snakker om seg selv i tredjeperson på TV fortsatt, liksom, så jeg tror ikke folk helt forstår hvor stor han er, sa Kristoffersen til NRK etter seieren.

Les også

Alpinsjefen: - Ikke umulig at Kristoffersen kjører super-G

Nå har Kristoffersen tre sjanser til å tangere rekorden på syv slalåmseire i én sesong: Yuzawa Naeba 14. februar, Kranjska Gora 6. mars og St. Moritz 20. mars.

— Han er favoritt til å vinne alle de resterende rennene. Han er jo i nærheten av å vinne slalåmcupen sammenlagt allerede. Det er helt imponerende å se på, og det er ikke så lett å finne ord som er sterke nok til å beskrive hvor bra dette er. Det mest imponerende er hvor uredd han går til verks. Det virker ikke som han helt skjønner hvor stort dette er selv, fastslår Finn Christian Jagge.

- Ingenting stopper ham

— Det er litt mangel på ord. Han gjør historiske ting. Det virker som at ingenting stopper den gutten, sier Norges sportssjef Claus J. Ryste til Aftenposten.

Kristoffersen skjønte lite av hvorfor han var så langt bak etter 1. omgang. Men som i Kitzbühel søndag kom han bakfra og tok seieren

— Det var en veldig spesiell dag med plussgrader og rare forhold. Det ble veldig fort oppkjørt. Han skjønte ikke helt hvorfor han lå så langt bakt etter 1. omgang, men det var en kombinasjon av forholdene og en veldig bra omgang av Felix. Så kom 2. omgangen, og da viser Henrik at han har en grunnteknikk som ingen i verden matcher per i dag. Han kjører blant de raskeste tidene med desidert dårligst forhold. Det er nesten sånn at jo dårligere forholdene er, desto fortere kjører han i forhold til de andre, sier Ryste.

- Han kan tangere rekorden på syv slalåmseiere på én sesong. Hva tenker du om resten av sesongen?

— Slik sesongen har vært, tror jeg alt er mulig. Det er bra stemning i laget og en gjeng som gir full gass. Det er mer spennende på gang, men det er ikke bare å hente seiere. Vi skal i hvert fall prøve, som Henrik sier, fastslår Ryste.

  • Fått med deg denne? Konkurrentene skjønner ikke hva de norske alpinistene har gjort for å bli så dominerende

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri:

Les også

  1. Ekspertene hyller Kristoffersen: - På nivå med Alberto Tomba og Hermann Maier

  2. Alpinsjefen: - Norsk alpinsport er magisk også uten Svindal

Les mer om

  1. Alpint
  2. Henrik Kristoffersen