Sport

- Det er drittpakke fra idrettsforbundet. De prøver å sverte en yrkesgruppe

Bokseforbundene langet ut mot idrettsforbundet etter den åpne høringen der forbudet mot proffboksing ble diskutert.

Idrettsstyremedlem i Norges Idrettsforbund, Oddvar Johan Jensen, og Frank Robert Walstad i Norges Bokseforbund (t.h) var ikke fornøyd med idrettsstyremedlem i Norges Idrettsforbund, Oddvar Johan Jensen, sine påstander under høringen.

Tirsdag hadde familie— og kulturkomiteen på Stortinget en åpen høring der oppheving av lov om forbud mot profesjonell boksing sto på agendaen. Etter høringen reagerte bokseforbundet på at idrettsforbundets representant Oddvar Jensen brukte kampfiksing som et argument mot å tillate proffboksing i Norge.

— Det er ingen indikasjoner på at det er mer kampfiksing i proffboksing enn i hvilken som helst annen idrett. At idrettsforbundet bruker en slik påstand helt udokumentert, og så skal Stortinget ta en beslutning basert på det, det er «galematias», sier bokseforbundets styremedlem Frank Robert Walstad til NTB.

- En drittpakke

Jensen, som er styremedlem i idrettsforbundet, mener alle idretter har et ansvar for å se på hvilken utfordring kampfiksing representerer, og trekker fra boksingens «journeymen» som et eksempel.

— Jeg baserer det jeg sa om kampfiksing blant annet på dokumentasjon fra en BBC-dokumentar om en eget gruppe med boksere som har som profesjon å tape kamper, sier Jensen til NTB.

Men han kan ikke svare på om kampfiksing er et større problem i boksing enn i andre idretter.

— Da må du ha et sammenlignbart grunnlag, og så stille disse dataene opp mot hverandre. Det grunnlaget har ikke jeg, svarte Jensen.

Også Norges Profesjonelle Bokseforbunds representanter reagerte på at doping og kampfiksing ble brukt som argumenter.

— Det er drittpakke fra idrettsforbundet. De prøver å stigmatisere og sverte en yrkesgruppe. Det er tydeligvis en del av strategien deres. Et slag under beltestedet, sa forbundets sportslige leder Helge Wærøy til NTB.

Les også

Ekspert på hodeskader: - Uforsvarlig å tillate proffboksing

— Urovekkende høyt skadepotensial

Høringen startet med at Norsk Nevrokirurgisk Forening og Den Norske Legeforeningen holdt innlegg mot proffboksing. Det store antallet av alvorlige skader, og spesielt hodeskader, var foreningenes hovedargument for ikke å tillate proffboksing.

— Å legalisere en aktivitet som har som mål å slå knockout på motstanderen, selve definisjonen på en lett hjerneskade, vil gi urovekkende signaler fra lovgiver. Dette er en idrett hvor skadepotensialet er urovekkende høyt, slo legeforeningens leder Jon Helle fast i sitt innlegg.

— Det er veldig sterke advarsler fra de medisinske miljøene. Argumenter som gjør at vi idrettspolitisk er enig med dem, sier Jensen.

Bokseforbundet var ikke like imponert over det som kom fra i den timelange høringen.

— Det som kom fram i dag, var de samme, gamle poengene, basert på gamle studier. Det var ingenting nytt. Ingenting har endret seg siden Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre sa ja til proffboksing i Sundvolden-erklæringen. Derfor er jeg mer og mer sikker på at det går mot ja, mener Walstad.

Kulturkomiteen skal sende sin innstilling til Stortinget 9. desember. Så skal de folkevalgte votere over forslaget om å tillate proffboksing 6. desember. (©NTB)

Les også

  1. Sønn av tidligere verdensmester blir proffbokser

  2. VM-utfordreren: - Brækhus er i ferd med å bli en gammel dame