– Jeg blir ikke fornærmet om jeg blir kalt lat. Det stemmer.

Daniel-André Tande (23) har funnet en metode som fungerer.

Daniel-André Tande fikk en opptur med tredjeplass i nyttårshopprennet.
  • Mette Bugge

For syv år siden ble den norske hopperen hentet inn som morgendagens helt. Han innfridde. Det skulle nemlig vise seg at Kongsberg-hopperen var verdt å satse på.

To år på rad ble han plukket ut i prosjektet Morgendagens Helter, da han var 16 og 17 år gammel. I en alder av 23 år nå vet vi at han har hatt en meget god utvikling.

Men for syv år siden, da 17-åringen poserte sammen med mentor Tom Hilde og to andre kvinnelige hoppere, var det ingen som kunne ane hvor det ville bære.

Daniel André Tande viser muskler uoppfordret i bakgrunnen. Tom Hilde ble en god hjelper for Morgendagens Helter. Gyda Enger (t.v.) og Maren Lundby var også med i 2011.

Det andre året kom Gyda Enger (Hernes IL), Maren Lundby (IL Kolbukameratene), Tande (Kongsberg IF) og Mats Bergaard (Stranden IL) med.

Året før hadde også Johann André Forfang fått denne muligheten, i et samarbeidsprosjekt mellom Statoil og Norges Skiforbund.

I 2011 var 17 lovende ungdommer valgt ut fra forbundets seks skigrener. NSF tok med de ungdommene de hadde stor tro på.

Kom seg til verdenstoppen

– Jeg var med i to år. Det ene året var Anders Jacobsen mentor, og så husker jeg godt at også Tom Hilde var det, sier han.

Tande er i Bischofshofen nå, der det er finale i Hoppuka lørdag ettermiddag.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier at ingen visste den gangen hvem som ville komme til å slå til, men at typer som Tande, Johann Forfang og Maren Lundby var blant dem som man hadde lagt merke til.

Og bare for å ha nevnt det – Maren Lundby leder nå verdenscupen sammen med Katharina Althaus fra Tyskland.

Tande har for lengst hatt sitt gjennombrudd. I fjorårets Hoppuke vant han to renn, og holdt på å vinne hele Hoppuka. Det endte med 3.-plass.

Denne sesongen gikk det tråere, men pallplass i Garmisch-Partenkirchen var deilig. Han har pallplasser i verdenscupen før Hoppuka også, men ingen 1. plasser.

Les også

Rasende Tyskland-sjef skylder på nordmann etter stygt fall

Begge var i sin tid med i Morgendagens Helter. Nå er Johann André Forfang og Daniel André Tande sammen på landslaget og i Hoppuka. Her fra Bischofshofen.

Tande er tilbakelent

Daniel André Tande skulle vise seg å hoppe forbi sin egen mentor Tom Hilde.

Sistnevnte hopper COC-renn i helgen, men følger ivrig med på det som skjer i Hoppuka. COC er det nest beste nivået.

Hilde husker veldig godt en glad unggutt som i mai 2011 poserte bak han på bildet, der også Gyda Enger og Maren Lundby var med.

Les også

Andreas Stjernen: – Jeg er kapabel til å gjøre mye rart

Hilde er imponert over alt Tande har fått til, og kaller ham en kvalitetshopper. Men han har også denne beskrivelsen:

– Han er en veldig tilbakelent figur. Det er det som karakteriserer Daniel-André best. Han er rolig, avbalansert og jeg tror ikke at han tar seg nær av at man kaller ham litt lat til tider. Men han har funnet sin styrke i det, sier Hilde.

Beskrivelsen stemmer

– Tande er tilbakelent og kan være litt lat, sier Hilde, men skynder seg å legge til at han er en fremragende hopper som har funnet sin stil.

– Jeg blir ikke fornærmet av å bli kalt lat. Det er helt korrekt. Jeg er glad i å slappe av, kommenterer Tande.

Han fortsetter:

– Jeg gidder ikke å gjøre så mye som er unødvendig. På en uke som denne kan totalbelastningen bli for stor, mener 23-åringen, som er glad for at han ble oppdaget tidlig og fikk noen spesielle muligheter:

Han var med Morgendagens Helter i to år, og brukte sine mentorer.

– Jeg fikk mye ut av de samlingene. Det var godt å kunne sende noen meldinger til Anders og Tom når jeg lurte på noe.

– Hva fikk slik utvelgelse å si?

– Det betydde mye å bli tatt ut på en sånn type satsing. De i skiforbundet trodde tydeligvis på meg, sier han, og legger til:

– Og vi ble Morgendagens Helter.

Les også

Forfang-nedtur i Innsbruck: – Det var veldig tungt i dag

Hopper så lite som mulig

Tande får skryt fra flere hold, ikke minst fra landslagstrener Alexander Stöckl og sportssjef Bråthen.

Det spesielle med Tande er nemlig at han har færrest hopp av samtlige både inn mot sesongstarten, og mellom konkurransene.

Det betyr ikke at han trener lite, han driver bare med annen type trening, mentalt og fysisk.

Les også

Hoppkrangel for åpen scene: «De er i megakrise»

Bestemt mann i Bischofshofen. Daniel Andr\e Tande.

– Det virker for ham, sier Bråthen, som har en utøver i laget som har utviklet seg veldig de siste årene.

Selv om Stöckl måtte plukke av ham noen unoter i fjor, da han viste litt for mye temperament, har Tande vokst på alt som skjedde. Ikke minst da han tullet med bindingen i Bischofshofen og ødela muligheten til å vinne Hoppuka.

Les også

Alexander Stöckl: – Det som gjør trenerjobben spennende er kriser og motstand

OL-uttak neste

Tande er en av dem som ligger an til å få OL-tur. Han var med i Sotsji også, men da ble det ingen konkurranse.

– Jeg tok med en Tande uten erfaring for å gi ham erfaring, som har vist seg å være lurt, sier Stöckl til NTB, og legger til at det er tøft å ta ut laget denne gangen. Mange banker på døren.

Mye kan bli avgjort i den helnorske duellen mellom Andreas Stjernen og Halvor Egner Granerud i hoppukeavslutningen i Bischofshofen lørdag.

De to kjemper om den siste OL-plassen på det norske herrelaget.

– Nei, vi avgjør ingenting etter lørdagens renn, påpeker Stöckl, men innrømmer at det er siste sjanse for duoen til å vise hva de kan i storbakken, sier Stöckl til NTB.

Tande, Forfang, Anders Fannemel og Robert Johansson er de sikre kortene, med mindre noe spesielt skjer.

De neste to helgene er det for øvrig i skiflyvningsbakkene i Kulm og Oberstdorf som gjengen skal tilbringe tiden. Det siste er VM.

Etter det kommer det formelle OL-uttaket.

– Skiflyvning skaper hodebry, for vi må ta ut laget senest 23. januar. Det gjør valget vanskeligere. Vi skulle helst hatt to storbakkerenn, men må forholde oss til at andre idretter som skal reise tidligere til Sør-Korea, og derfor må vi levere det endelige laguttaket før Zakopane-helgen. Trist for oss, men sånn er det, sier Stöckl.

Kamil Stoch kan for øvrig i dag bli den første som klarer å vinne alle fire renn i Hoppuka, slik Sven Hannawald maktet for 16 år siden.

– Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg må bare være fokusert om den jobben jeg skal gjøre. Og jeg er ikke nervøs, sier polakken.

Han vet nemlig at Hannawald er det.

PS. Renn i Bishofshofen kl. 17.00 lørdag.