Sport

Bare 300, inkludert utøvere og støtteapparat, kom da verdens beste hoppet

Kenneth Gangnes tok sin første Kongepokal på imponerende vis. Akkurat slik de fleste spådde på forhånd. På tribunen var masse snø – og noen folk.

GLISSENT: Det var tett mellom snøfnuggene, men langt mellom tilskuerne på NM-hopprennet på Lillehammer tirsdag kveld.
  • Mats Slaastad Birkelund

LILLEHAMMER (Aftenposten): Topphopperen fra Kolbu ledet med hele 15 poeng etter første omgang, og trengte omtrent bare å lande i andreomgang for å vinne i snøværet på Lillehammer.

Johann André Forfang var best i andre omgang, men kunne ikke true seieren til Gangnes. Dermed ble det en oppskriftsmessig favorittseier.

Les også

Gangnes suveren, Forfang tok NM-sølv

VANT: Kenneth Gangnes ble Norgesmester og står her på pallen med sølvvinner Johhann Andre Forfanf og Andreas Stjernen med bornse. Gangnes fikk Kongepokal for sieren i Norgesmesterskapet i skihopp i Lysgårdsbakkene på Lillehammer. NM hopp stor bakke.

— Det er tøft å komme hit som en av favorittene. Det er ikke bare å plukke seiere i dette selskapet, så det smakte ekstremt godt å vinne Kongepokalen, sier Gangnes. - Du har hatt en fantastisk sesong. Hvordan opplever du dette?

— Denne sesongen har vært en eneste stor drøm. Fortsetter det slik, blir jeg imponert over meg selv. Jeg forventer vel egentlig at det skal komme en liten downperiode, sier Gangnes.

- Du er usedvanlig ydmyk?

— Jeg prøver bare å være meg selv jeg. Det er ingen vits å lage noe større fallhøyde enn hva man har. Jeg vil hvertfall være ydmyk mot de rundt meg, så får man kanskje noe hjelp om man skulle trenge det en gang, sier Gangnes.

Mange har lest disse sportssakene det siste døgnet:

Les også

  1. Reagerer kraftig på Kalla-spøk på svensk TV

  2. Sondre (18) ga blaffen i fordommene og flyttet til Tyskland for å bli best

  3. Svindals skrekkfall får konsekvenser: Nå tar FIS grep

Gangnes kjempet om topp tre plassering i hoppuken og ligger på tredjeplass i verdenscupen (359 poeng bak Prevc). For halvannen uke siden tok han sølv og laggull i VM i skiflyvning.

— NM er ikke eksklusivt nok

Likevel var det – inkludert hoppere, støtteapparat og media – bare møtt opp omkring 300 personer for å se Norgesmesterskapet i skihopp.

— Vi ser jo at når vi legger NM til mindre plasser, så kan det møte opp fem til seks tusen tilskuere. Men på steder som har hatt verdenscup og lignende, er ikke NM eksklusivt nok, sier sportssjef for det norske hopplandslaget, Clas Brede Bråthen.

— Det er ofte slik det er. Et NM på Lillehammer er sjelden en publikumsvinner. Det må vi prøve å se hvordan vi kan gjøre noe med. Men først og fremst så må vi bygge opp de internasjonale rennene våre her oppe. Vi får ta den først, sier sportssjefen.

Skipresidenten: - Det gjelder å levere

Sportssjefen har flere ganger ytret bekymring over at langrenn får alt for stort fokus i Norge - og at interessen for hoppsporten i Norge ikke gjenspeiler den store interessen nedover i Europa.

— Vi har seks grener i Norges Skiforbund og alle ønsker størst mulig oppmerksomhet. Vi er jo heldige. Vi får mye oppmerksomhet, og noen ønsker å få mer. Så gjelder det å levere bra. Det gjør hopp. De begynner også å få profiler. Hopp er definitivt på vei opp igjen, sier skipresident Erik Røste, som delte ut Kongepokalen til Gangnes.

Han mener noe av grunnen til det lave publikumstallet er et rennet gikk en tirsdag ettermiddag.

— Det er jo noe av utfordringen med en tett terminliste. Det hadde nok vært enklere om det var en lørdag. Samtidig ble begge omgangene direktesendt på NRK, noe som er veldig bra. Det viser jo at det er oppadgående interesse for hoppsporten, sier Røste.

Kan oppfattes som sutrete

Sportssjefen tror den siste tidens utspill har hjulpet.

— Det har jo vært tabloide utspill som vekker litt oppsikt. Jeg har jo registrert en bedring fra NRK i etterkant. Om det er planlagt eller ikke, vet jeg ikke. Det skal jeg uansett ikke legge meg borti, sier han, og føyer til:

— Folk kan nok oppfatte meg som sutrete, og mene at jeg bør være fornøyd med den oppmerksomheten sporten får. Jeg skjønner at folk i Taekwondo-miljøet, for eksempel, kan oppfatte det slik. De har jo mange gode utøvere som får langt mindre oppmerksomhet enn våre. Men min jobb er jo å jobbe for å få hoppsporten mer synlig, sier Bråthen.

I helgen var han på renn i Zakopane. Kanskje det beste hopparrangementet i verden, med 40.000 tilskuere.

Da var kontrasten stor til Lillehammer.

I forrige uke var han i møte med Norges Skiforbund for å drøfte tiltak for å få større oppmerksomhet rundt hoppsporten.

— Vi har noen spennende planer for fremtiden, som innebærer et bedre produkt. Vi håper å presentere det etter hvert. Foreløpig kan jeg ikke si noe mer om det, sier Bråthen.

Samme problem i fjor

Også i fjor ble Norgesmesterskapet arrangert med svært laber oppslutning. Bare 100 tilskuere møtte opp i Holmenkollen.

Ikke engang NRKs mangeårige hoppkommentator Arne Scheie visste at det var NM. Han kalte det en skandale.

Også Jan-Erik Aalbu, tidligere sportssjef for hopplandslaget, var kritisk til de glisne tribunene under rennet - og slo fast at en bortgjemt tirsdag var et svært dårlig tidspunkt.

Norges Skiforbund innrømte til dels tabben ved at rennet ble lagt til en tirsdag, men forklarte at det var flere uheldige omstendigheter som gjorde at NM ble lagt til en tirsdag.

I år gjorde de det samme en gang til.

Bindingen løste ut

Kveldens mest imponerende manøver sto Fredrik Bjerkeengen for. Etter andreplass i første omgang, falt han ned til fjerdeplass. Dog landet han andrehoppet uten festet binding – likevel sto han og jublet for det.

Espen Røe imponerte også. Hopperen fra Tolga slo både Anders Fannemel, Philip Sjøen, Rune Velta og Tom Hilde med sin sjetteplass.

Etter sin tredjeplass tok Andreas Stjernen sin 14. NM-medalje, og står nå likt med Tom Hilde i antall medaljer av aktive utøvere.

Kvelds minst populære mann var dresskontrolløren på toppen. Både Joachim Hauer og Daniel André Tande ble disket på grunn av for mye avstand mellom skrittet og dressen.

Les mer om

  1. Hopp