Monica (26) er den nye bergenske kampsportdronningen: - Alt handler om VM-gullet nå

Helt siden boksedronningen Cecilia Brækhus også sparket fra seg i ringen, har bergenskvinner dominert norsk kickboksing

HARDE SPARK: Som pointfighter bruker Monica Engeset beina enda mer aktivt enn en fullkontakts kickbokser. - Pointfighting kan minne mer om taekwondo, sier hun.

Veggene i Bergen kampsportsenter er fylt opp av bilder av både nye og gamle bragder. I løpet av sin 26 år lange historie kan nemlig medlemmene i Bergen kickboxingklubb se tilbake på en hel bråte av dem.

Det var i denne klubben Cecilia Brækhus fikk sitt gjennombrudd og sine to kongepokaler i kickboksing.

Det var i denne klubben Eirin Dale ble verdensmester.

Det var i denne klubben Tonje Sørlie vant alt man kan vinne som kickbokser – både nasjonalt og internasjonalt. Listen bare fortsetter.

Ved senterets samlingspunkt, et slitt trebord fullt av kaffeflekker, viser Monica Engeset stolt frem sølvtøyet hun selv mener er det fineste hun noen gang har fått. Kongepokalen, som hun vant tidligere denne måneden, er blitt flyttet fra hedersplassen hjemme i stuen for anledningen.

Les også

Vi har vurdert hvilke hordalendinger som kan komme til OL

Sølvjente

— Jeg burde egentlig ha vunnet den i fjor. Da vant jeg jo gull i to øvelser. I år tapte jeg finalen i lettkontakt, så jeg ble litt overrasket over at jeg fikk den, sier Engeset.

Liten av vekst og med et ganske så smalt skulderparti, blir hun av sine medstudenter på NHH og mennesker hun møter gjennom promotørjobben i Red Bull sjelden mistenkt for å drive med kampsport.

TUNGE LØFT: Å flytte på en boksesekk er ikke en jobb for utrente.

Men faktum er at 26-åringen fra Sandviken er en av verdens beste, og den foreløpig siste i en etter hvert så lang rekke av store, kvinnelige, bergenske kickboksere.I 2013 vant hun VM-sølv, i 2014 fulgte hun opp med EM-sølv og nylig vant hun kongepokalen – slik både Brækhus og Sørlie har gjort før henne.

— Folk blir overrasket når de finner ut av det. Jeg går jo aldri rundt og presenterer meg som VM-sølvvinner i kickboksing, jeg føler jeg har flere gode kvaliteter enn det, sier Engeset og ler.

Roser miljøet

Hun var bare en fjortis som tygget tyggis på trening, som hun selv sier det, da Brækhus og Sørlie ble verdensmestere for første gang i 2003. Siden den gang har hun brukt dem som sine forbilder, og sammen med Eirin Dale, Fam Elgan, Marielle Vermedal Hansen og Cathrine Heggøy Fonnes fra klubbene i lokalområdet ble hun en del av et makeløst miljø for kvinnekickboksere i byen.

— Det er ekstremt mange forbilder her i byen. Å være rundt dem, se hva de ofrer og se hva de gjør for å bli best, gjør det lettere for meg å motivere meg. Jeg trodde aldri jeg skulle vinne medalje i VM da jeg startet med kickboksing, men det gode miljøet har dradd meg frem, sier Engeset.

Les også

Takker Brækhus for bergensk medaljerush

Én etter én er kollegene hennes blitt verdensmestere. Én etter én har de så forsvunnet ut av sporten.

Elgan og Hansen er blitt boksere, Dale og Sørlie har lagt opp. Alene igjen står Engeset og Fonnes. Sistnevnte har vært lenge ute med en skade.

— Nå er jeg blitt en morsfigur i klubben, sier 26-åringen lattermildt og fortsetter:

— Det er en litt ny rolle for meg, men heldigvis er mine egne mål nå så sterke at jeg ikke trenger å motiveres av andre. Jeg vet hvor nær jeg er å bli verdensmester.

Les også

EM-sølv til bergensk kickbokser

Alt handler om VM

Mer presist én treffer. Slik det var i fjorårets EM, som på grunn av idrettens europeiske dominans er på VM-nivå. Revansjelysten er derfor stor. Og til høsten venter et nytt verdensmesterskap, hvor alt vil handle om å endelig få det etterlengtede gullet.

Om så ikke skjer, skal det i alle fall ikke stå på forberedelsene. For å bli best mulig forberedt startet hun sesongen så tidlig som i februar, og har siden tilbrakt nesten annenhver helg utenlands. Primært for å konkurrere, men også for å finne sparringspartnere på hennes eget nivå. Hjemme må hun trene med gutta.

— Alt handler om VM-gullet nå. Om jeg ikke klarer å ta det i år heller, skal jeg i alle fall vite at jeg har gjort alt jeg kan, sier Engeset.

Den holdningen kjenner klubbens leder, Steinar Trones, igjen.

— Hun er akkurat like seriøs og profesjonell i treningsarbeidet som Tonje og Cecilia var, sier han.

Snart siviløkonom

Når mesterskapet i Dublin er over, skal masteroppgaven på NHH leveres inn. Om alt går etter planen vil Engeset starte 2016 som både verdensmester og siviløkonom. Plutselig står hun overfor et veivalg videre i karrieren.

— Jeg tror det som skjer videre vil avhenge av hva som skjer i VM. Seier eller tap der kan dra motivasjonen i alle retninger, sier hun.

Flere av venninnene hennes i kickboksing byttet idrett for å søke nye utfordringer. Den tanken har Engeset ennå ikke lekt med. Heller ikke tanken om å bli arbeidskvinne på heltid.

— Jeg planlegger livet fra år til år, og i år er det kun VM-gull som gjelder. Hva som skjer neste år gjenstår å se, men jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet at jeg ikke er ferdig som kickbokser. Idretten blir ikke kvitt meg så lett.

Og godt er det. De tyggistyggende fjortisene i Bergen kampsportsenter trenger fortsatt noen å se opp til. Enten det er Cecilia Brækhus, Tonje Sørlie – eller Monica Engeset.