Sport

Nå avsløres Casper Ruud på Youtube: - Det tar noen år å bli vant til dette

Mandag får Casper Ruud vite om han har tatt ytterligere et jafs på verdensrankingen.

Christian Ruud skaffer seg erfaring fra finaler. Han er fortsatt bare 19 år.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

19-åringen tapte riktignok finalen i Challenger-turneringen i Braga i Portugal mot Pedro Sousa (6-0, 3-6, 6-3), ranket som nummer 144 i verden.

29-åringen vant i fjor tre turneringer på dette nivået. Ruud ligger i dag som nummer 174 i verden, etter å ha falt ned fra 108.-plass siden juni 2017.

– Det vi vet er at det andre året etter at man har slått gjennom, er det vanskeligste. Derfor er vi glade for at Casper nå har spilt seg opp igjen, etter noen dårlige perioder i fjor, sier forbundets idrettssjef Øivind Sørvald.
Han kaller det andre året for et læreår.

– Når du begynner å nærme deg blant de hundre beste i verden, begynner motspillerne å kjenne deg. Du blir tatt veldig alvorlig. Og så begynner de å finne ut hvordan de skal spille mot Casper Ruud. Det tar noen år å bli vant til dette, og komme med mottrekk. Slik fortsetter tennislivet hele karrièren.

Les også

Martin Ødegaard er ferdig i Heerenveen

Har mye å lære

Akkurat dette er pappa og trener Christian Ruud helt enig i.

– Da Casper slo igjennom i Rio i fjor, var det ingen som visste hvem han var. Nå snakker spillerne sammen og klipp legges ut på YouTube. Vi må bare jobbe videre, og Christian har mye å utvikle seg på.

I neste turnering i Tyskland skal han i aksjon tirsdag.

Christian Ruud, som selv kom så høyt opp som nummer 39 i verden, håper at sønnen skal komme inn blant de 100 beste neste år, gjerne lengre ned også. Men det er en stor jobb som skal gjøres.

Trolig vil klatre til 153. plass på rankingen etter denne helgen.

Møtes i ny turnering

Mandag drar faren fra Norge for å møte Casper i Tyskland. Det venter en ny turnering. Ungguttens første kamp der blir tirsdag.

Les også

Israelsk toppklubb endrer navn til ære for Donald Trump

I mellomtiden har Sørvald sendt klipp med grundig analyse, slik at de kan se på feil og lettere finne ut hva som kan forbedres. Tennisforbundets idrettssjef har jobbet på denne måten i mange år, noe som betyr mye både for Ruud og de andre, beste, norske spillerne.

Casper Ruud kan bli frustrert, men er hele tiden ute etter å ta et høyere nivå.

Får solid finaleerfaring

Ruud har vært i to finaler på rad i ATP Challenge Tour, som er nivået under ATP. Der møter han stort sett spillere som er rangert fra ca. 150 til 250 i verden.
Mot Sousa føltes åpningen av kampen som et mareritt. I løpet av 20 minutter ble det 0–6.

– Men Casper er en spiller som aldri gir opp, og han klarte å snu dette til seier 6–3 i neste sett. Han ledet også det tredje settet 3-2, men så spilte Sousa godt, samtidig som Casper gjorde noen feil og ble frustrert. Dermed ble det tap 3-6, sier Sørvald.

Les også

Beklager overfor Bjørndalen: – Jeg har gjort en forferdelig feil

– Jeg synes at spillet til Casper er kommet tilbake. Han har våpenet på plass, som er serve og forehand, han har god fysikk og er mentalt sterk. Siden han er en så ung utøver, må han nødvendigvis bruke tid for å få alt til å fungere. Han må være tålmodig.

Christian Ruud sier at Casper lærer noe for hver eneste kamp.

– Hva lærte dere av denne finalen?

– At det er tøffere å serve når det er regn og 10 grader.

Denne turneringen gikk på grus. Nordmannen overbeviste, ikke minst da han slo jevngamle Alex De Minaur fra tennislandet Australia i semifinalen. Han er ranket høyere enn Ruud, og blir sett på som en kommende stjerne, men tapte i to strake sett: 6–3 og 6–2.

Det som Ruud bygger seg opp til er kvalifiseringen til French Open. Selve turneringen har sin 1. runde 27. mai, men før det håper unggutten å få en fot innenfor det gode selskapet.

Les mer om

  1. Casper Ruud
  2. Turnering
  3. Mette Bugge