Storavis avslører sykkelsportens «blodsbrødre»

Skandalerytter Floyd Landis tar avisen gjennom ti år med systematisk doping i sykkelmiljøet.

BLODSBRØDRE: Lance Armstrong og Floyd Landis trener i Algarve til Tour de France i 2004. FOTO: MIGUEL RIOPA/AP
  • Mari Torsdotter Hauge

Den velrennomerte avisen Wall Street Journal bringer lørdag sin varslede avsløring av proffsyklist Lance Armstrongs tilknytning til et systematisk dopingmiljø.

Avisen har gjort en rekke intervjuer med Armstrongs tidligere lagkamerat, Floyd Landis, som ble dopingtatt i 2006 og fratatt sin tour-seier fra det året. Han benektet en hver befatning med doping før han uventet Landis innrømmer systematisk doping i mai i år.

Nå forteller han om livet som U.S. Postal Service-rytter på 2000-tallet til Wall Street Journal, i en lengre reportasje med tittelen «Blodsbrødre».

Bloddoping på hotellet

Artikkelen åpner med en gjenfortelling av en scene fra tour-en i 2004, da Armstrong og hans lagkamerater og støtteapparat sjekket inn på et hotell nær byen Saint-Léonard-de-Noblat, 12. juli, da syklistene hadde en sjelden to dager lang pause.

Ifølge Landis var ett rom på hotellet satt av til en hemmelig prosedyre. Utenfor hotelldøren sto flere av lagets støttespillere i hver sin ende av korridoren og holdt vakt. Syklistene fikk beskjed om å ikke snakke i det de gikk inn i rommet. Røykvarslene skal ha vært tatt ned, og aircondition-anlegget var plastret over og alt som kunne tenkes å inneholde et skjult kamera var dekket over.

Syklistene som deltok i denne prosedyren la seg ned på sengen, to om gangen. På hver side av sengen sto en lege. Landis sier til Wall Street Journal at han mottok en blodtransfusjon. Han sier han også var vitne til at Lance Armstrong og to andre lagkamerater, George Hincapie og José Luis Rubiera, tok transfusjonene.

Blodtransfusjon øker antall røde blodceller slik at oksygenopptaket til syklisten blir bedre, og dermed kan man også prestere bedre. Prosedyren er ansett som juks av den internasjonale sykkelunionen. Straffen er normalt to års utestengelse.

Ifølge Landis kvittet syklistene seg med de tomme blodposene ved å kutte dem opp i bittesmå biter og trekke dem ned i do. To uker senere, 25. juli, suste Lance Armstrong inn til sin sjette seier på rad i Tour de France, mer enn seks minutter foran neste mann.

Tour-syklister vitner i dopingsak

Landis har, siden han innrømmet eget dopingbruk i mai i år, brukt mye tid og energi på å felle også andre han mener har dopet seg. Blant annet har han skrevet flere e-poster til sponsorer i mai, og gitt svært detaljerte beskrivelser av det som iføgle WSJ kan bli den største, systematiske dopingskandalen i sykkelsporten.

Lance Armstrong er aldri dømt for dopingbruk, men har blitt beskyldt for blant annet EPO-bruk en rekke ganger, noe han alltid har benektet. I dag starter han på sin aller siste Tour de France, samtidig som det er blitt kjent at to syklister som er med i årets tour skal vitne i den pågående dopingsaken mot Floyd Landis — som også kan felle Armstrong.

I tillegg til blodtransfusjoner, beskriver Landis utstrakt bruk av testosteronplastre. I intervjuene med WSJ forteller Landis om utstrakt festing med villmannskjøring, strippeklubber og kokainbruk.

Slutt for Landis

Etter at Landis' dopingskandale ble kjent og han ble fratatt 2006-seieren i tour-en året etter, ble han utestengt fra sporten i to år. I februar 2009 kom han tilbake, men gjorde det elendig i Tour de California.

I mars samme år falt han ned fra en stige da han malte huset, og skadet foten. Landis sier til WSJ at han har begynt å gå til psykolog, og oppdaget hvor befriende det er å fortelle det han sier er sannheten om sykkelbransjen. For 2010-sesongen ble han med på sykkellaget OUCH-Bahati Foundation, en laveredivisjonsklubb, men fant til sin store skuffelse ut at laget ikke får delta i Tour de California.

I år skal han se Tour de France på TV.