Verdenscupleder Kamil Stoch satte bakkerekord og vant suverent i Granåsen

Nordmenn på både tredje- og fjerdeplass.

PALLEN: Kamil Stoch på toppen flankert av Stefan Kraft og Robert Johansson (til høyre).
  • NTB

Robert Johansson ble beste nordmann på tredjeplass i verdenscuprennet i Granåsen i Raw Air. Polens hoppstjerne Kamil Stoch vant foran østerrikske Stefan Kraft.

Verdenscup- og Raw Air-leder Kamil Stoch satte bakkerekord på 146 meter i første omgang, mens det ble 141 meter i finaleomgangen. Det holdt til klar seier, 17 poeng foran Kraft og 17,4 foran Johansson.

– Stoch flyr bakken ned fra avsats én. Han er i så utrolig god form om dagen, sa Johan Remen Evensen i NRKs kommentatorboks.

– Jeg gjorde det jeg kunne. Jeg er veldig glad. Raw Air er en stor utfordring for meg, sa Stoch.

Robert Johansson hadde en stund bakkerekorden etter 145,5 meter i førsteomgangen, men mistet den til Stoch etter kort tid. I annethoppet strakte Johansson seg til 136 meter. Dermed ble han treer.

Andreas Stjernen ble nest beste norske på en fjerdeplass. Han hoppet 142,5 meter både i første- og annenomgangen.

– Stjernen må få masse selvtillit av måten han flyr på om dagen, sa hoppekspert Evensen.

– Litt surt med fjerdeplass. Det er rart at jeg måtte ha hoppet enda bedre enn 142,5 meter, men slik blir det når forholdene er så gode som i dag.

Stoch leder Raw Air 87,6 poeng foran annenmann Johansson. Stjernen på tredje har 24,5 poeng opp til lagkameraten på plassen foran.

NUMMER TRE: Robert Johansson i svevet i Granåsen.
Les også

Slik er det å hoppe i Granåsen

Tande skuffet

Johann André Forfang var femtemann etter et hopp på 140,5 meter i førsteomgangen. Han landet på 136,5 meter i sitt annethopp. Det holdt til sjetteplass.

Halvor Egner Granerud ble nummer 14 etter svev på 135,5 og 129 meter.

Daniel-André Tande klarte bare 129,5 meter i sitt førstehopp, men leverte bedre i finaleomgangen. Da landet han på 134 meter. Det holdt til en 15.-plass til slutt.

– Jeg er ikke fornøyd i det hele tatt. Ikke godt nok, enkelt og greit, sa en ordknapp og tydelig skuffet Tande.

– Daniel må kjøle seg litt ned, tror jeg. Han er nok litt sliten etter en lang sesong. Han er selvfølgelig forbannet over førstehoppet, men annethoppet er greit. Der var han offensiv, sa landslagssjef Alexander Stöckl.

FJERDEPLASS: Andreas Stjernen hoppet godt på hjemmebane i Granåsen.
Les også

Granåsen vil ha 8000 flere tilskuere enn i fjor

Nok en Fannemel-nedtur

Marius Lindvik greide 131 og 124 meter. Han endte som 25.-mann.

Anders Fannemel tok seg ikke til finaleomgangen. Han landet på 124 meter. Hornindal-hopperen har ikke fått det til å fungere i bakken de siste månedene.

Værforholdene var tidvis krevende i Granåsen torsdag. Prøveomgangen ble stoppet da ti hoppere gjensto, fordi tyske Markus Eisenbichler landet på hele 148,5 meter med lav fart.

Inntil torsdag var den offisielle bakkerekorden i Granåsen på 143 meter. Det var en lengde Michael Hayböck og Noriaki Kasai klarte i henholdsvis 2015 og 2016.

Landslagssjef Alexander Stöckl sa til NRK at det var riktig å stoppe prøveomgangen. Østerrikeren fryktet en stund for sikkerheten til hopperne på grunn av den sterke oppdriften i bakken.

Torsdagens renn var det 7. i årets utgave av Raw Air. Fredag skal hopperne i aksjon i kvalifiseringen i Vikersund. Kvalik teller også med sammenlagt. Lørdag er det laghopp i Vikersund-bakken, mens Raw Air avsluttes med individuelt renn samme sted søndag.

(©NTB)