Sport

Froome har gitt testdata til antidopingbyrå

Argumenterte mot kritikerne på pressekonferanse.

Det var massivt presseoppbud da Chris Froome (til høyre) stilte på en pressekonferanse på hviledagen.
  • NTB

Chris Froome og Sky-laget har delt «milliardvis» med data med det britiske antidopingbyrået. Dopingspekulasjonene har haglet rundt lederen av årets Tour de France.

Tirsdag hadde syklistene hviledag før fire knallharde fjelletapper i Alpene.

Sky benyttet anledningen til å holde en pressekonferanse hvor de tilbakeviste dopingbeskyldningene som har kommet i det siste.

De fortalte at Froome har oversendt noe av sitt tallmateriale fra treningsarbeidet i forkant at sesongen og årets Tour de France.

Dopingbeskyldningene startet for alvor da Froome for en uke siden vant den 10. etappen i Pyreneene i kanskje litt for suveren stil.

En fransk undersøkelse ble framsatt av sykkeleksperter og presentert på fransk TV. Den viste Froomes forhold mellom styrke og vekt. Det skal ifølge denne undersøkelsen ha visst at Froome produserte 7,04 watt per kilo. Jo høyere verdi, jo raskere vil man kunne sykle i fjellene.

Les også

Kaggestad fnyser av omstridt Froome-video: - En ren konspirasjonsteori

Egen undersøkelse

Sky-lagets egen ekspert, australske Tim Kerrison, har laget sin egen undersøkelse. Sammen med lagets manager Dave Brailsford påstår han at den franske undersøkelses inneholder feil på mange områder.

Kerrison opplyste at Froomes gjennomsnittswatt var på 414 snarere enn de 425 som fransk TV 2 påsto og at Froomes watt per kilo derfor er 5,78. Den franske eksperten påsto i programmet Stade 2 at en normal verdi ville ligge rundt 6,5, og at alt over 7,0 watt per kilo bare var oppnådd av syklister som senere er blitt tatt eller innrømmet doping. Dopingtatte Lance Armstrong og Jan Ullrich er blant de få som har hatt slike tall tidligere.

Les også

Armstrong: - Jeg vet hvordan Froome har det

Seriøs

Brailsford var også invitert til programmet og slaktet tallene som kom fram.

– Jeg forsto at dataene ikke var riktige og spurte om å få litt mer tid for å legge fram tallene for å motbevise deres påstander. Du må være seriøs, og skal man presentere noe på nasjonalt TV må det være riktig

Kerrison opplyste at Froomes gjennomsnitt pedalhastighet var 97 omdreininger per minutt på den 15,3 kilometer lange avslutningen opp La Pierre-Saint Martin. Der hadde briten en gjennomsnittspuls på 158 og makspuls på174. (©NTB)

Les også

  1. Tour-stjerne: - Sykkelsporten er ikke lenger «Ville Vesten»

  2. Varsler angrep på Froome: - Vi er veldig sultne

Les mer om

  1. Tour de France