Lagleder ler av Eikings forklaring: – Hadde det bare vært to øl, ville han ikke vært full om morgenen

Ord mot ord etter Vuelta-utkastelsen.

Odd Christian Eiking.

Søndag ble Odd Christian Eiking kastet ut fra Vuelta a España av sitt eget lag FDJ. Det skjedde rett før den siste etappen i storrittet.

Eikings lag FDJ var tidlig klare på at de ikke ville kommentere saken. I etterkant har imidlertid både Eiking og den norske landslagsledelsen beskyldt FDJ for å overreagere. Nå slår FDJ tilbake.

Overfor TV 2 sier Eiking at han «tok to øl». Når øverste FDJ-leder Marc Madiot blir konfrontert med den påstanden, ler han.

– Hvis det bare var to øl... så hadde han ikke vært full på morgenen, sier Madiot til Aftenposten på telefon.

Madiot har selv en aktiv karrière bak seg, men la opp i 1994. Siden har han vært en markant skikkelse i fransk sykkelsport i rollen som sportsdirektør i FDJ.

Den samme dagen som han drakk øl, besteg Eiking sykkelsportens mest fryktede stigning. Les mer om Alto de l’Angliru:

Les også

Stjernen kjempet seg opp sykkelsportens stigning. Så nektet han å krysse målstreken i protest

– Jeg har vitner

Eiking er blant Norges største klatretalenter. Etter den nest siste etappen lå 22-åringen fra Askøy an til å bli nummer 48 i knalltøffe Vuelta a España.

Eiking har ikke besvart BTs henvendelser mandag, men kommenterer selv saken overfor TV 2:

– Jeg var ute og tok to øl. Det har jeg vitner på. Det falt ikke i god jord hos lagledelsen. Jeg har ikke kontrakt med FDJ neste år. Hvis jeg hadde hatt kontrakt, så ville jeg ikke blitt kastet ut, sier Eiking, som også kaller saken for «det mest sjokkerende» han har vært med på.

På spørsmål om det er noe han angrer på, sier Eiking spøkefullt at han kanskje burde ha hatt på seg solbriller under frokosten.

Han trekker også frem at det franske sykkellaget pleier å ha vin på bordet hver dag, og at det er en tradisjon å gå ut kvelden før den siste etappen av vueltaen.

Eiking skal sykle for belgiske Wanty-Groupe Goubert neste år. Ifølge Madiot er det imidlertid ikke sikkert at den norske rytteren har syklet sitt siste ritt for FDJ.

– Det er mulig han sykler flere ritt. Men det er ikke mange ritt igjen av sesongen, sier Madiot.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

– Det er en bagatell

Den norske landslagsledelsen har vært ordknapp om Eiking-saken. Etter en samtale med Eiking mandag ettermiddag letter imidlertid landslagssjef Stig Kristiansen på sløret.

– Det er en bagatell. Han er blitt med noen lagkamerater og halve feltet ut på et par øl. Det er ikke første gangen det skjer i en Grand Tour, uten at det er noe jeg oppfordrer til. Under den siste etappen er det til sammenligning vanlig å ta et glass champagne. Hva som er verre enn det andre, vet jeg ikke. Odd har sitt på det rene. Det har ikke FDJ. Det er en overreaksjon, sier Kristiansen til Aftenposten.

– Så har ikke Eiking gjort noe mer enn å ta et par øl?

– Nei.

– Hvor har du informasjonen din fra?

– Det kommer fra Eiking og andre som har vært ute. Lagkamerater, ryttere fra andre lag, og lagledere. Vi har tatt en liten ringerunde i dag for å sjekke. Sånn sett har Odd sitt på det tørre. Han har vitner. De er sjokkerte.

Sist VM følte han seg «litt sveket». Denne gangen vil ikke Kristoff regne med Edvald Boasson Hagen:

– Vi er fortsatt uenige om hva som skjedde

Hevder kontraktsituasjonen var avgjørende

I en Twitter-melding søndag begrunnet FDJ utkastelsen med «upassende oppførsel» fra Eikings side.

Stig Kristiansen sier han er usikker på årsaken til det han kaller en overreaksjon fra sykkellaget.

– Jeg har egentlig ikke noen god forklaring. Jeg skjønner det ikke helt. Rytterne har strenge regler å forholde seg til. Etter å ha jobbet et langt liv i sykkel, vet jeg at det forekommer før den siste etappen i Grand Tours. Nå er det sånn at Odd Christian har vært på kant med FDJ i år og valgt å avslutte kontrakten med dem. Hadde han hatt kontrakt med FDJ neste år, ville ikke dette ha skjedd. De bruker ham som eksempel. Det koster dem ingenting, og da står det enda mindre respekt av at de gjør det.

Landslagssjef Stig Kristiansen.

Med i VM

Eiking er med i Norges nimannstropp til VM-fellestarten i Bergen 24. september. Der er han tiltenkt en fri rolle i løyper han kjenner godt.

Landslagsledelsen har vært klare på at Vuelta-episoden ikke vil påvirke Eikings VM-rolle.