Sport

Nå tror MMA-folket at også dette blir lovlig i Norge

Får MMA-forbundet rett kan du om noen år se slike kamper også her til lands.

mmaforside.jpg
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Tirsdag kveld vedtok Stortinget å oppheve forbudet mot proffboksing. Det gjør at verdensmester Cecilia Brækhus kan bokse på norsk jord.

Nå håper det norske MMA-forbundet at deres råe kampsport, mixed martial arts, også skal bli legalisert.

– Vi er glade for at proffboksing nå blir tillatt i Norge. Vedtaket har ikke noe å si for MMA nå, men vi ser en holdningsendring. Jeg er ganske sikker på at MMA vil bli legalisert i Norge. Kanskje om to år, kanskje om fem år, sier Thomas Rye Eriksen til Bergens Tidende.

Les også

Brækhus: - Nå er jeg ikke kriminell lenger

Norge, Island og Nord-Korea

Han er kommunikasjonsansvarlig i det norske MMA-forbundet. Eriksen forteller at det er rundt 50 klubber og 5000 medlemmer i Norge som driver med MMA, som er en fullkontakt kampsport som innebærer teknikker både stående og på bakken med teknikker hentet fra brasiliansk Jiu Jitsu, boksing, muay thai, karate, judo, bryting, sambo og alt derimellom.

– Utenom Norge er det kun Nord-Korea og Island at MMA ikke er tillatt, sier Eriksen.

Det første MMA i Norge vil jobbe for er å bli en del av Kampsportforbundet og Norges Idrettsforbund. Deretter vil de intensivere lobbyvirksomheten overfor politikerne.

– Det er mye feiloppfatninger der ute om MMA, rett og slett for liten kunnskap. Vi mener at det er en trygg og forsvarlig sport når det reguleres, sier Eriksen.

Høyre: Ikke tema

Ifølge idrettspolitisk talsmann i Høyre, Svein Harberg, vil det ikke arrangert profesjonelle MMA-stevner på norsk jord i nær framtid.

– Det eneste vi forandret i går var at vi ga de åtte proffbokserne vi har muligheten til å bokse på hjemmebane i stedet for i utlandet. I tillegg gjøres det endringer i knockoutloven. Endringene er tilrettelagt våre amatørboksere, sier Harberg til Nettavisen.

– Det er ikke tema å åpne opp for liberalisering når det gjelder andre kampsporter, sier han.

Les også

Her er mannen som berget Brækhus sin drøm

Til Sverige

Eriksen i MMA-forbundet sier at man neste år vil invitere norske politikere med på stevne i Sverige, der MMA er tillatt. En liknende invitasjon gikk ut i 2012, og da stilte SV og Frp med hver sin representant. Mette Hanekamhaug fra Frp har i ettertid uttalt seg positivt om MMA.

– Når du ikke kjenner MMA så er det enkelt å se på det som to hamstere som slåss mot hverandre i et bur. Da ser man ikke strukturen, taktikken og det andre rundt, sa Hanekamhaug til NRKi fjor.

– Det er ingen som tvinger mennesker til å utøve idretten. Man kan bli skadet av all idrett, både alpint, hopp, fotball og golf. Hvis man nekter noen å drive med enkelte kampsporter fordi man kan skade seg, så handler det om subjektive holdninger fra politikere, sa hun videre.

Les også

  1. - Nå kan jeg ta oppvarmingen til kamp som en joggetur hjemmefra