Sport

Hat trick-Strandfeldt senket Lillehammer

Oilers var best i det meste mot Lillehammer, men Martin Strandfeldts tre scoringer var det som imponerte mest i den første NM-semifinalen.

Martin Strandfeldt.
  • Fredrik Fornes
  • Lars Fisketjøn

STAVANGER OILERS – LILLEHAMMER 6-2 (2-1, 2-0, 2-1). 1-0 SAMMENLAGT

NM-semifinalene i ishockey åpnet fredag, og Oilers tok imot Lillehammer til det første oppgjøret i best av sju-serien som skal avgjøre hvilket av de to lagene som går til NM-finalen. Den kampen var det i realiteten aldri noen tvil om hvordan skulle ende.

Fra start var Oilers det beste laget, og kontrollerte kampen til siste slutt. Martin Strandfeldt scoret tre ganger, mens Nick Schaus, Dan Kissel og Christian Dahl-Andersen scoret ett hver. Philippe Paquet og Jeff LoVecchio scoret Lillehammers mål.

— Dette var en god kamp av oss. Tidvis spilte vi veldig god hockey, og man så at gutta var ordentlig påskrudd. Det var gøy å se, sier Oilers-trener Petter Thoresen til Aftenbladet etter kampen.

Han sier at klubben har brukt lite energi på den siste ukens utenomsportslige hendelser i hockeyverdenen. Han har vært mest opptatt av å tenke på eget lag, og forberede spillerne på semifinalerunden mot Lillehammer.

— Og det var kanskje nettopp derfor vi var så gode i dag. Spesielt i førsteperioden så man at vi var godt forberedt. Da var vi «grisegode», sier Thoresen.

Han understreker samtidig at dagens kamp nå er historie, og at Lillehammer ofte presterer bedre på hjemmebane enn bortebane. Skal Oilers slå Lillehammer igjen på søndag, må laget begrense pucktapene som ga Lillehammer to scoringer fredag. Det er Martin Strandfeldt, kampens hattrickhelt, enig i.

— Jeg synes vi tar et steg opp fra kampene mot Rosenborg i kvartfinalen. Luker vi bort pucktapene blir vi vanskelige å slå. Det føles godt å vinne den første kampen, men dette er bare èn av fire nødvendige seiere. Nå må vi bare lade batteriene lørdag, så er det ny kamp på søndag, sier svensken.

Oilers åpnet i hundre

I en uvanlig skrinn DNB Arena var det hjemmelaget som åpnet best. Før minuttet var spilt hadde Juha-Pekka Loikas løsnet det første farlige skuddet på mål. Tommy Kristiansen sto inne foran Joe Fallon, men klarte ikke styre pucken forbi den dyktige Lillehammer-keeperen.

Etter snaut fire minutters spill ble Peter Lorentzen spilt fri i slottet, og skjøt på direkten, men valgte for mye kraft framfor plassering, og skjøt dermed hardt rett på Fallon.

Minuttet etter sørget Christian Dahl-Andersen for 1-0 med en nydelig enkeltmannsprestasjon. Han fikk pucken bak mål, og gikk først mot venstre, før han hurtig tverrvendte og tok motsatt vei rundt buret før han la pucken kontrollert i mål via den lengste stolpen. Assisten var ved Mathias Trettenes.

Etter sju minutters spill fikk Lars-Peder Nagel en gyllen mulighet da en svak Lillehammer-klarering havnet rett på køllebladet hans foran mål. Nagel ladet kanonen, men skjøt med løskrutt, og pucken skled rolig inn i fanget til Fallon.

Utover i perioden virket det som Lillehammer spilte konstant med én mann mindre på isen. Oilers var totalt overlegne i banespillet, og både Tommy Kristiansen, Martin Strandfeldt og Dan Kissel hadde gode muligheter til å doble ledelsen.

12 minutter ut i kampen fikk Lillehammer sin første store sjanse. Oilers-keeper Ruben Smith måtte gi retur på et skudd, og bortelagets Christer Rudi var først på pucken. Han fikk to sjanser, men en god Smith avverget begge ganger.

Oilers lot seg ikke ryste av den store Lillehammer-sjansen, men gikk selv direkte i angrep. Dan Kissel og Tommy Kristiansen stormet i angrep i en to mot én-situasjon. Sistnevnte skjøt hardt fra langt hold mitt på Fallon, og fikk returen han gikk etter. Den plukket Kissel opp, og forsøkte å dra av Lillehammer-keeperen, men lyktes ikke med å sette pucken i mål.

Kampens første utvisning kom etter drøyt 15 minutter da Lillehammers Aleksander Rindal blesendt ut i to minutter. Det overtallet utnyttet Oilers på best mulig vis da Dan Kissel kun brukte 16 sekunder på å sette pucken hardt i mål fra skrått hold. Assist var ved Kurt Davis, og tid for scoring 15.32 minutt.

Like etter scoringen fikk kaptein Snorre Hallem en enorm sjanse på en retur fra Fallon. Lillehammer-keeperen lå nede, og buret var tomt, men Hallem fikk ikke skutt hurtig nok, og dermed fikk Fallon kastet seg inn og stoppet skuddet.

I denne fasen av kampen skjedde det mye, og mot spillets gang reduserte Lillehammer kun 45 sekunder etter 2-0-scoringen. Phillippe Paquet banket pucken hardt i mål fra kloss hold etter assist fra Jeff LoVecchio. Dermed sto det 2-1. Selv om Oilers fortsatt var det beste laget på isen også etter reduseringen var ikke dominansen like total, og sjansene ei heller like store som tidligere i kampen. Dermed ebbet den første perioden ut med en 2-1-ledelse som helt klart burde vært større ut fra spill og sjanser.

Effektive i midtperioden

Midtperioden åpnet både tammere og mer sjansefattig enn den første. Faktisk var Lillehammer vel så hete som Oilers, og skapte flere halvsjanser som Ruben Smith hadde god kontroll på.

Etter 27 minutters spill mistet Travis Ehrhardt pucken til Endre Medby, og Lillehammer-løperen fikk fri bane mot mål. Oilers-backen klarte imidlertid å løpe ham opp igjen, og rette opp i sin egen tabbe. Men i situasjonen etter var Snorre Hallem for tøff i en duell, og pådro seg to minutters utvisning. Dermed måtte Oilers, for første gang i kampen, spille i undertall.

Halvannet minutt ut i utvisningen trodde Lillehammer de hadde utliknet da kaptein Stein Tore Bakken satte pucken i mål, men buret var allerede ute av stilling, og dommerne annullerte scoringen helt korrekt. Dermed slapp Oilers med skrekken i undertall.

22.22 minutter ut i kampen dukket den svenske målkongen Martin Strandfeldt opp og sørget for at pulsen roet seg litt hos hjemmefansen. Jean-Michel Daoust jaget en puck som var slått bak mål, og slo en god pasning ut til Strandfeldt. Helt åpen i slottet gjorde svensken ingen feil, og hamret pucken hardt i mål til 3-1. Bare sekunder etter scoringen gikk Lillehammer i angrep, og en situasjon foran Ruben Smith endte med at flere spillere ble liggende i en haug og knuffe på hverandre. Dommerne løste opp i tumultene, og ga Oilers-back Dennis Sveum utvisning for hekting. Tross to minutter i undertall ble Oilers aldri satt skikkelig på prøve.

Etter 26.69 minutt dukket sannelig Strandfeldt opp igjen. Kurt Davis skjøt knallhardt fra blålinjen, og svensken var både god og heldig da han styrte pucken i mål bak en utspilt Joe Fallon til 4-1. I sluttminuttene av perioden røk Tommy Kristiansen og Lillehammers Matt Case på en skikkelig nevekamp. Hansker ble kastet, og fulltrefferne satt fra begge hold. Begge spillerne ble sendt i dusjen med stor matchstraff. Det betyr at ingen av de to spiller søndagens returmøte i Lillehammer.

Det siste som skjedde før pausesignalet lød var at Mathias Trettenes kom alene med keeper, men han ble presset hardt bakfra av Lillehammers Nick Dineen. Trettenes fikk aldri skutt skikkelig, og Dineen ble straffet med to minutters utvisning for hekting.

Den andre perioden var aldri like velspilt som den første, men Oilers var mer effektive, og skaffet seg et godt utgangspunkt for de siste 20 minuttene av semifinalen.

Aldri spennende

Oilers startet den siste perioden i overtall, men klarte ikke utnytte dette på noen som helst måte.

I stedet pådro Mats Mostue seg en tominutter snaut tre minutter ut i perioden, og Oilers måtte igjen forsvare seg med nebb og klør.

Det klarte de ikke å gjøre godt nok, for etter et halvminutt ut i undertallet scoret Lillehammers JeffLoVecchio med et knallhard skudd fra kloss hold. Mannen med gullhjelmen fikk stå helt alene foran mål og redusere til 4-2. Oilers virket tilfredse etter hvert som kampen nærmet seg slutt, og hadde ikke samme tempo i spillet sitt som tidligere i oppgjøret.

Petter Røste Fossen var nære midtveis i perioden da han tok veien rundt buret til Fallon, og avsluttet hardt, men det var mye folk foran mål, og skuddet ble blokkert.

Like etter fikk Daoust en kjempesjanse da Nick Schaus spilte ham fri like utenfor målgården. Canadieren fikk allverdens tid til å stoppe pucken, legge den til rette og avslutte, men klarte likevel ikke overliste keeper.

Med sju minutt igjen av kampen fikk Lillehammers Aleksander Rindal sin andre tominutter for dagen, men Oilers virket uinspirerte, og greide ikke utnytte overtallet. Rindal hadde imidlertid bare så vidt kommet seg på isen igjen da lagkamerat Nicolai Bryhnisveen fikk to nye minutter i fryseboksen.

Denne gang lot ikke Oilers sjansen gå fra seg. 22 sekunder ut i overtallet fosset Nick Schaus opp langs høyresiden etter en dropp. Amerikaneren gikk rett på mål, og satte pucken kontrollert i langhjørnet til 5-2. Assisten var ved Kurt Davis, og tid for scoring var 54.02. Like etter havnet Mathias Trettenes i nevekamp med Lillehammers Håvard Steen bak gjestenes mål. Begge to fikk to minutters utvisning for hendelsen, og spillet fortsatte med fire utespillere fra hvert lag på isen. Som ventet bølget spillet mye fram og tilbake, og med drøyt tre minutter igjen brente Daoust nok en gedigen sjanse – hans andre i kampen, da han kom alene med Fallon. Etter at Daoust hadde satt pucken i tverrligger og over benyttet Lillehammers Villiam Strøm muligheten til å gi canadieren et slag, og dermed røk også han i utvisningsboksen.

Med fire spillere mot tre på isen var Oilers nådeløse, og Martin Strandfeldt ble den store helten da han dundret inn 6-2-scoringen med sin tredje scoring for kvelden. Det var svenskens poeng nummer 500 i Stavanger Oilers gjennom tidene.

6-2 ble også sluttresultatet. I den andre semifinalen tok Vålerenga første stikk da de slo Storhamar 4-0 hjemme på Jordal.

Oilers - Lillehammer 6-2 (2-1, 2-0, 2-1)

DNB Arena, 3478 tilskuere.

Mål:

1. periode: 1-0 (4:20) Christian Dahl-Andersen (Mathias Trettenes), 2-0 (13:32) Dan Kissel (Kurt Davis), 2-1 (14:14) Philippe Paquet (Jeff LoVecchio).

2. periode: 3-1 (32.22) Martin Strandfeldt (Jean-Michel Daoust, Tommy Kristiansen), 4-1 (36:49) Martin Strandfeldt (Kurt Davis, Dennis Løvold Sveum).

3. periode: 4-2 (43:14) Jeff LoVecchio (Nick Dineen, Nicolai Bryhnisveen), 5-2 (54:02) Nick Schaus (Kurt Davis), 6-2 (57:06) Martin Strandfeldt (Kurt Davis).

Skudd: 52-24 (23-6, 13-11, 16-7).

Utvisninger: Oilers 1 x 2 min + 1 x 5 min. + 1 x 20 min., Lillehammer 2 x 2 min + 1 x 5 min. + 1 x 20 min.

Dommere: Stian Halm (Furuset) og Roy Stian Hansen (Storhamar).

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers