Kristoffs kaptein triumferte igjen

Sky styrte favorittfeltet med jerngrep.

NY TRIUMF: Joaquim Rodríguez tok sin andre etappeseier i årets Tour de France på den blytunge etappen med målgang på Plateau de Beille.

Torsdag var kongeetappen i årets Tour de France. På papiret den tøffeste fjelletappen av dem alle. En unik mulighet til å angripe Chris Froome i den gule ledertrøyen

Men i hovedfeltet gikk det lenge rolig, og et brudd fikk gjøre opp om etappeseieren.

Der var Katjusjas Joaquim Rodríguez sterkest i finalen, som besto av 15,8 kilometer med klatring opp utenforkategorifjellet Plateau de Beille (7,9 prosent i gjennomsnittlig stigning).

Sammenlagtkapteinen hos Katjusja er ute av kampen om en topplassering sammenlagt etter et par svake fjelletapper. I tordenværet opp fjellet slo han dog tilbake og tok sin andre etappeseier i årets ritt.

— Jeg kjente at jeg hadde et bedre tråkk enn de andre.og forsøkte å spare krefter i de første stigningene. Jeg visste at jeg var blant de sterkeste mot slutten, og denne seieren betyr mye for meg, forklarer Rodríguez i seiersintervjuet.

Her gjenopplever du etappen.

Danske Jakob Fuglsang (Astana) ble andremann med Romain Bardet (Ag2r) på tredje. Samtlige var del av utbruddet som kom i mål flere minutter foran sammenlagtfavorittene.

Skys jerngrep

Bak bruddet holdt Team Sky et jerngrep om begivenhetene. Det tauet hovedfeltet hele dagen og sørget for at favorittene var samlet ved foten av Plateau de Beille.

STØDIGE HJELPERE: Chris Froomes hjelperyttere holdt lenge kontroll på angrepene fra konkurrentene. Her fra en utforkjøring på den tolvte etappen.

Opp fjellet gjorde Froomes hjelpere Geraint Thomas og Richie Porte en kjempejobb. Porte hentet angrepene til Valverde, Nibali og Contador, og da Quintana gikk til med omtrent seks kilometer igjen, var det Thomas som nektet ham luke.— Det var en tøff dag. Laget gjorde en fantastisk jobb med å kontrollere det. Å ha Richie Porte og Geraint Thomas med meg var fantastisk. Geraint gjorde en fantastisk jobb og satt med hele veien, forklarer Froome i det offisielle intervjuet etter målgang.

FORSØKTE SEG: Nairo Quintana (i hvitt), Alberto Contador (i midten) og Alejandro Valverde (bakerst) angrep Chris Froome. Men godt hjulpet av lagkameratene nøytraliserte mannen i den gule trøyen forsøkene.

Den colombianske klatreren forsøkte flere ganger å distansere Froome, men ingen av forsøkene lyktes. Dermed kom de samlet til mål, og Froome har fortsatt rundt tre minutter ned til både Tejay Van Garderen og Nairo Quintana i sammendraget.— Det er fortsatt kamp om sammenlagtseieren. De kommer til å teste og angripe meg hver eneste dag de har muligheten. Jeg er bare glad for at jeg har et fantastisk lag rundt meg. De har gjort en strålende jobb for meg så langt, sier Froome.

Monsterbrudd

Lotto Soudal satte fra start av et høyt tempo da mellomspurten kom etter 20 kilometer. De klarte å holde det samlet, og André Greipel var først over streken. Peter Sagan fulgte på tredjeplass, noe som gjør at slovaken leder kampen om den grønne trøyen med to poeng.

Kort tid etter spurten kom 22 ryttere løs og dannet etappens brudd. De var:

Lieuwe Westra, Jakob Fuglsang (Astana), Matthieu Ladagnous, Jérémy Roy (begge FDJ), Gorka Izagirre (Movistar), Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), Romain Bardet, Mickaël Chérel, Cristophe Riblon (Ag2r), Jan Barta (Bora Argon 18), Bryan Coquard, Romain Sicard (Europcar), Kristijan Durasek (Lampre-Merida), Daniel Navarro (Cofidis), Sylvain Chavanel Jérôme Coppel (IAM Cycling), Joaquim Rodríguez (Katjusja), Frédéric Brun, Anthony Delaplace (Bretagne-Séché), Louis Meintjes (MTN-Qhubeka), Georg Preidler (Giant-Alpecin) og Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo).

Team Sky var fornøyde med å gi dem en solid ledelse. Ved foten av etappens først fjell, andrekategorien Col de Portet d'Aspet (4,3 kilometer à 9,7 prosent) med drøyt 14 mil igjen var avstanden rundt seks minutter.

Siesta i feltet

Det var dog bare en liten forsmak på hva som ventet. Den 197 kilometer lange etappen inneholdt også førstekategoriene Col de la Core og Port de Lers før utenforkategorifjellet Plateau de Beille (15,8 kilometer à 7,9 prosent) endte etappen.

Opp Col de la Core økte bruddet avstanden Avstanden ned til hovedfeltet bare økte, hvor Froomes lagkamerater satte en kontrollert fart. Over toppen med 102 kilometer igjen var utbruddet nesten ni minutter foran feltet. Durasek var først over klatrespurten og tok ti poeng i kampen om polkadottrøyen.

75 kilometer fra målstreken var det mer enn ti minutter fra fronten ned til hovedfeltet. I tet hadde Kwiatkowski, Vanmarcke og Preidler angrepet bruddkameratene og fått luke før Port de Lers. Men selv om ledelsen bikket et tosifret antall minutter, gjorde ikke hovedfeltet tegn til å starte jakten.

Det var først på etappens nest siste fjell at Sky-rytterne økte tempoet i feltet med 64 kilometer igjen. Etter hvert opp Port de Lers skrudde de beste klatrerne som tilhørte utbruddet opp farten, men det var ikke nok til å hente Vanmarcke og Kwiatkowski, som stupte over toppen med ti minutter ned til hovedfeltet, men bare noen få sekunder foran Fuglsang, Bardet, Meintjes, Chérel, Sicard, Izagirre og Rodríguez.

Favorittenes kamp

Ved foten av Plateau de Beille var det ingen tvil om at hovedfeltet var sjanseløse. De var mer enn elleve minutter bak Kwiatkowski og Vanmarcke. Duoen hadde halvannet minutt ned til de nærmeste forfølgerne.

Det var Rodríguez, Fuglsang og Bardet som var sprekest av de bak Kwiatkowski opp fjellet, og sterkest var spanjolen.

Katjusjas sammenlagtkaptein føk forbi verdensmesteren, bestemt på å hente sin andre triumf i årets Tour de France.

Det lyktes han med, for verken Fuglsang elller andre så aldri spanjolen igjen.

Bak blant favorittene nøytraliserte Porte angrepene som kom fra Froomes konkurrenter, før Thomas tok over da Quintana gikk til med cirka seks kilometer igjen.

Les detaljert referat fra den angrepsfylte finalen her!

Også Quintana forsøkte flere ganger, men briten i den gule ledertrøyenkontrollerte forsøkene med svært god hjelp fra Thomas.

Dermed kom de sammen til mål, og Froome har fortsatt en trygg avstand til konkurrentene i sammendraget.

Resultater:

1. Joaquim Rodríguez (Katjusja) 5'40'14

2. Jakob Fuglsang (Astana) + 1'12

3. Romain Bardet (Ag2r) + 1'49

4. Gorka Izagirre (Movistar) + 4'34

5. Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) + 4'38

6. Jan Bárta (Bora Argon 18) + 5'47

7. Romain Sicard (Europcar) + 6'03

8. Mikaël Chérel (Ag2r) + 6'28

9. Alejandro Valverde (Movistar) + 6'46

10. Chris Froome (Team Sky) + 6'47

Sammenlagt:

1. Chris Froome (Team Sky)

2. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) + 2'52

3. Nairo Quintana (Movistar) + 3'09

4. Alejandro Valverde (Movistar) + 3'58

5. Geraint Thomas (Team Sky) + 4'03

6. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 4'04

7. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 5'32

8. Tony Gallopin (Lotto Soudal) + 7'32

9. Vincenzo Nibali (Astana) + 7'47

10. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 8'02

Poengkonkurransen (grønn trøye):

  1. Peter Sagan, Slovakia (Tinkoff) 254, 2) André Greipel, Tyskland (Lotto) 252, 222, 3) John Degenkolb, Tyskland (Giant) 201. Norsk: 14) Kristoff 50, 16) Boasson Hagen 45. Klatrekonkurransen (rødprikket trøye):
  2. Froome 61, 2) Rodriguez 52, 3) Fuglsang 41. Ungdomskonkurransen (hvit trøye):
  3. Quintana 46.53.41 2) Warren Barguil, Frankrike (Giant) 06.34, 3) Bardet 13.56. Lagkonkurransen:
  4. Movistar 141.52.29 2) Sky 05.19 min. bak, 3) Tinkoff 25.27. Lag med norske ryttere: 7) MTN-Qhubeka 45.27, 12) Katjusja 01.17.43. Rittet avsluttes i Paris 26. juli.