Sport

WADA varsler nytt dopingsjokk neste uke

Den uavhengige granskningskomiteen nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA) innkaller til pressekonferanse 14. januar og varsler nye avsløringer.

Dick Pound som leder WADAs uavhengige granskningskomité varsler nye dopingavsløringer i internasjonal friidrett, når komiteen skal offentliggjøre del to av sin rapport i München 14. januar.

Sent i fjor høst avdekket komiteen systematisk juks med dopingprøver i russisk friidrett. Saken hadde røtter helt inn i statsapparatet.

Det som ble funnet etter at tysk TV hadde avslørt dopingskandalen i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), var sjokkerende. Det framgikk at selve presidenten i IAAF, Lamine Diack og flere av hans familiemedlemmer var dypt involvert i jukset.

Mer om den første rapporten:

Les også

Seks punkter som forklarer den store dopingskandalen

Russisk friidrett ble suspendert fra det internasjonale forbundet. Det WADA-akkrediterte laboratoriet i Moskva fikk inndratt godkjennelsen sin. Russisk friidrett ble også fratatt mesterskap og andre arrangementer, og fortsatt er det usikkert om russiske friidrettsutøvere får anledning til å konkurrere i Rio-OL.

Les også

Her er idrettsskandalene som satte spor i 2015

Mer i vente

Allerede i fjor høst varslet Dick Pond, en av WADA-grunnleggerne,

at det ville komme flere avsløringer, og at den første rapporten som gikk hardt utover russisk friidrett og en del av topplederne i IAAF, bare var forspillet.

Nå er det klart for offentliggjøring av del to av rapporten, og det blir varslet nye sjokkerende funn.

Rapportene bygger på 12.000 blodprøver fra rundt regnet 5000 utøvere i perioden fra 2001 til 2012, og nå kommer det også til å bli avslørt funn som kan føre til etterforskning av ren kriminalitet, heter det i innkallingen til pressekonferansen som vil finne sted i München kommende torsdag.

Det er allerede klare indikasjoner på at ikke alt er som det skal være i kenyansk friidrett, og det er også antydet at flere land nå kommer til å bli dratt inn i skandalen.

Mer om dopingskandalen:

Les også

  1. Friidrettspresidenten tror ikke Russland får delta i OL

  2. Ny WADA-rapport om friidretten ventes i januar

  3. Ny skandale rulles opp: Friidrettstopp ville skjule doping

  4. Enighet om kjøreplanen for russernes dopingopprydning

  5. Skandalen vokser: Antidoping Russland suspendert av WADA

Hemmelig database

Det var i første rekke den tyske fjernsynskanalen ARD og The Sunday Times, den britiske avisen, som avslørte jukset i russisk friidrett. Det var også TV-dokumentaren fra ARD og journalistikken fra The Sunday Times som førte til at WADA nedsatte den uavhengige granskningskomiteen.

Det viste seg at ARD og den britiske avisen hadde fått tilgang til en hemmelig database i IAAF som inneholdt de 12.000 blodprøvene WADA-rapportene bygger på.

Saken slo ned som en bombe i Det internasjonale friidrettsforbundet, og det er helt klart at den nyvalgte presidenten i forbundet, briten Sebastian Coe, fikk en verst tenkelig start på sin presidentkarriere. Han tok selvsagt kraftig avstand fra det som ble avslørt, men likevel fikk han en ripe i lakken, for han har de siste årene sittet som, visepresident i IAAF.

Han har hevdet at han ikke har hatt noe kjennskap til jukset som skal ha pågått, men mange har vanskelig for å godta det, i og med at president Diack var dypt involvert i jukset og flere av sakene, som også avslørt korrupsjon.

Verden venter med spenning på de nye avsløringene som kommer 14. januar. (©NTB)

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag: