Sport

Roar Ljøkelsøy skal lære tyskerne å fly

«Ljøken» blir en del av trenerteamet for det tyske landslaget i skihopp.

Roar Ljøkelsøy forlater Trønderhopp og Granåsen for å bli assistenttrener i det tyske hopplandslaget.
  • Tomas Kothe-Næss

— Jeg grugleder meg! Det blir litt rart å stå og heie på tyskerne på hopprenn, men du ønsker jo at de du jobber med skal lykkes, sier Roar Ljøkelsøy.

Den tidligere trønderske storhopperen, med fire gull i skiflyging, ble headhuntet av den tyske hovedtreneren Werner Schuster. Ljøkelsøy drar allerede i neste uke til Tyskland, mens oppkjøring starter for alvor i mai. 39-åringen tror hans styrke i de store bakkene har vært medvirkende til at han fikk jobben.

Leksjon i flyging

— Min rolle blir å bidra med det jeg kan best. Jeg tror nok de er mest på utkikk etter litt hjelp til å fly på ski. Her har tyskerne ikke vært spesielt gode lenge. Målet er at enda flere tyske hoppere skal hoppe lenger enn 230 meter, sier Ljøkelsøy, som selv har pers på 230,5 meter.

Orkdalingen sier tyskerne tidligere har lagt stor vekt på kraft i hoppingen, mens de mangler litt på flygeregenskapene og å bevare farten ut av hoppet.

Ros til Norge

Ljøkelsøy blir den andre norske treneren som trener et herrelag i hopp utenfor Norge. Trond Gøran Pedersen har trent Sverige, men presset på det tyske laget er langt større.

— Ingen tvil om tysk hoppsport er stor og at interessen rundt laget er betydelig.

Ljøkelsøy vil fortsatt bo i Norge og pendle til samlinger i Europa. Han har tidligere trent i team med Håvard Lie i Trønderhopp. Han synes det er positivt at en stor hoppnasjon som den tyske ser mot Norge og Trøndelag.

— Ja, dette er absolutt et klapp på skulderen til den jobben vi har gjort her hjemme.

Ønsker nye impulser

Et nytt trenerteam i det tyske landslaget skal ledes av hovedtrener Werner Schuster, med Jens Deimel, Christian Winkler og Ljøkelsøy som assistenter.

— Med Roar Ljøkelsøy henter det tyske skiforbundet en tidligere verdensklassehopper i trenerteamet. Gjennom Ljøkelsøy venter vi å få nye impulser til våre topphoppere både på teknikk og utstyr, sier Werner Schuster.

Schuster legger til at det råder en annen kultur innenfor skihopp i Norge, som ikke minst viser seg i skiflyging.

— Spesielt her har det tyske laget fremdeles et stort potensial som vi ønsker å få frem gjennom bidraget fra verdensmester Ljøkelsøy.

Viktig for Trønderhopp

Styreleder for Trønderhopp, Oddny Estenstad, er svært glad på Roars vegne over at han får denne muligheten.

— Han har etter at egen karriere var ved veis ende, arbeidet godt og strukturert i for å utvikle nye trønderhoppere til internasjonalt nivå. For Trønderhopp, som et toppidrettsteam, er det viktig å ha trenere som holder internasjonal standard. Dette viser at det er muligheter for en internasjonal karriere både som utøver og trener i Trønderhopp, sier Estenstad.

Les også

  1. Rekrutteringen er bedre enn fryktet i Trønderhopp

  2. NRKs hoppekspert spår legendarisk karriere for Johann Forfang: - Kan bli tidenes beste

  3. Johann Forfang (20) er yngste topphopper siden tidenes beste

  4. Verdensener Peter Prevc frykter nordmennene: - Minst tre kan vinne

  5. Hoppsjefen tror Kollen-brølet kan skremme de norske hopperne

Les mer om

  1. Hopp