Sport

Bergen IK kan få overta Bergenshallen uten å betale

Deretter vil Bergen Ishockeyklubb bygge en Madison Square Garden i miniatyr på Slettebakken.

UTDATERT: Bergenshallen fremstår som slitt og lite moderne, men fungerer enn så lenge som hjemmebane for Bergen Ishockeyklubb. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
  • Øystein Vik

Bergen Ishockeyklubb satser på å bli herrer i Bergenshallen i stedet for kommunen i løpet av året.

— Vi skulle helst ha gjort dette i går. Vi er utålmodige, sier Sven-Arild Wågsæther, markedssjef og styremedlem i Bergen Ishockeyklubb (BIK).

De fleste som har vært innom Bergenshallen i det siste har sett det åpenbare: Den er gått ut på dato. Skulle en eiendomsmegler ha markedsført Bergenshallen, ville den blitt presentert som et "oppussingsobjekt".

Det er Bergen kommune som eier Bergenshallen, og det ligger fremtidige planer om å renovere det som skal være ishockeyens storstue. Men nå ligger det en løsning på bordet som kan innebære at BIK overtar, om ikke eierskapet, så i alle fall ansvar og myndighet for Bergenshallen.

— Vi har begynt å se på hvordan vi kan la BIK overta Bergenshallen, sier Dag Skansen, gruppeleder for Bergen Høyre og leder av finanskomiteen i bystyret.

Les også

Nå kommer hockeystjernene til Bergen

Positiv opposisjon

Planene kommer på mange måter som et resultat av at det ikke er realisme i at Bergen kommune skal pusse opp Bergenshallen med det første, samtidig som BIK ønsker å komme i gang med en oppussing så fort som mulig.

— Hvis BIK får overta hallen kan de skape inntekter som de igjen kan føre tilbake til hallen og klubben. Både BIK og jeg tror Bergenshallen har et stort potensial, sier Skansen.

Bergen kommune har planlagt å bruke 60 millioner kroner for å pusse opp Bergenshallen i fremtiden. Dersom ansvaret blir overført til BIK, vil kommunen slippe å bruke pengene direkte, men kan tilrettelegge og medvirke til at idretten kan forbedre anlegget.

— Dermed vil kommunen senke investeringsrammene og samtidig oppnå økt kvalitet og få innfridd behovene. Det trenger ikke koste noe for BIK å overta hallen, hvis de overtar den mot at de setter den i stand, sier Høyrepolitiker Skansen som har sans for prosjektet.

Opposisjonsleder Harald Schjelderup kjenner ikke til planene ennå. Men:

— Hvis det er et ønske fra hockeyidretten om å få dette til, så er vi positive til å snakke med dem om det. Idrettslag som ser alternative måter å drive anlegg på, må vi ha en bedre dialog med, sier Schjelderup, byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet.

Les også

Publikumssvikten fortsetter i bergenshallene

BIK: — Pengene kommer

Inne i en nyoppusset Bergenshall ser Ishockeyklubben for seg at det kan spilles ishockey og drives med kunstløp. I tillegg til muligheter for konserter og landskamper i håndball og basketball.

Publikums- og restaurantfasilitetene skal også bli forbedret kraftig.

KOMMERSIELT POTENSIAL: I dag har ikke Bergenshallen all verdens fasiliteter, men en nyoppusset arena, skal ha tilby servering på et annet nivå enn det som er tilfelle i dag. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN

— Det skal bli bedre for alle som bruker Bergenshallen, sier Wågsæther.Bergenshallen ligger svært sentralt plassert på Slettebakken, blant annet med umiddelbar tilgang til Bybanen.

Nå jobber BIK med budsjetter og konkrete planer for overtakelse som skal presenteres overfor politikerne så fort som mulig. Målet er å få til en avtale om overtakelse i løpet av året.

— Det er realistisk at klubben overtar Bergenshallen. Det må investeres, men pengene kommer, sier Wågsæther.

Markedssjefen vil ikke være konkret på hvor pengene skal komme fra, men allerede for et år siden skrev Bergens Tidende om at mannen bak Stavanger Oilers, investor Tore Christiansen, stiller seg velvillig til å være med på å utvikle BIK og arenaen klubben skal spille i.

— Vi er en forholdsvis stor klubb med en organisasjon med 35 personer, og vi har våre kontaktflater vi også, sier Wågsæther.

Ny byarena

På sikt ser Wågsæther for seg at Slettebakken også er et ideelt sted å bygge ny byarena i Bergen. Han mener det vil være behov for en arena i tillegg til en oppusset Bergenshall.

— Om noen år trenger vi en isflate til, en storstue. Jeg ser for meg en Madison Square Garden i miniatyr, sier Wågsæther.

En aktuell skisse går ut på at Bergen kommune leier istid i en nyoppusett Bergenshall som kan tilbys beboerne.

— Kommunen må tre til når det gjelder langsiktige leieavtaler. Men vi må også gamble litt med å øke setekapasiteten og gjøre Bergenshallen ny innvendig. Vi skal fylle hallen, blant annet med rundt 30 ishockeykamper i året, pluss andre arrangementer som håndball og konserter. Vi må kunne tjene penger på dette, sier Wågsæther.

Dag Skansen i Høyre er klar på at overdragelsen av Bergenshallen bare blir en realitet dersom Bergen Ishockeyklubb ønsker det.

— Vi kommer ikke til å dytte dette over på Bergen Ishockeyklubb. Men det er de som har kommet til meg. Og jeg deler deres syn på at Bergenshallen har et stort potensial.

Bergenshallen

Kunstishall på Slettebakken i bydelen Årstad i Bergen.

Åpnet i 1968. I tillegg til at det drives med ishockey, benyttes også hallen til messer og arrangementer.

Hallen har plass til 5300 tilskuere.

Les mer om

  1. Ishockey