Sport

– Tutta er større enn Northug og Bjørgen

Idrettshistoriker mener golfesset er størst blant Norges aktive idrettsstjerner.

Suzann Pettersen, til venstre, hylles etter major-triumfen i Frankrike. Idrettshistoriker Tom A. Schanke mener «Tuttas» prestasjoner er større enn Marit Bjørgen og Petter Northugs OL-suksess. Foto: NTB scanpix

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Søndag kunne Suzann Pettersen juble for karrierens andre Major-triumf i golf, hennes første på seks år, da hun vant Evian-mesterskapet i Frankrike. «Tutta» har nå som mål å toppe verdensrankingen i kvinnegolf, en sport som er svær i USA og Asia, men som sliter med å konkurrere med vinteridrettene blant det norske publikum.

– På kvinnesiden er det ingen tvil om at Suzann bør rangeres blant våre fremste. Hun er aldri blitt kåret til årets idrettsnavn på Idrettsgallaen – det bør hun bli neste gang , sier golfpresident Finn H. Andreassen i Norges Golfforbund til Bergens Tidende.

– Golf er en verdensidrett med 55 millioner spillere. Konkurransen er enorm fra USA og Asia. Suzann er alene fra Norge i verdenstoppen, der hun har kjempet i toppen i snart ti år, sier Andreassen.

«Problemet» for Suzann Pettersen og Golfforbundet i norsk sammenheng er den store konkurransen med vinteridrettene.

–Det er bare i Norge at «Tutta» kan gå på gaten uten å bli gjenkjent. Det er noe helt annet i USA og Asia der hun har et kjempenavn, noe jeg har sett og opplevd selv, sier Andreassen.

Større enn langrennsheltene

Idrettshistoriker Tom A. Schanke er også full av beundring for Oslo-jentens prestasjoner.

– Men jeg prøver å være edruelig her. Det er naturlig at den norske golfpresidenten er ekstatisk på en slik dag, sier Schanke til BT.

Han påpeker at det nærmest er umulig å sammenlikne ulike idretter, og spesielt sammenlikningen mellom sommer— og vinteridretter.

– Men tatt i betraktning golfens utbredelse er Suzann Pettersen vår største nåværende idrettsutøver , uansett kjønn. Vi har ingen sommerutøvere som er like store. Og Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug vinner i det som er en minimal idrett i verdenssammenheng. Slik sett er også Aksel Lund Svindal (alpint) større enn Northug og Bjørgen, sier Schanke.

– Jeg sier ikke dette i forkleinelse av de norske vintersportsutøverne. Men «Tutta» er den største av våre nåværende utøvere, større enn Northug og Bjørgen, sier han.

Topp 10

Største norske idrettsutøver gjennom tidene, det er ikke Suzann Pettersen, mener Schanke.

– «Tutta» er ikke i nærheten av Sonja Henie (kunstløp). Hun er nummer en uansett. Henie vant 10 VM-gull, seks EM-gull og tre OL-gull i en verdensidrett, sier Schanke.

– Men i et historisk perspektiv er nok Pettersen inne blant de 10 største norske idrettspersonlighetene gjennom tidene, sier han.

Tidenes norske idrettsprestasjon mener han at en friidrettsutøver sto for.

– Den største norske idrettsprestasjonen er Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i 1996, mener Schanke.

Suzann Pettersen ble kåret til årets kvinnelige utøver på Idrettsgallaen i 2007 og 2009. Golfpresident Andreassen mener at «Tutta» bør bli årets idrettsnavn på neste galla, men som Schanke påpeker er dette en pris som stemmes frem av folket.

– Men «Tutta» bør jo være en opplagt kandidat både til den og andre priser . I fjor var det Cecilia Brækhus som ble årets idrettsnavn. Hun er verdensstjerne i en idrett med 35 utøvere – de sliter jo med å finne motstandere til henne, kommer det fra Schanke.

Mangemillionær

Med seieren i Evian bykser Pettersen opp fra tredje- til annenplass på verdensrankingen. Den plasseringen har hun hatt tidligere, men aldri har hun toppet listen. Fortsatt er det et godt stykke opp til Park In-bee på førsteplassen.

Sørkoreaneren vant de tre første majorturneringene i år, men endte helt nede på 67.-plass i Frankrike. Heller ikke i British Open lyktes Park.

Pettersen fikk 2,9 millioner kroner for Evian-seieren (487.500 dollar) og klatret til annenplass på tourens pengeliste. Samtidig passerte hun 11 millioner dollar i innspilte premiepenger i karrieren. Det er hun kun den sjuende spilleren som har klart.

Hittil denne sesongen har «Tutta» spilt inn 1,7 millioner dollar – og totalt gjennom karrieren altså 11 millioner dollar. Den kvinnen som har tjent mest på LPGA gjennom tidene, er svenske Annika Sörenstam med over 22 millioner dollar.

Sammenligner vi med herrenes PGA-tour toppes den listen av Tiger Woods fra USA med over 8 millioner dollar i rene prispenger bare i år. I tillegg kommer feite sponsoravtaler.

Gjennom karrieren har Woods spilt inn 109 millioner dollar i prispenger, ifølge PGAs egen oversikt.

Fakta om Suzann Pettersen:

Alder: 32 (7. april 1981 i Oslo)

Bosted: Orlando, Florida

Yrke: Golfproff

Kallenavn: «Tutta»

Seirer på LPGA-touren: 13 (to majorer).

Aktuell: Vant majorturneringen Evian-mesterskapet søndag og klatret til annenplass på verdensrankingen.

 1. Les også

  Golfen får ikke drahjelp av Tuttas prestasjoner

Les mer om

 1. Golf
 2. Aksel Lund Svindal
 3. Therese Johaug
 4. Marit Bjørgen
 5. Petter Northug
 6. Suzann Pettersen

Relevante artikler

 1. SPORT

  Tutta skal bli verdens beste

 2. SPORT

  Tutta åpner for å fortsette etter OL

 3. SPORT

  Tutta kjemper om Evian-seieren

 4. SPORT

  Ventetiden endelig over for Tutta

 5. SPORT

  Pøsregn skaper trøbbel i Evian-mesterskapet

 6. SPORT

  Norges golflegende hylles etter den oppsiktsvekkende beskjeden: – Har betydd alt