Sport

Trøndere i egen klasse i Travkriteriumet

Smedheim Solan og Järvsørappen var suverene og som i Sverige gikk gullet og premiesjekken på en halv million til Røros.

Smedheim Solan var sterkes på Norsk Travkriterium. Foto: Eirik Stenhaug, Equus

  • Equus
  • Tom W. Johannesen

— Jeg har tapt, sa kusk Jomar Blekkan etter det som var løpsdagens duell på Bjerke. Han var skuffet, for Blekkan var sølv et nederlag.

Han presset og presset på Kai Johansen og Smedheim Solan for å få overta. Første tusen meter gikk i Formel 1-fart for 3-årige kaldblodshester: 1.23,1. Men Blekkan fikk aldri teten med favoritten.

Smedheim Solan beholdt taktpinnen og grepet hele veien.

Seierstiden ble 1.25,1/2100a.

— En flott prestasjon og en fantastisk duell. Gøy for både aktive og publikum, oppsummerte seierskusk Kai Johansen som stadig er god til å vise følelser på seremoniplass.

Deleier og trener Jan Ketil Brattås hadde også en liten gledeståre i øyekroken.

— Det er helt ubeskrivelig, sa Brattås med krav på å bli trodd.

Han har tidligere oppsummert suksessformelen bak hestens raske vei til stjernene slik:

— Han har lært alt fort , vært effektiv og hatt et godt løpshode.

Vinnerskalle av gull

Det siste er en litt forsiktig karakteristikk. Smedheim Solan har en vinnerskalle av gull, han vet hva han må gjøre for å komme først i mål.

Det har han gjort fem ganger, premiekontoen har nå passert 1,3 millioner kroner.

Treningsgrunnlaget, det solide treningsgrunnlaget, er lagt i Tronsmyra ved Harsjøen i Røros for søndagens triumfator. Hva seierskusk Kai Johansen mente om Solan fra Røros ble tidlig klart:

— Jeg sykler gjerne hjemmefra til Leangen for å kjøre denne hesten, sa herr Johansen.

Da iler vi til med å opplyse om at det dreier seg om en drøy sykkeltur…

Sølv til Glad Hall T.

I Hoppederby, også her med en halvmillion til vinneren, fikk Glad Hall T. og Bjørn Garberg tidlig tet. Bakers Ransom, trent av Björn Goop og kjørt av Vidar Hop, kom etter hvert opp på utsiden.

I 2. par utvendig, en attraktiv posisjon, satt favoritten Claudia B.R.

Kusken Björn Goop angrep i siste sving og koblet et greit seiersgrep på en god Glad Hall T.

Sølvet til sistnevnte var verdt 250.000 kroner. Vinneren er svenskeid, men oppdrettet i Trøndelag av Bjørn Rishaug.

Lannem Silje med 23 på rad

Ellers fra Klasseløpssøndagen på landets hovedbane: Lannem Silje, eventyrhesten fra Dovre, vant Norsk Travderby som feltet eneste hoppe. Hun var som vanlig knusende overlegen overlegen og tok karrierens seier nummer 23 på rad. Nummer 24 tar Super-Silje ganske sikkert når hun starter på Leangen om en måned. Det vil i så fall bety en tangering av rekorden til legenden Moe Odins seiersrekke på 24. For øvrig; verdensrekorden her holdes av svenske Järvsöfaks med 42. Retter vi blikket mot tobeinte vinnerskaller, må vi konstatere at de firbeintes seiersrekker er beskjedne: Edwin Moses vant 400 meter hekk 122 ganger på rad før nederlaget for Danny Harris i Madrid i 4. juni 1987. Og tennisdronningen Martina Navratilova spilte 74 singlekamper i 1984 og vant alle!

Geir Vegard Gundersen dagens mann

Varmblodshestenes Derbyløp hadde søndagens største seierssjekk: Én million kroner gikk til Bjerkehesten Viking Va Bene, kjørt av dagens mann; Geir Vegard Gundersen. Han vant tre løp. Sistnevnte kjørte Support Justice inn til enkel seier på topptiden 1.11,8/2100a. i Karsten Buers Æresløp. Hesten starter neste gang i EM for 5-åringer på Vincennes i Paris med en opplagt vinnersjanse. Support Justice, made In Norway, er på vei til å bli en ny Rex Rodney.