«Jeg har vondt i ballene! Skikkelig vondt!»

Slik startet Bjarte Myrhols blogginnlegg om kreftsykdommen i 2011. Nå sikter han mot EM-finale som håndballguttas kaptein.

Bjarte Myrhol går inn i sin 15. sesong på håndballandslaget. Nå er han kaptein på skuta. En meget god en.

KRAKOW/SKJERN (Aftenposten): Får en journalist i oppdrag å skrive om de negative sidene til Bjarte Myrhol, holder det fint med baksiden på et frimerke. Håndballguttas suksess er også kaptein Myrhols verk.

Bjarte Myrhol er spilleren som alltid har satt laget foran seg selv. Nå har han også bidratt til å få et helt landslag til å gjøre det. Sånt blir det historie av.

Etter ti minutter av første EM-kamp forsvant Myrhol fra banen med flenge mellom to fingre. Det som skulle ha vært sting i angrepet, ble i stedet fire sting mellom fingrene.

Les også

Idrettshistoriker om håndballgutta: - Vinner de finalen, kan vi begynne å snakke om tidenes idrettsbragd

En annen ville ha kanskje ha gått inn i depresjonen. Myrhol gikk inn i lederrollen og backet opp de andre. Det på en måte som ga ham så mange positive tilbakemeldinger at han begynte å lure på om han har et lederemne han kan bruke når håndballkarrièren er over. Han har vært det Steven Gerrard ble kalt i Liverpool, «Captain Fantastic».

Myrhol har neppe noe imot den karakteristikken. Liverpool er hans favorittklubb. Men lederegenskapene utenfor banen skal få godgjøre seg noen år til. Oslo-gutten tenker seg mange flere år på håndballbanen.

Slipper endeløse bussturer

En forlengelse av håndballkarrièren var grunnen til oppbruddet fra Tyskland i fjor. Før denne sesongen flyttet nemlig Myrhol med familien fra Mannheim (topplaget Rhein-Neckar Löwen) til småbyen Skjern på Jylland. Det ble slutt på endeløse bussturer i Tyskland.

— Det var et godt valg. Da jeg hadde opptelling for en tid tilbake, sto det 35–1. - Til Skjern?

— Ja, i overnattinger med laget. Hadde jeg fortsatt i Löwen, ville jeg ha måtte være borte 35 netter fra familien. Med Skjern har jeg vært borte én. Vi har spilt like mange kamper som Löwen, men uten fravær fra familien blir det noe helt annet.

Ble bedre forsvarsspiller

Skjern har bare drøyt 7000 innbyggere, men familien stortrives i Danmark. Her er Bjarte Myrhol sammen med kona Charlotte, og i barnevognen sitter Veslemøy.

— Familien betyr mye for meg, og det hadde ikke gått å være i Tyskland med kone og to barn og det kjøret som er i Bundesliga. Dessuten har jeg blitt en bedre forsvarsspiller igjen av å spille i Danmark, forteller Myrhol, som i sine yngre år ble ansett for å være aller best i forsvar. I Löwen fikk han de siste sesongene spille bare i angrep.- Jeg merker at jeg er en bedre forsvarsspiller nå enn da jeg var i Tyskland. Men det visste jeg før jeg dro derfra. Alt må vedlikeholdes. I Skjern spiller jeg både forsvar og angrep. Det liker jeg mye bedre, og det kommer landslaget til gode også.

- Ikke akkurat noen storby du har flyttet til?

— Om det bor 7000 eller 30.000 i Skjern er helt likegyldig for meg. Det viktigste er at familien trives, og at jeg er i et godt lag. Og Skjern er en mønsterklubb, med seks heltidsansatte. Det er på et helt annet nivå enn hjemme. Håndballen drives proft i Danmark, og nivået er veldig bra. Topplagene er ikke like gode som i Bundesliga, men ellers er det jevnt. Vi må kjempe for å slå alle, selv på hjemmebane – og det krever masse konsentrasjon og innsats. Men vi har et nydelig liv i Danmark. Det er et godt folkeslag.

Les også

Nytt håndballsjokk da vertsnasjonen røk ut: - Direkte flaut

Var førstemann i Ungarn

I dag er det vanlig med norske spillere i Györ, men Bjarte Myrhol var den første norske spilleren som dro til det språklig utfordrende Ungarn.

— Han har alltid likt utfordringer, sier Bård Tonning – treneren som hentet Myrhol fra Vestli til Sandefjord. Derfra dro Myrhol like gjerne til Veszprém.

— Jeg så at Bjarte hadde talent. Dessuten hadde han holdninger. Laget var viktigere enn han selv, og han var alltid opptatt av å bli bedre. Hans holdninger smittet også over på de andre, og jeg skjønner godt at han er blitt kaptein på landslaget. Han er lederen som går foran hele veien, sier Tonning.

— Hel ved, sier Gunnar Pettersen, som hentet ham til landslaget.

— Jeg liker fotrappe spillere som går frem og takler. I 20-årene hadde han utfordringer med avslutningsteknikken og brente litt, men nå sitter det. Totalt sett er han en av verdens beste strekspillere, fastslår Pettersen.

Les også

Drammen bekrefter: Kjelling fortsetter som TV3-ekspert

Fikk testikkelkreft

Å bli satt ut av forsvaret til Löwen ble en bagatell mot det andre Myrhol opplevde mens han var i den tyske toppklubben. I august 2011 fikk han testikkelkreft. Det var selvfølgelig en sjokkbeskjed å få. Bare tre dager etter at den ble oppdaget, lå han på operasjonsbordet.

Håndballstjernen var helt åpen om sykdommen, og støtteerklæringene strømmet inn fra fjern og nær. «Jeg har vondt i ballene! Skikkelig vondt!» Slik starter Bjarte Myrhols blogginnlegg skrevet for kreftkamp.no. Han ville gjerne hjelpe til med støtte til folk i samme situasjon. Samtidig var han bekymret for om sykdommen ville gjøre ham steril. Rasmus og Veslemøy kan avkrefte det.

— Testikkelkreften har jeg ikke tenkt over på lenge. Jeg husker ikke sist jeg var på kontroll, sier Myrhol.

Overrasket over Norge

— Det er ubeskrivelig det vi har opplevd i EM. Jeg har ventet på det norske gjennombruddet, for jeg synes vi har hatt et godt lag i mange år. Så fikk vi et generasjonsskifte, og pilen har pekt oppover. Men at gjennombruddet skulle komme så fort, hadde jeg ikke trodd.

- Suksessfaktorene?

— Det høres sikkert ikke så spennende ut. Vi er en gjeng som har stått sammen, beholdt roen og opptrådt som et lag i alle faser. Vi har ingen superstjerner, men et lag hvor alle unner hverandre suksess, sier Bjarte Myrhol. Han har alltid unt andre det beste.

Captain Fantastic.

Ny episode av Aftenpodden Sport. Høydehus, barneidrett, «sværingen fra Rælingen» og en trener i trøbbel er tema: