Sport

Thorkildsen skadefri og i OL-rute

Etter mange år med skadeproblemer, er Andreas Thorkildsen (33) kvitt problemene. Treneren tror han kan ta OL-gull igjen.

TRENER FOR FULLT: Andreas Thorkildsen i samtale med Kjetil Jansrud i forbindelse med Tine-stafetten i mai i fjor.
  • Kommentar: Pål Wollebæk Jørgensen
    Sportsleder

— Andreas trener for fullt, og er i veldig god fysisk form, jeg vil si han er der han skal være på denne tiden av året. Han er i tillegg i gang med å kaste, men der er vi i en tilvenningsfase. Nå handler det om å få stabilitet i kastingen, sier Åsmund Martinsen.

Les også

Idrettspresidenten jublet for Randaberg-gull

Skadeproblemene startet for alvor i OL-sesongen for fire år siden. Da ble sørlendingen stående uten mesterskapsmedalje for første gang siden 2003 – og det til tross for at han deltok i både EM og OL. Siden har det bare gått verre inntil han la seg under kniven for å operere hofta for halvannet år siden. Opptreningsperioden har tatt lenger tid enn først antatt, men etter at han la hele fjorårssesongen på hylla, er det endelig lysning i tunellen.

Fædrelandsvennen har forsøkt å få Thorkildsen i tale, uten hell. Han har de siste årene holdt en lav profil.

— Utålmodig i fjor vår

— Nå er han helt skadefri, men det vi må jobbe med er å få hofta til å tåle de belastningene et spydkast medfører i «stemmet». Her må vi også gå forsiktig fram for å ikke rote til teknikken, sier Martinsen.

Han forteller at Thorkildsen har klart å beholde humøret og motet opp gjennom alle de frustrerende årene.

— Bortsett fra at han var litt utålmodig på våren i fjor, da han ennå hadde et håp om å konkurrere i løpet av sesongen, har han jobbet målrettet og bra hele veien.

— Målet er medalje

- Hva skal til for at dette prosjektet skal være verdt slitet for en dobbelt olympisk mester?

— Klart når du har vunnet så mye som Andreas, så er målet å stå på pallen igjen. Å si at man skal vinne, er alltid en veldig farlig målsetting for da kan det fort komme en som får til et kjempekast, slik som i VM i fjor da vinneren (Julis Yego 92,72 meter, red. anm.) kaster lengre enn Andreas noen gang har gjort. Men selvsagt er målet å vinne medalje. Kaster han 88 meter, noe han må være strålende fornøyd med, holder det normalt. Men, dette må ikke tolkes dit hen at jeg anser 88 meter som et tak, understreker Martinsen.

Etter å ha trent Thorkildsen til to OL-gull, ett VM-gull og to EM-gull, ser duoen for seg at et nytt OL-gull er innen rekkevidde.

— Hvis alt stemmer, så skal man ikke avskrive sjansen. Det er mulig, tror Martinsen.

Sportssjefen nøktern optimist

Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund, sier følgende om forventningene til Norges desidert mest suksessrike friidrettsutøver de siste 12 årene.

— Spyd er en veldig tøff øvelse for kroppen, og Andreas har hatt utfordringer med skadeproblematikk og lang rehabiliteringsperiode etter operasjon. Jeg håper for all del at den positive utviklingen fortsetter, og at vi får se ham tilbake på samme nivå som før skaden. Samtidig må vi være klar over at han møter et enda tøffere nivå enn før skaden. Det er mye å si fram til både i forhold til hans prestasjoner, og hvordan han hevder seg mot de beste i verden, sier Nilsen.

Les også

  1. «Dårlig VM for Norge - og vi kommer aldri til å bli gode»

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Andreas Thorkildsen