Sport

Friidrettstopp forlater sin stilling etter kontroversiell epost

IAAF-presidentens høyre hånd skal ha visst om russisk doping.

Friidrettsverdenen rystes av en dopingskandale (illustrasjonsfoto).

Personalsjef Nick Davies forlater midlertidig sin stilling i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som følge av en kontroversiell epost.

Tirsdag ble det kjent at Davies i forkant av friidretts-VM i Moskva i 2013 sendte det som omtales som en avslørende epost til flere IAAF-kolleger. I eposten skal det blant annet ha blitt diskutert hvilke tiltak som kunne settes i verk dersom det dukket opp positive russiske dopingprøver under mesterskapet.

Få timer etter at innholdet i eposten ble kjent, meddelte Davies at han midlertidig forlater sin stilling i IAAF. Han ønsker nå at forbundets etiske komité skal vurdere hans rolle i saken.

Les også

Ny skandale rulles opp: Friidrettstopp ville skjule doping

Spesiell rapport

Det er den britiske statskanalen BBC som har fått tak i den mye omtalte eposten. I den skriver Davies blant annet at russerne skulle snakke med IAAFs antidopingavdeling for å diskutere «russiske skjeletter i skapet».

Han skriver videre at russiske utøvere som allerede var blitt dopingtatt, ikke skulle være med på det russiske laget til mesterskapet i 2013. Dette skulle det ifølge Davies gjøres klart for den russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev. Davies ville dessuten i første omgang skjule de dopingtatte utøvernes identitet.

— Hvis de skyldige ikke deltar, kan vi vente til etter VM med å avsløre dem. Ellers avslører vi en enkelt eller to og to, men samtidig som vi avslører utøvere fra andre nasjoner, heter det i eposten.

— Dessuten kan vi forberede en spesiell rapport, som skal vise årsaken til at de russiske utøverne har testet positivt. Det er at de blir testet veldig ofte, skrev han videre.

16 utestengt

På det tidspunktet ble det stilt spørsmål ved om Russland var verdig å arrangere et VM på grunn av at en rekke utøvere var tatt i doping.

IAAF utestengte hele 16 russiske utøvere i månedene etter VM. Den omtalte eposten var sendt til Papa Massata Diack, som arbeidet som en markedskonsulent i IAAF. Han er sønn av daværende IAAF-president Lamine Diack.

Nick Davies benekter selv at eposten var et forsøk på å dekke over russiske dopingsyndere.

— Det ble ikke satt i verk noen planer på bakgrunn av den mailen. Det er heller ingen sannsynlighet for at en slik strategi overfor mediene noen gang kunne få innflytelse på antidopingarbeidet, skriver han i et svar til BBC.

(©NTB)

Les mer om

 1. Friidrett

Relevante artikler

 1. SPORT

  Ny skandale rulles opp: Friidrettstopp ville skjule doping

 2. SPORT

  Russisk bloddoping så omfattende at IAAF fryktet for utøvernes liv

 3. SPORT

  - Friidrettspresidenten gjorde avtale med Putin om dopinganklagede utøvere

 4. SPORT

  Nå kommer flere rystende dopingavsløringer: - Et komplett svik mot idretten

 5. SPORT

  - Tidligere friidrettspresident organiserte korrupsjonen

 6. SPORT

  Anerkjent dopingjournalist nektes innreise til Russland: – De mener at kritikere er fiender