Sport

Tour de France-lederen beskyldes for juks

Professor for konkurrerende lag mener trøyene Team Sky syklet med, bryter regelverket, men storlaget slår tilbake mot kritikken.

Britiske Geraint Thomas vant lørdagens åpningsetappe – nå beskyldes Team Sky for å ha syklet i trøyer med innsydde luftlommer for ekstra aerodynamisk gevinst. Foto: Christophe Ena / TT / NTB scanpix

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Chris Froome og lagkameratene i Sky brukte ureglementerte trøyer som ga dem en fordel på tempoetappen i Tour de France lørdag, ifølge en professor.

Det er Frederic Grappe, som jobber for det rivaliserende laget La Française des Jeux (FDJ), som kommer med påstanden. Han sier til nyhetsbyrået AFP at trøyene som Sky-laget brukte under tourens første etappe, har luftlommer sydd inn i stoffet, og at dette gir bedre aerodynamikk.

Ifølge professoren gir trøyen en fordel på om lag fem prosent, noe som tilsvarer rundt tyve sekunder på en tempoetappe som lørdagens.

Les også

Kristoff ble rammet av massevelt – sjanseløs i spurten

Sky avfeier påstandene

– Reglene er veldig tydelige. Man skal ikke kjøre med trøyer som har aerodynamiske fordeler. Sky har utvilsomt brutt reglene, sier Grappe.

I Sky-leiren avvises påstanden kontant.

– Utstyret vårt er lovlig, og det er blitt godkjent av arrangørkomiteen. Vi ville aldri risikert å tape Tour de France på første etappe ved å jukse, sier sportsdirektør Nicolas Portal i Sky til den engelske avisen The Guardian.

Gerraint Thomas, som leder Tour de France etter to etapper, fikk spørsmål om draktene etter den andre etappen.

– Du kan låne den hvis du vil, og se hvilken tid du klarer, sa han.

– Kan ikke forby det

Lars Morten Bardal, en stipendiat ved NTNU i Trondheim, har utformet Sky-lagets trøyer sammen med den italienske forskere Luca Oggiano.

– At det ble så mye oppstyr må vi bare tåle, men jeg hadde ikke forventet det, siden den er innenfor regelverket, sier Bardal til TV 2.

Artikkel 1.3.033 i UCI-reglene forbyr bruken av «ikke essensielle gjenstander». Før sesongen gikk UCI ut med en uttalelse for å oppklare tvil rundt regelen.

– Det er også forbudt å bruke klær eller tettsittende drakter som har essensielle detaljer ment for å forbedre de aerodynamiske egenskapene, som for eksempel «vinger» under armene eller en forlengelse mellom hjelmen og sykkeldrakten. Det er obligatorisk at klærne følger rytterens kroppsfasong, presiserte UCI, ifølge Cyclingnews.

Det er altså hvorvidt Sky har brutt dette regelverket, som er kjernen i ordkrigen som nå er satt i gang.

Les også

Ny studie med oppsiktsvekkende funn: Sår tvil om EPO-effekt

Leder av rittjuryen, Philip Marien, forteller til den belgiske radiokanalen RTBF at han og kollegene hans undersøkte draktene til Team Sky etter etappen. De konkluderte med at draktene ikke medførte et brudd på regelverket.

– Vi undersøkte draktene, og detaljene (som Grappe beskrev som «luftlommer», journ.anm.) er integrert i stoffet, så det er egentlig ikke et brudd på UCI-regelen. Jeg kan skjønne argumentasjonen fra andre lag, men for øyeblikket har vi egentlig ikke noen måte å forby det på, sa Marien til RTBF, ifølge Cyclingnews.

Dominerte

Nicolas Portal i Team Sky hevder dessuten at andre lag bruker samme trøyemateriale som Sky.

Det britiske sykkellaget hadde fire ryttere blant de åtte beste på åpningsetappen, blant dem vinneren Geraint Thomas, som har bekreftet at han brukte den såkalte «skin suit»-trøyen under Giro d’Italia tidligere i år.

Thomas leder sammendraget av det prestisjetunge sykkelrittet etter to etapper.

(©NTB/Aftenposten)

Les mer om

  1. Tour de France