Sport

Tande har aldri sett forbildet i aksjon: - Fikk høre historiene på museum

Norges nye hopphelt er ikke helt som andre unge idrettsutøvere.

Mandag ettermiddag trente de norske hopperne inne i Innsbruck. Alle vil ha en bit av den nye norske hopphelten Daniel-André Tande. 22-åringen fra Kongsberg har en helt som han måtte på skimuseet i hjembyen for å finne.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

INNSBRUCK: Unge idrettsutøvere har gjerne helter. Det er ofte en litt eldre idrettsutøver som tjener haugevis med penger, er et stort idol og som gjerne fortsatt driver på med sin idrett.

Daniel-André Tande har et forbilde som han bare har opplevd på museum.

Les også

Derfor tror sportssjefen at Tande kan bli hoppsportens Lund Svindal

Noe magisk over det

Det er drøye 80 år siden Daniel-André Tandes store helt i oppveksten, Birger Ruud, vant OL-gull i nettopp Garmisch-Partenkirchen. På den første dagen i det nye året vant nettopp Tande i samme bakken. Endelig en fra Kongsberg på toppen av pallen i Garmisch-Partenkirchen igjen.

– Det er noe helt spesielt når en gutt fra Kongsberg vinner nyttårshopprennet. For oss som er glad i hoppsporten og kjenner historien så er det noe magisk over det som skjedde i Garmisch 1. nyttårsdag, sier sportssjefen til de norske hopperne Clas Brede Bråthen.

Birger Ruud i svevet i Garmisch Partenkirchen under OL i 1936. Kongsberg-hopperen vant rennet og Briger ble sammen med brødrene Sigmund og Asbjørn norske skilegender. Nå er de forbilder for en ung norsk hopper fra nettopp Kongsberg.

Legenden fra Kongsberg

Birger Ruud er den legendariske skihopperen fra Kongsberg og en av tre brødre (Sigmund og Asbjørn er de to andre) Ruud som herjet i hoppbakkene både hjemme i Norge og i Mellom-Europa.

– I alle år som jeg har hoppet på ski så har jeg vært ofte innom skimuseet på Kongsberg og jeg har alltid fått høre historiene om Kongsberg-guttas bragder. Og det har ofte handlet om Birger Ruud. Han som var den beste av dem alle, forteller Tande.

Les også

Hopplegenden ble rørt av Tandes triumf: – Like stort som å vinne et mesterskap

Ruud-brødrene drev på med ski fordi de elsket det. Krigen kom midt i karrièren. Men det stoppet dem ikke. I 1943 ble Birger Ruud arrestert sammen med broren Sigmund etter å ha arrangert et skirenn som ikke hadde tyskernes velsignelse. Han satt i fangeleiren på Grini i ett år for denne forseelsen.

Lett trening dagen derpå

Dagen etter seieren i Garmisch-Partenkirchen har Tande og resten av landslaget forflyttet seg til Innsbruck. Det handlet om lett trening i en idrettshall som ligger vegg i vegg med både fotballstadion og ishallen i Innsbruck. De andre gutta spilte fotball. Tande nøyde seg med tøying og lett styrketrening. Mediene var invitert og det var ikke bare de norske som ville ha sin lille bit av den nye helten.

Daniel-André Tande er i ferd med å bli et veldig hett navn i den tysktalende delen av Europa. Det samme var hans store forbilde Birger Ruud. Om Ruud-brødrene fortelles det ennå historier om i ølstuene i Garmisch-Partenkirchen.

Asbjørn og Birger Ruud (t.h) blir båret på gullstol etter hopprennet i Holmenkollen i 1947.

– Birger var en gladgutt og så var han god til å hoppe på ski. Det er det jeg også vil være, sier Tande.

Kongsberg Idrettsforening har selvfølgelig Ruud-historien sittende i både vegger og tak. Men det har ikke vært så mange hoppere fra klubben som har markert seg de siste tiårene.

Men nå har de fått en som endelig kan gjøre stas på den berømte Kongsberg-genseren. V-genseren med en hvit K over hjertet. Genseren lages ennå og Tandes mor, Turid, stilte til hopprenn i Garmisch med den klassiske V-genseren. Det var for øvrig en genser hun hadde lånt av sønnen.

– Daniel er en som er veldig stolt av både klubben sin og tradisjonene som er på Kongsberg, sier sportssjef Bråthen. Akkurat det skinner gjennom når man snakker med 22-åringen.

– Klubben har betydd veldig mye for meg. Det er der jeg har hentet alle mine grunnverdier, sier han som begynte for alvor å interessere seg for skihopping i syvårsalderen.

Les også

Offensiv Tande: – Jeg har tro på at dette kan bli veldig morsomt

Var aldri den beste

Det var en i klassen som drev på i skibakken og dermed var det gjort for Tande.

– Siden har skihopping vært det viktigste, sier han og smiler.

Men det var ikke dermed sagt at han skulle bli en av verdens beste.

– Jeg var som regel aldri en ener i de aldersbestemte klassene. På Kongsberg var ikke så mange som holdt på. Der var jeg en av de beste, men som rekrutthopper var jeg sjelden bedre enn fjerde eller femteplass. Den første gangen jeg vant et renn, var den gangen de to suverent beste var borte, forteller 22-åringen.

– Hvorfor fortsatte du likevel?

– Skihopping var noe som jeg følte passet meg bra. Jeg er en som alltid har likt små, teknisk vanskelige ting. Og så hadde jeg lyst til å bli best da, forteller han.

Gir råd til de unge

Tande nøyer seg ikke bare med å tenke på sin egen hoppteknikk.

– Han er veldig flink til å følge opp sin egen klubb når han er hjemme. Han er på trening sammen med de unge hopperne og han tar seg tid til å snakke med de gamle heltene. Han har en veldig, veldig sterk forbindelse til klubb og klubbens historie enn de aller fleste andre norske hoppere. Det er unikt, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Dagens mann Daniel-André Tande får beskjeder fra sportssjef Clas Brede Bråthen mens mediene svermer rundt. Til venstre Tom Hilde.

Presset øker

Sportssjefen som også håndterer media for det norske hopplandslaget har fått en del ekstra arbeid etter at Tande er i ferd med å bli en av de heteste kandidatene til å vinne hele Hoppuka. Da det var innetrening i Innsbruck i går skulle det som gjerne heter «alle» snakke med nettopp Tande.

– Det er ikke noe problem. Det er dette vi lever av og for. Vi har ikke så mye annet å gjøre enn å nyte at det er oppmerksomhet. Det er jo morsomt å kunne skape historie og følelser rundt dette vi driver på med. Da er det heller ikke så slitsomt å holde på, sier Bråthen.

Meldt dårligere vær

Mandag var det fridag for utøverne. Tirsdag er det kvalifisering i OL-bakken i Innsbruck. En bakke som for mange utøvere har vært vanskelig å håndtere. Samtidig kommer det til å bli en fullsatt arena med et øredøvende leven. Ikke minst kommer de entusiastisk til å støtte sin egen Stefan Kraft som ligger på annenplass i sammendraget.

Mens de to første rennene av Hoppuka har vært velsignet med vindstille og sol fra skyfri himmel, kan det fort bli mer utfordrende i Innsbruck onsdag. Det er meldt snø og mer vind enn det har vært de siste dagene.

– Akkurat det kan vi ikke gjøre noe med. Været bekymrer meg ikke i det hele tatt, sier Tande.

Hør Tjærnås og gjengen i Aftenpodden Sport oppsummere og kåre seg gjennom idrettsåret 2016:

Les mer om

 1. Hopp
 2. Birger Ruud
 3. Daniel Andre Tande
 4. Historie
 5. Oppvekst
 6. Medier