Slapp marerittmotstanderen, men Norges stjerne advarer om «krig»

Norge hvilte de største stjernene, men vant likevel greit mot Slovenia. Nå venter Kroatia i semifinalen fredag.

Sander Sagosen beholdt treningsjakken på hele onsdagskvelden.

Norge-Slovenia 33–30

MALMÖ: Dermed venter Kroatia i semifinalen for Norge. Det er de trolig fornøyd med. Alternativet var Spania, et lag som har vært en marerittmotstander de siste årene.

På de 18 siste kampene mot Spania har Norge tapt 17 og spilt én uavgjort. Forrige seier kom i 1997.

Eller, akkurat den tapsrekken hevder Christian Berge at han har brydd seg fint lite om.

– Det er dere som driver og prater om den rekken. Jeg synes det er rart. Det laget som jeg mønstrer nå har spilt én gang mot Spania, og da tapte vi med ett mål, sa han etter EMs syvende strake seier.

Da hadde Sander Sagosen allerede beskrevet fredagens kroatiske motstander slik:

– Det blir en krig. Det blir 60 minutter knalltøff håndball, det er et veldig godt lag vi møter. De har mange gode enkeltspillere, sa Sagosen.

Det er en beskrivelse trener Berge kjenner seg godt igjen i.

– Ja, det blir en fysisk kamp. Garantert, sa han.

Han mener utfordringen er «utrolig tøff».

– Det er et klasselag. Vi sa før kampen at vi ville vinne mot Slovenia, og så fikk motstanderen bli det den ble. Vi fikk Kroatia, nå er det bare å komme seg hjem og se video, sier Berge.

Mens spillerne blir tvunget til å fly til Stockholm, skal han selv sette seg på toget torsdag formiddag. Der skal han og trenerkollegene bruke tiden til å legge en slagplan.

Kevin Gulliksen ble Norges toppscorer med syv mål.

Hvilte stjernene

Mot Slovenia fikk superstjernen Sander Sagosen fikk sitte på benken gjennom hele kampen, det samme gjorde Torbjørn Bergerud som tidvis har vært glimrende i det norske målet. Christian O’Sullivan fikk ingen minutter, det gjorde heller ikke kaptein Kristian Bjørnsen og Petter Øverby. Magnus Jøndal fikk noen små minutter i forbindelse med et straffekast.

Sånn måtte det bare bli, i og med at semifinaleplassen var i boks allerede før kampstart.

Berge la tidligere på dagen ikke skjul på at det viktigste var å ha mest mulig friske og uthvilte hoder og kropper når alt skal avgjøres til helgen.

Med ti minutter igjen av kampen ledet Norge med seks mål, men syv minutter senere var luken bare ett mål. Det holdt likevel helt inn for reservene.

Berge skryter av unggutta

– Det var moro å se ungguttene. De kom inn og leverte noen gode prestasjoner. Jeg satte dem i en vanskelig situasjon, for de gutta her har ikke trent ett minutt sammen på samhandlingen. Jeg så mange gode individuelle ferdigheter som er spennende, sier Berge.

– Var det bedre enn forventet?

– Jeg vet hva de kan. Jeg har sett det fra dem flere ganger. Så handlet det om å få det til å fungere sammen, du så i starten av kampen at det var vanskelig. Jo flere nerver som forsvant, jo bedre ble det.

Norges landslagssjef, Christian Berge, var fornøyd med innsatsen til unggutta som fikk sjansen mot Slovenia.

Berge la heller ikke skjul på hvor imponert han ble av mesterskapsdebutantene William Aar og Sander Øverjordet.

– William var veldig bra. Det er nesten vakkert å se på når han hopper, fordi han hopper så høyt. Han har gode bevegelser, så må vi bare lære han å spille litt mer taktisk. Sander presterer godt fordi han er en smart spiller, han vet hva han holder på med. Så kommer det til å bli enda bedre i fremtiden når han får litt mer fysikk, mener landslagssjefen.

En annen som imponerte var Kevin Gulliksen. Høyrekanten med kampens toppscorer med syv mål, og var glad for å endelig få sin store mulighet i mesterskapet.

– Jeg er veldig fornøyd, det er godt å vite at vi også klarer å levere når vi får muligheten. Det var viktig å spille på seg litt selvtillit, sier han til TV 3 etter kampen.

Sander Sagosen hadde en sjelden rolle som reserve for anledningen.
Gøran Johannessen fikk en del spilletid. Det innebar også noe juling.

Gulliksen tok vare på sjansen

Norges reserver takket for tilliten. Aller ivrigst var Kevin Gulliksen. Høyrekanten er i den utakknemlige situasjonen at han konkurrerer med kaptein Bjørnsen om en plass på laget. Dermed var det bare blitt et snitt på 3.30 minutter i spilletid så langt i mesterskapet.

Mot Slovenia hadde han bestemt seg for å vise seg tilliten verdig, og Gulliksen endte opp med å score på syv av syv forsøk.

Sander Øverjordet (5) og William Aar (4) bidro også sterkt på mållisten. Norge ledet tidlig 8-4, men så kom litt over seks minutter med ikke annet enn seks ganger bom og en teknisk feil fra det norske laget.

Slovenerne reduserte til 13–14 like før pause, men i den andre omgangen seilte de norske reservene omsider ifra. Etter 12 minutter var ledelsen på fem mål. Slovenerne fikk som tidligere nevnt til en sluttspurt, men kom aldri nærmere enn ett mål bak.

Fredag spiller Norge semifinale mot Kroatia, da er alle de store stjernene tilbake på parketten.