Sport

Den sikreste veien for å få VM er trolig å sitte musestille

KOMMENTAR: Kampen om å få ski-VM kan ikke gå på bekostning av ønsket om mer åpenhet i FIS.

TID FOR EVALUERING: VM-sjef Guri Hetland (til venstre) og skipresident Erik Røste var på plass under formannskapsmøtet i Trondheim onsdag.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM RÅDHUS: Debatten i formannskapet etter Trondheims VM-nederlag var både grundig og nødvendig. Ingrid Skjøtskift (H) mener Trondheim ikke kan gå inn i en ny søkeprosess uten en kritisk gjennomgang. Hun antyder at det kanskje ikke holder med en egenevaluering.

Erling Moe (V) peker på det aller verste etter tapet mot Planica:

– Utfordringen for oss nå er at vi ikke vet om det vi gjorde var godt nok eller ikke, fordi beslutningsstrukturen i FIS er slik at vi ikke vet hva folk stemte.

Les også

Det var ikke spriten som avgjorde. Men hva gikk egentlig galt?

Moe trakk frem at både ordfører Rita Ottervik og rådmann Morten Wolden ganske kjapt etter avgjørelsen i Hellas sa at Trondheim bør søke en tredje gang. Moe ønsker en grundig prosess i forkant, hvor det blant annet blir undersøkt om det er mulig å gjøre beslutningsprosessen mer transparent.

Stemmegivningen i forbindelse med VM er som kjent hemmelig. Trondheim vet strengt tatt ikke engang hva vår egen representant Sverre Seeberg stemte.

– Vi visste at vi hadde seks stemmer på forhånd. I løpet av dagene der fikk vi signal om ytterligere to. Vi kan bare spekulere i hvorfor de to stemmene forsvant. Det har jeg ikke tenkt å gjøre, sa Wolden til politikerne.

KRITISK: Det er uholdbart at vi ikke vet hvorfor stemmene forsvant, sa Marek Jasinski (Ap) under formannskapsmøtet onsdag.

At Ottervik ønsker å dra til FIS-kongressen i Marrakech om to år med en trøndersk VM-søknad er det ingen tvil om. Hun advarer mot å vente for lenge med å kjøre en grundig prosess. Frykten er at det kommer andre kandidater på banen.

Woldens holdning er den samme. Han mener det er viktig at Trondheim signaliserer at byen vil søke igjen allerede før neste helgs skiting i Stavanger.

– Haster det å ta beslutningen før sommeren? Kan vi endre beslutningsstrukturen før vi sender søknad? spurte Moe.

Les også

Vil endre reglene etter VM-fiaskoen

Måten evalueringen skjer på og evnen Trondheim har til å lære er to viktige momenter nå etter at VM-slaget er tapt. Et annet er i hvor stor grad Trondheim skal stille krav om endring i måten tildelingen skjer på.

– Prosessen i FIS er helt uholdbar. Det er ikke vår jobb som søkerby å rydde opp i det. Norge som land må si at slik kan det ikke være. Det er uholdbart at vi ikke vet hvorfor stemmene forsvant, sa Marek Jasinski (Ap).

Han har en klar forventning om at regjeringen og skiforbundet tar grep for å rydde opp. I så fall vil det bli pekt mot Erik Røste, skipresidenten som var til stede i deler av formannskapsmøtet onsdag. Røste ble valgt inn i FIS-styret under kongressen i Hellas og er den nordmannen med størst innflytelse.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Spørsmålet er hvor kynisk Trondheim og Norge skal være når Granåsen nå etter all sannsynlighet tar fatt på søknadsrunde nummer tre. Den sikreste veien for å få ski-VM er trolig å sitte musestille i diskusjonen om endringer i FIS, levere en ny søknad, diske opp med mat og drikke i Marokko om to år og håpe på det beste.

Les også

Trondheim behersket ikke spillet. Det gir grunn til oppvask

Det er nemlig en årsak til at FIS-systemet fungerer slik det gjør. De fleste styremedlemmene er nok vel tilfredse med at de slipper å svare for hvem de stemmer på og hvorfor. Hvis Norge går i front for å endre dette systemet, kan mektige internasjonale skitopper føle seg utfordret. Kanskje blir de dermed mindre vennlig innstilt til Norges VM-søknad?

Slik er spillet, dessverre, og nettopp denne problemstillingen må både VM-ledelsen i Trondheim, Røste og resten av Ski-Norge ta et klart standpunkt til.

POSITIVE: Både ordfører Rita Ottervik og Morten Wolden signaliserer at Trondheim bør sende inn en søknad om å få arrangere ski-VM i 2025.

For to år siden tok Planicas VM-sjef Primož Finžgar i all offentlighet et oppgjør med det internasjonale skiforbundet. Han fnyste av tanken om å måtte dra til kongressen i Mexico, der søkerbyene skulle gjøre seg lekre for FIS Council. Planica reiste hjem med kun to stemmer den gangen.

Om den lave oppslutningen hadde noen sammenheng med utspillet hans er umulig å si. Finžgar gjentok samme budskap under kongressen i Hellas. Hans holdning er beundringsverdig.

Les også

Før sommeren skal Trondheim bestemme om de vil søke på nytt

Det samme håper jeg å kunne si om Trondheim og Norge om to år. Ønsket om å få VM til Granåsen må ikke gå på bekostning av de verdiene vi ønsker å stå for og det norske arbeidet for å skape mer åpenhet i FIS.

Med en kritisk, ikke forhastet, gjennomgang av det som er blitt gjort, klare verdier og en tydelig strategi er det gode muligheter for at Norge kan glede seg over suksess i Marokko om to år.

Både med å ha fått ski-VM og å ha endret FIS til det bedre.

Les mer om

  1. FIS
  2. Ski-VM
  3. Erik Røste
  4. Rita Ottervik
  5. Birger Løfaldli