Boasson Hagen vant dramatisk NM-gull på hjemmebane

Her avgjør Edvald Boasson Hagen NM-fellestarten. Til venstre er Odd Christian Eiking.

Edvald Boasson Hagen innfridde favorittstempelet og vant fellesstarten under NM i landeveissykling i Lillehammer søndag. 28-åringen vant foran Odd Christian Eiking og Vegard Stake Laengen.

− Dette var helt rått. Jeg hadde ikke trodd det da vi kjørte opp bakken (to kilometer før mål), sa den nybakte norgesmesteren til TV2s direktesending.

Tre kilometer før mål så det mørkt ut for Boasson Hagen. Gruppen hans lå 20 sekunder bak ledertrioen bestående av Lars Petter Nordhaug, Vegard Stake Laengen og Truls Engen Korsæth.

Vi fulgte rittet direkte — les referatet her

Boasson Hagen viste mestertakter da han omtrent på egenhånd hentet inn forspranget de siste kilometerne. På oppløpet kom Odd Christian Eiking som en rakett bakfra, men Boasson Hagen holdt så vidt unna.

− Sølvmedalje er bra, men jeg trodde på gull da vi hadde to foran, oppsummerte Eiking til TV2 etter målgang. Han refererte til lagkameratene Stake Laengen og Engen Korsæth, som lenge lå svært godt an i kampen om gullet.

Stake Laengen med solobrudd

Vegard Stake Laengen lå lenge alene i tet. Han ble hentet inn av Nordhaug og Engen Korsæth drøye to mil før mål. Nordhaug ristet av seg Korsæth, men den unge og lovende rytteren kom seg opp til teten igjen.

− Jeg er glad jeg har vunnet NM tidligere, for å si det sånn. Det holdt akkurat ikke, sa en tydelig skuffet Nordhaug til TV2 etter målgang.

Les også

Trøyen som kan avgjøre syklistenes proff-fremtid

Alexander Kristoff skuffet under rittet. På forhånd lempet han favorittstempelet over på Boasson Hagen — som innfridde. Norges største håp under kommende Tour de France anså løypen som for hard for sine eksplosive sprintlår.

Da Joker-laget sprengte feltet etter tre-fire runder klarte ikke Kristoff å henge med i svingene. Superstjernen sto likevel ikke av rittet - til tross for at han kom i mål flere minutter bak vinneren.

Tror Boasson Hagen kan overraske i TdF

Til TV2 etter målgang roste Kristoff den nybakte norgesmesteren, som også vant gårsdagens temporitt.

− Edvald er en rettferdig vinner. Han fortjener det virkelig, sa han til tv-kanalen.

Kristoff har klokkertro på at Boasson Hagen kan være med på å prege verdens største sykkelritt. Det er ikke bare seiersmaskinen fra Stavanger som har sjanse til etappeseiere, hevder Katusja-rytteren.

− Han er på vei tilbake med stormskritt. Jeg tror han kan ta noen etappeseiere, sa Kristoff.

Lysten på mer stoff om sykling? Edvald Boasson Hagen har planer om å tilhøre verdenseliten i flere år fremover.